ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε καταφύγιο Νετανιάχου - Μπλίνκεν: Ήχησαν σειρήνες την ώρα της συνάντησής τους

Ισοπεδωμένη η Γάζα

Άλλη μια εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι πολιορκημένοι στη Γάζα την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα πράξει παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και την περασμένη νύχτα, ενώ όπως προειδοποιούν διεθνείς οργανισμοί τα καύσιμα, το νερό και τα τρόφιμα τελειώνουν στη Γάζα, με τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν.

Σε θέση μάχης βρίσκεται παραταγμένος ο στρατός του Ισραήλ και αναμένει το «πράσινο φως» για να εισβάλει στη Γάζα, στον απόηχο των ιρανικών απειλών.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα, ενώ οι νεκροί στον Παλαιστινιακό θύλακα έχουν φτάσει τους 2.670 και τους 1.000 οι αγνοούμενοι.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Το Ιράν απειλεί για εμπλοκή ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσαν έναν από τους διοικητές της Χαμάς σε επίθεση στη Γάζα με τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ να συνεχίζονται.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) γνωστοποίησαν ότι σκότωσαν κατά τη διάρκεια επιδρομής έναν διοικητή της Χαμάς Matez Eid αξιοποιώντας τις κατάλληλες πληροφορίες. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έπληξε χθες 250 στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, κυρίως στα βόρεια.

Ζωντανά οι εξελίξεις

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υποχρεώνοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Άντονι Μπλίνκεν να σπεύσουν σε καταφύγιο, όπου παρέμειναν για περίπου πέντε λεπτά, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέβησαν στο κέντρο διοίκησης του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας και συνέχισαν εκεί τις συζητήσεις τους, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επικοινωνία Κόμπου με ΥΠΕΞ Αιγύπτου για αποκλιμάκωση και ανθρωπιστική βοήθεια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά την οποία συζήτησαν την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή αλλά και τη διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα "Χ", ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι κατά την επικοινωνία του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, επικεντρώθηκε στον "επιτακτικό ρόλο της Αιγύπτου στις τρέχουσες προσπάθειες για αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης και στο να αποφευχθεί μια πολύ επισφαλής περιφερειακή διάχυση" της κρίσης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης τη διασφάλιση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η είδηση έγινε γνωστή από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου χωρίς να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συζήτησης.

Προειδοποιήσεις Νετανιάχου σε Ιράν και Χεζμπολάχ: «Μην μας δοκιμάζετε... Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα!»

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της χειμερινής διάσκεψης της Κνεσέτ μίλησε σήμερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το Ισραήλ θα φτάσει στην τελική νίκη απέναντι στη Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «μια νέα εκδοχή του ναζισμού».

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την καταστροφή που μας βρήκε πριν από δέκα ημέρες. Θα ερευνήσουμε τα πάντα μέχρι τέλους», είπε αρχικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «τώρα είμαστε ενωμένοι για έναν στόχο - τη νίκη. Θα νικήσουμε γιατί πρόκειται για την ίδια την ύπαρξή μας σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει πολλές σκοτεινές δυνάμεις».

«Η Χαμάς είναι μέρος του άξονα του κακού, που συνθέτουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Θέλουν να επιστρέψουν τη Μέση Ανατολή στην άβυσσο», είπε, ακόμα, ο Νετανιάχου. «Τώρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο καταλαβαίνουν ποιον έχει απέναντί του το Ισραήλ. Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς είναι μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Και όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και το ISIS, έτσι πρέπει να ενωθούμε και εμείς για να νικήσουμε τη Χαμάς», τόνισε.

Μάλιστα, προειδοποίησε ξανά τόσο το Ιράν, όσο και τη Χεζμπολάχ, λέγοντας: «Μη μας δοκιμάζετε στο βορρά, μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε. Το τίμημα που θα πληρώσετε θα είναι πολύ βαρύτερο. Να είστε προσεκτικοί!».

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας ήχησαν ξανά σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ καθώς και σε άλλες ισραηλινές πόλεις.

Ακούστηκαν εκρήξεις αλλά δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Απόρροια του συναγερμού που σήμανε και στην Ισραήλ, ήταν να διακοπεί η συνεδρίαση της Κνεσέτ, που βρισκόταν σε εξέλιξη, με τους συμμετέχοντες να κατευθύνονται προς τα καταφύγια.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια στη Γάζα

Πάνω από 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πολιτική προστασία.

Τουλάχιστον 2.750 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 9.700 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι 58 σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.250 τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη.

Μεταξύ αυτών, 11 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι.

Η Γάζα πριν και μετά τους βομβαρδισμούς – Αποκαρδιωτικές εικόνες

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου αποτυπώνει την ισοπέδωση της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

199 ομήρους κρατά η Χαμάς, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται όμηροι από την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό.

Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοινώθηκε χθες έκανε λόγο για 155 ομήρους.

«Ενημερώσαμε τις οικογένειες των 199 ομήρων», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι προσπάθειες για τους ομήρους αποτελούν εθνική προτεραιότητα (...) ο στρατός και το Ισραήλ εργάζονται μέρα νύχτα» για την απελευθέρωσή τους, ενώ οι οικογένειες παραμένουν χωρίς νέα τους.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του ισραηλινού εδάφους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ισραηλινών αρχών.

Περισσότεροι από 2.750 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας.

Συγκλονιστική φωτογραφία από τα ερείπια στη Γάζα – Αγόρι σώζει γάτα

Αγόρι έχει σώσει γάτα μετά τους βομβαρδισμούς στην πολιορκημένη Γάζα. Όπως σημειώνει η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα που η Γάζα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για αρρώστιες.

Νετανιάχου: Δεν υπάρχει κατάπαυση πυρός στη νότια Γάζα

Δεν υπάρχει κατάπαυση πυρός στη νότια Γάζα, φέρεται να δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Reuters.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε ανάρτηση για να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

ΗΠΑ - Ισραήλ - Αίγυπτος: Κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα

Το Ισραήλ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα, η οποία άρχισε στις 9:00 η ώρα και θα συμπέσει με την επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας που μίλησαν στο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία έχει γίνει ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Από την πλευρά τους ο ισραηλινός στρατός και η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

Την ίδια ώρα η Χαμάς, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της, σημειώνει ότι η ίδια δεν έχει ενημερωθεί για την επίτευξη συμφωνίας για ανθρωπιστική εκεχειρία, μετά τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Μπάιντεν: Ο στρατός του Ισραήλ θα λειτουργήσει τηρώντας τους κανόνες πολέμου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χαρακτήρισε την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή απαραίτητη.

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς και πρέπει να βρεθεί δρόμος προς την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης. Προειδοποίησε ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ είναι έτοιμο για πόλεμο σε δύο μέτωπα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα. Σημείωσε ότι η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.

Επισήμανε ότι πάνω από 600.000 κάτοικοι της Γάζας μετακινήθηκαν προς τα νότια μετά την σχετική ανακοίνωση του Ισραήλ, εν όψει της χερσαίας επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν τις οικογένειες 155 ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στην Γάζα. Σημείωσε ότι 289 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση κατά ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από την Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Ιράν: Τα χέρια όλων των πλευρών βρίσκονται στην σκανδάλ

Απειλές εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, προειδοποιώντας ότι «αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στην σκανδάλη».

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης, αν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το Κατάρ όπου συζήτησε «την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη με τον εμίρη Σέιχ Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA. Χθες, συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος κατοικεί στην Ντόχα.

Ρουκέτα στην έδρα των κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο

Συνεχίστηκαν χθες τα εκατέρωθεν πυρά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Η έδρα των κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο επλήγη από ρουκέτα, ανακοίνωσε η Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι υπάρχει κλιμάκωση στην ανταλλαγή πυρών στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο.

«Η έδρα μας στην Νακούρα χτυπήθηκε από ρουκέτα και προσπαθούμε να εξακριβώσουμε την προέλευσή της», ανακοίνωσε η Unifil, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

Το Ιράν προειδοποιεί ότι δεν θα μείνει σε σταυρωμένα τα χέρια στον πόλεμο στο Ισραήλ.

Δεν λειτουργούν τέσσερα νοσοκομεία στη Γάζα

Μετά από μια εβδομάδα επανήλθε το νερό στη Γάζα ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε πως τέσσερα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν λειτουργούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, σε 21 νοσοκομεία στη Γάζα δόθηκε εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό.

Ισραηλινός στρατός: Δεν καθυστέρησε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα λόγω του καιρού

Δεν ήταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ο λόγος της αναβολής της προβλεπόμενης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσε εκπρόσωπος του στη γερμανική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ.

Υποστήριξε πως ένας από τους βασικούς λόγους ήταν να επιτραπεί να διαφύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι προς νότο.

Νωρίτερα χθες Κυριακή, στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, είπε ότι υπάρχουν πιθανώς δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει η χερσαία επίθεση μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ / iefimerida.gr / protothema.gr / ΑΠΕ - ΜΠΕ / in.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση