ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πότε θα γίνει η χερσαία επίθεση στη Γάζα

Ιράν: Δεν θα παραμείνουμε παρατηρητές, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Γάζα αύριο θα είναι αργά

Κλιμακώνεται η ένταση στον πόλεμο του Ισραήλ, που διανύει την ένατη ημέρα μετά την αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το περασμένο Σάββατο.

Το Ισραήλ συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο φαίνεται να αναβάλλει τη χερσαία επίθεση λόγω καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τους «New York Times».

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο, θα πάει αύριο στο Ισραήλ για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Την ίδια ώρα μαίνονται οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Το Ισραήλ, πάντως, φέρεται να άνοιξε ξανά την παροχή νερού στη νότια Γάζα μετά από αποκλεισμό σχεδόν μίας εβδομάδας.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται καθημερινά: Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς ξεπέρασαν τους 1.400, ενώ οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ κατά της Γάζας.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη. Αποτύχαμε να κρατήσουμε ασφαλείς τους πολίτες μας», λέει ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ

Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συνέβη και για ό,τι θα συμβεί».

Ο ίδιος δήλωσε: «Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Η σφαγή που έπληξε κάθε Ισραηλινό ήταν τρομακτική, μια σκληρότητα που ο κόσμος έχει να δει από το Ολοκαύτωμα».

Ο Σμότριτς συνέχισε: «Πρέπει να παραδεχτούμε με ειλικρίνεια ότι έχουμε αποτύχει. Η ηγεσία της χώρας και το σύστημα ασφαλείας απέτυχαν στην προστασία των πολιτών μας. Δεν τηρήσαμε την άγραφη συμφωνία μεταξύ του κράτους και των πολιτών του. Μια συμφωνία που ήταν γραμμένη με αίμα και τώρα είναι βαμμένη με αίμα».

Ιράν: Δεν θα παραμείνουμε παρατηρητές, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Γάζα αύριο θα είναι αργά

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν λέει ότι το Ιράν «δεν θα παραμείνει παρατηρητής», λέει στο Ισραήλ ότι αν συνεχιστούν οι ενέργειες στη Γάζα, «αύριο θα είναι πολύ αργά», σύμφωνα με το Reuters.

Τουλάχιστον 155 κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα, λέει ο ισραηλινός στρατός

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δηλώνει ότι υπάρχουν 155 αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα.

«Ενημερώσαμε τις οικογένειες 155 αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Εκπρόσωπος IDF: Η Χεζμπολάχ, με την υποστήριξη του Ιράν, επιβαρύνει την κατάσταση στα βόρεια σύνορα για να προκαλέσει το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των IDF, Daniel Hagari, δήλωσε ότι «η Χεζμπολάχ εργάζεται για την κλιμάκωση της κατάστασης στα βόρεια σύνορα για να προκαλέσει το Ισραήλ, με ιρανική καθοδήγηση και υποστήριξη».

 Ο Hagari συνέχισε λέγοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες, έχουμε ενισχύσει την ετοιμότητα των IDF για τις επερχόμενες φάσεις της σύγκρουσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «συνεχίζουμε το κύμα των επιθέσεών μας στη Λωρίδα της Γάζας. Τις τελευταίες ημέρες, εξουδετερώσαμε αρκετούς διοικητές της Χαμάς που ηγήθηκαν της φονικής επίθεσης. Η δολοφονία κάθε διοικητή που εμπλέκεται σε αυτό το δολοφονικό γεγονός αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις IDF».

 Ο Hagari πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής, οι IDF έχουν ενημερώσει τις οικογένειες 289 πεσόντων στρατιωτών και τις οικογένειες 155 αιχμαλώτων.

200 μέλη της Χαμάς έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 200 μέλη της Χαμάς έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, δηλώνει εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ ανέφερε τον πρώτο θάνατο αμάχου από χτύπημα της Χεζμπολάχ στις σημερινές επιθέσεις

Ένας άνδρας ηλικίας 40 ετών σκοτώθηκε σε επίθεση με κατευθυνόμενο πύραυλο στη βόρεια κοινότητα Στούλα, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο Λίβανος, έδρα της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, θα μπορούσε να παρασυρθεί στη σύγκρουση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυναςλέει ότι η χώρα δεν είχε «κανένα ενδιαφέρον» για έναν πόλεμο με την Χεζμπολάχ.

«Εάν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα. Πολύ βαρύ. Αλλά αν συγκρατηθεί, θα το σεβαστούμε αυτό και θα διατηρήσουμε την κατάσταση ως έχει».

Αρχηγός Ισραηλινών δυνάμεων: «Η ευθύνη μας τώρα είναι να μπουμε στη Γάζα και να πλήξουμε σοβαρά τη Χαμάς»

Ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Herzl Halevi δήλωσε ότι «η ευθύνη μας τώρα είναι να εισέλθουμε στη Γάζα, να πάμε στα μέρη όπου η Χαμάς οργανώνει, λειτουργεί, σχεδιάζει και επιχειρεί».

 Ο αρχηγός των IDF πρόσθεσε, μετέδωσε η εφημερίδα Haaretz: «Να τους χτυπήσουμε σκληρά παντού, κάθε διοικητή, κάθε πράκτορα και να καταστρέψουμε τις υποδομές. Με μια λέξη - να κερδίσουμε».

Πάνω από 1.000 αγνοούμενοι στη Γάζα

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων της Γάζας, λέει η παλαιστινιακή πολιτική άμυνα.

Σίσι: Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς ξεπέρασε την αυτοάμυνα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ελ Σίσι είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς «ξεπέρασε την αυτοάμυνα» και ήταν «συλλογική τιμωρία».

Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ για κλιμάκωση

Το Ιράν δήλωσε στο Ισραήλ ότι άλλες δυνάμεις στην περιοχή είναι έτοιμες να δράσουν εάν δεν σταματήσει την «επιθετικότητά» του κατά του παλαιστινιακού λαού.

Ο Hossein Amir-Abdollahian, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, αναφέρθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Fars ως εξής: «Εάν οι σιωνιστικές επιθέσεις δεν σταματήσουν, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή είναι στη σκανδάλη».

Το Ισραήλ κάνει επίθεση σε στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Επίθεση σε στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο πραγματοποιούν πολεμικά ελικόπτερα της ισραηλινής Πολεμικής Αροπορίες.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή πλευρά έλαβε αναφορές για πυροβολισμούς του Ισραηλινού στρατού, στα σύνορα του Λιβάνου. Οι ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με πυρά.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά.

«Οι δυνάμεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιτίθενται τώρα στην περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι αντιαρματικοί πύραυλοι προς το φυλάκιό μας στα σύνορα με τον Λίβανο. Επίσης, μια άλλη στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα».

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ. Δύο εξ αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρή και σταθερή κατάσταση, καθώς φέρουν τραύματα από θραύσματα στα άκρα τους. Και οι οκτώ τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό κέντρο της Γαλιλαίας στη Ναχαρίγια, στο Βόρειο Ισραήλ για περίθαλψη. 

 

Την ίδια ώρα, οι δυναμεις της Χαμάς στον Λίβανο ισχυρίζονται ότι εκτοξεύθηκαν 20 ρουκέτες προς βόρειες ισραηλινές πόλεις. Ειδικότερα, οι Ταξιαρχείς Εζεντίν αλ Κάσαμ ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν 20 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον δύο ισραηλινών οικισμών στα βόρεια της «κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Η φιλοϊρανιή Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρό της έναν στρατώνα στο κιμπούτς Χανίτα, «σε απάντηση για τη δολοφονία και τον τραυματισμό» δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο.

Η επιχείρηση του Ισραήλ γίνεται την ίδια ώρα που η Χαμάς επιτίθεται στο Τελ Αβίβ με ρουκέτες.

Άρματα μάχης με στρατιώτες παίρνουν θέσεις μάχης κοντά στη Γάζα

Προ των πυλών βρίσκεται η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα μετά τη λήξη ενός ακόμη τελεσιγράφου για απομάκρυνση των αμάχων από την βόρεια περιοχή της Γάζας και την πόλη της Γάζας.

Άρματα μάχης με στρατιώτες παίρνουν θέσεις μάχης κοντά στη Γάζα για να εντοπίσουν πιθανή αντίσταση από στρατιώτες της Χαμάς, απλώνονται προς τη μεθόριο της Γάζας.

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζονται εικόνες ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (APC) που κατευθύνονται σήμερα προς τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας προσπαθούν αυτή τη στιγμή να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα ενόψει της επικείμενης χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από την αυξανόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων της Γάζας για μια εκστρατεία από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, όπως δήλωσε το Ισραήλ, με στόχο την εξάρθρωση της μαχητικής ομάδας.

Έληξε η διορία που έδωσε το Ισραήλ

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είχαν ανακοινώσει ότι θα επιτρέψουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτεθούν στην ευρύτερη περιοχή της οδού Σαλάχ α-Ντιν από τις 10:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

«Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, παρακαλείστε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μετακινηθείτε προς από τη βόρεια Γάζα προς τον νότο. Η ασφάλειά σας και η ασφάλεια των οικογενειών σας έχει σημασία. Παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες μας και κατευθυνθείτε νότια. Να είστε σίγουροι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν ήδη εξασφαλίσει την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των οικογενειών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη είναι 2.383 Παλαιστίνιοι νεκροί, ενώ σε 10.814 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με πηγές στο παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

 

Κινητικότητα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας

Την ίδια στιγμή, όπως μεταφέρουν ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ, ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που ίσως σημαίνει ότι έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, όπως έχουν προαναγγείλει οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Γιατί καθυστέρησε η επίθεση

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλουμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

Σημειώνεται πάντως πως οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) κατηγόρησαν τη Χαμάς ότι εμποδίζει την εκκένωση των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας ενόψει μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης. Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά του Τελ Αβίβ και του νότιου Ισραήλ και ότι οι IDF συνεχίζουν να στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς

Ανάλυση Al Jazeera: Τρεις λόγοι πίσω από την απόφαση του Ισραήλ για εισβολή στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, στην πλέον κρίσιμη καμπή του πλησιάζει ο πόλεμος στο Ισραήλ, οκτώ ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς και την αντεπίθεση που μετρά μέχρι στιγμής σχεδόν 2.000 Παλαιστινίους νεκρούς.

Η πολύπλευρη επίθεση των Ταξιαρχιών Κασάμ αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς, κάτι που έχει να συμβεί από τον πόλεμο του Οκτωβρίου του 1973 πριν από 50 χρόνια. «Ο στόχος του Ισραήλ για μια χερσαία εισβολή είναι να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς και να εξαλείψει εντελώς τις στρατιωτικές δυνατότητές της έτσι ώστε να μην εξαπολύσει ποτέ ξανά οτιδήποτε παρόμοιο με το Σάββατο», δήλωσε στο Al Jazeera ο Yossi Mekelberg, ειδικός για το Ισραήλ στη δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Αλλά η στόχευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς δεν θα ήταν αρκετή για το Ισραήλ, το οποίο θα ήθελε να εξαλείψει την ικανότητα της Χαμάς να κυβερνήσει ξανά τη Γάζα, σύμφωνα με τον Nimrod Goren, ανώτερο συνεργάτη για ισραηλινές υποθέσεις στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ θα επιδιώξει να «αλλάξει την εξίσωση και να αναδιατάξει τη δυναμική με τρόπο ώστε η Χαμάς να μην είναι ξανά σε θέση να κυβερνήσει», δήλωσε ο Goren στο Al Jazeera. Αλλά μια τέτοια φιλοδοξία μπορεί να είναι κοντόφθαλμη.

Ο Zoran Kusovac, στρατηγικός αναλυτής και σύμβουλος, δήλωσε ότι η εξάλειψη της Χαμάς δεν είναι απλώς ένας υψηλός στόχος - αλλά σχεδόν αδύνατος. «Είναι εντελώς αδύνατο, διότι δεν είναι σαν να μπορείς να διακρίνεις τους μαχητές από τους πολίτες. Φυσικά, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει πολλούς από αυτούς. Αλλά σε μια κατάσταση όπου πολεμάς, είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε στο Al Jazeera.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ φαίνεται να προσπαθεί να εξοντώσει τη Χαμάς μέσω μιας χερσαίας εισβολής. Προσπάθησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στη Γάζα το 2014. Το γεγονός ότι το Ισραήλ αποσύρθηκε στις προηγούμενες επιθέσεις πριν ολοκληρωθεί η αποστολή δείχνει ότι αν εξαπολύσει χερσαία εισβολή αυτή τη φορά, θα έχει λιγότερο σκοπό να εξαλείψει τη Χαμάς και περισσότερο να επιδείξει τη στρατιωτική του ισχύ, υποστήριξε ο Sami Hamdi, διευθύνων σύμβουλος της International Interest, μιας εταιρείας πολιτικών κινδύνων που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή.

«Ο πρωταρχικός στόχος του Ισραήλ για μια χερσαία εισβολή θα ήταν να πραγματοποιήσει μια πολύ δημόσια επίδειξη δύναμης και ισχύος που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μπορούσε να παρουσιάσει σε ένα ισραηλινό κοινό που ζητά όλο και περισσότερο την παραίτησή του», δήλωσε ο Hamdi στο Al Jazeera. «Ο Νετανιάχου επιθυμεί πολύ πριν υπάρξει οποιαδήποτε αποκλιμάκωση, να αποκατασταθεί η δημόσια αντίληψη που βλέπει το Ισραήλ ως αυτή τη συντριπτική δύναμη και τους Παλαιστίνιους ως μια αδύναμη δύναμη», πρόσθεσε. Αυτή η ισχύς θα επιδειχθεί μέσω της πρόκλησης «μέγιστης ζημίας στους Παλαιστίνιους», ώστε στο μέλλον να υπάρχει υψηλό κόστος για κάθε μορφή αντίστασης, δήλωσε ο αναλυτής.

Αλλά η Χαμάς που καλεί τον κόσμο να αγνοήσει την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ δείχνει ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί χωρίς μάχη, όπως και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ταξιαρχιών Κασάμ εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ο Χαμντί. «Παρά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις καταστροφικές εικόνες που βλέπουμε, το πείσμα των Παλαιστινίων επιμένει», δήλωσε ο Hamdi.

«Συνεχίζουν να αντιστέκονται και οι Ισραηλινοί δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν από πού εκτοξεύονται αυτές οι ρουκέτες, γεγονός που δείχνει κενά στη γνώση των μυστικών υπηρεσιών, τα οποία δεν θα λύσει απαραίτητα μια χερσαία εισβολή», πρόσθεσε.

Ολική εκδίωξη;

Ο Kusovac επισημαίνει έναν τρίτο, πιο ακραίο πιθανό στόχο της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ: την πλήρη εκκένωση του πολιορκημένου θύλακα. «Θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια κατάσταση όπως η κατάσταση του 1995 στα κατεχόμενα από τους Σέρβους εδάφη της Κροατίας ή όπως η κατάσταση του περασμένου μήνα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου όλοι φεύγουν», είπε.

Παρόλα αυτά, αυτό θα ήταν δύσκολο, είπε ο Kusovac, επισημαίνοντας ότι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, 100.000 άνθρωποι αποσύρθηκαν στη μητέρα πατρίδα τους, την Αρμενία, αλλά η μητέρα πατρίδα των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι η Παλαιστίνη. «Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Ισραήλ, να έχει άλλα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη ή μέσα στο Ισραήλ», είπε.

Η Αίγυπτος έχει προβληθεί ως πιθανό καταφύγιο, αλλά το Κάιρο έχει απορρίψει την ιδέα, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Ωστόσο, επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των συνόρων της με τη Γάζα. Ο Γκόρεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία διάθεση να καταλάβει εκ νέου τον πολιορκημένο θύλακα.

Ο Χάμντι είπε ότι ο λόγος που το ισραηλινό κράτος εγκατέλειψε τη Γάζα το 2005 ήταν αρχικά επειδή έγινε βίαιη και δύσκολα διαχειρίσιμη, αφού οι Ισραηλινοί έδιωξαν τους Παλαιστίνιους από όλα τα κατεχόμενα εδάφη εκεί. «Αντί να τους διοικήσουν και να τους διαχειριστούν, αποφάσισαν απλώς να δημιουργήσουν μια υπαίθρια φυλακή και να μείνουν έξω και να αποκλείσουν την περιοχή», συνέχισε ο Hamdi, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα προτιμήσει τη συνέχιση αυτής της διευθέτησης.

Αλλαγή διακυβέρνησης στη Γάζα

Ο Γκόρεν δήλωσε ότι, δεδομένων των μεταβλητών, το επιθυμητό αποτέλεσμα της χερσαίας εισβολής θα είναι πιθανότατα η εγκατάσταση μιας ενιαίας παλαιστινιακής ηγεσίας. Εάν η Χαμάς εξουδετερωθεί, εξήγησε, η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά τώρα την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μπορεί να επεκτείνει τη δικαιοδοσία της και στη Γάζα.

«"Οι καιροί του πολέμου θα πρέπει τελικά να οδηγήσουν σε καιρούς ειρήνης», δήλωσε ο Γκόρεν. «Ακόμα κι αν φαίνεται λίγο τραβηγμένο αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι αυτός θα είναι ο στόχος όλων των πλευρών», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ίσως είναι πολύ νωρίς για να διαμορφωθούν σταθερές θεωρίες, δήλωσε ο Χαμντί, «κυρίως επειδή πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση». «Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα το σοκ τώρα στο Τελ Αβίβ ότι τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι υποτίθεται ότι ήταν οι πιο αδύναμοι, πραγματοποίησαν την πιο ισχυρή επίθεση στο ίδιο το Ισραήλ», είπε.

Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα - Δεν φεύγουμε λέει η Χαμάς

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Γάζα καθώς εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθοριστικές για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι και οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα. Ήδη η Τεχεράνη έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης της Χαμάς αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η εμπλοκή της μαζί με τη Συρία και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου εφόσον ξεκινήσει η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέφθηκε το Σάββατο στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Το γραφείο του, έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτή στην οποία ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και ενώ το Τελ Αβίβ δέχθηκε και νέα επίθεση από ρουκέτες της Χαμάς, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σύσκεψη του Πολεμικού Συμβουλίου για την αξιολόγηση της κατάστασης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο Μπένι Γκάντς και οι επικεφαλής του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

Λίγο πριν την συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι οι IDF έχουν πλήξει 1.000 στρατηγικές θέσεις της Χαμάς στη Γάζα από την έναρξη της επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη».

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα είναι τραγική από τους συνεχείς βομβαρδισμούς καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με το Al Jazeera περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου στη Γάζα ανέφερε ότι στο νοσκομείο έχουν βρει καταφύγιο περίπου 35.000 άτομα!

Με την Γάζα να βρίσκεται χωρίς νερό και ηλεκτρικό ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ανέφερε ότι οι Παλαιστίνοι δεν υπάκουσαν στο τελεσίγραφο των Ισραηλινών και δεν εγκαταλείπουν την Γάζα για να γίνουν πρόσφυγες στην Αίγυπτο. Ωστόσο οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι εμποδίζει την έξοδο των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός απάντησε σε πυρά προερχόμενα από την Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά.

Οι σειρήνες ήχησαν στην Αλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ο στρατός του Ισραήλ είναι σε απόλυτη ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, παράλληλα με χτυπήματα από αέρα και θάλασσα.

Σε ενημέρωση που έκανε το απόγευμα του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Πίτερ Λέρνερ ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο στρατός βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να προχωρήσει και σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Έχει συγκεντρωθεί στρατός και οι έφεδροι. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μόλις μας το ζητήσει η κυβέρνηση». 

Παράλληλα ο Πίτερ Λέρνερ τόνισε πως ο στρατιωτικός σχεδιασμός είναι σε 3 άξονες. «Σε αυτόν τον πόλεμο που ήδη κρατάει 8 μέρες, ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει και εκτελεί ένα σχέδιο σε 3 άξονες. Προτεραιότητά μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι στο έδαφος του Ισραήλ δεν βρίσκονται πλέον τρομοκράτες της Χαμάς. Αναπτύχθηκε ο στρατός προκειμένου είτε να εκδιώξει, είτε να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς. Δεύτερον, εργαστήκαμε για να ασφαλίσουμε τα σύνορα. Τους φράχτες, αλλά και τα σημεία από τα οποία εισέβαλε η Χαμάς, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναπεράσουν στο έδαφος του Ισραήλ. Τρίτον, είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε την Χαμάς. Να καταστρέψουμε τους τρομοκράτες και τα μέλη της ηγεσίας της Χαμάς που ήταν υπεύθυνα για την εισβολή και τη σφαγή πολιτών. Ηδη έχουμε χτυπήσει εγκαταστάσεις από τον αέρα, στις οποίες η Χαμάς έχει drones. Εχουμε χτυπήσει στρατηγικά σημεία όπως κτίρια διοίκησης».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού τόνισε πως η Χαμάς πλέον κρύβεται στα τούνελ κάτω από τη γη της Γάζας και δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην επιφάνεια. «Εχουμε συγκεντρώσει το στρατό στα σύνορα μας για να διασφαλίσουμε πως κανένας άλλος δεν θα χτυπήσει το Ισραήλ, όπως από το Λίβανο για παράδειγμα». Ο ίδιος επανέλαβε «Αν μας το ζητήσει η κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε χερσαία επιχείρηση».

Προπαγανδιστικά βίντεο

Δύο προπαγανδιστικά βίντεο δημοσίευσε η Χαμάς απευθυνόμενη στις ισραηλινές δυνάμεις, απειλώντας τους «για το τι θα πάθουν» όταν ξεκινήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Στο ένα βίντεο, φαίνονται οι τρομοκράτες της Χαμάς να βγαίνουν από το έδαφος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, να μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό τους και να κρύβονται ώστε να είναι έτοιμοι να επιτεθούν μόλις κρίνουν ότι χρειαστεί. Στο δεύτερο βίντεο φαίνεται να είναι σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο και να φτιάχνουν όπλα, δείχνοντας πώς τα ετοιμάζουν και τα βάφουν.

Μάλιστα, ο λογαριασμός War Monitor έγραψε στα social media για το δεύτερο βίντεο: «Ενόψει της αναμενόμενης εισβολής στη Γάζα, η Χαμάς αποκαλύπτει το αυτοσχέδιο αντιαρματικό Al-Yassin διαμετρήματος 105 χιλιοστών».

Δείτε τα δύο προπαγανδιστικά βίντεο της Χαμάς:

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους τα άρματα

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος το protothema.gr βρέθηκε στη μεγαλύτερη βάση αρμάτων μάχης του ισραηλινού στρατού που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα.

Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες MERKAVA η ραχοκοκαλιά του τεθωρακισμένου σώματος του IDF, έχουν σταθμεύσει σε αυτό το σημείο και περιμένουν εντολές για να κινηθούν προς τα σύνορα με τη Γάζα ώστε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση.

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης άρχισαν να κατασκευάζονται το 1970 και η πρώτη γενιά, το Merkava mark1, τέθηκε σε επίσημη υπηρεσία το 1979. Τo MERKAVA χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982.

To Μerkava Mk IV που αναπτύσσει στα σύνορα με τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός αποτελεί μία εκ των τελευταίων εκδόσεων του άρματος μάχης. Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και φέρουν σύστημα ενεργητικής προστασίας. Το άρμα διαθέτει ενισχυμένη θωράκιση και πυροβόλο των 120 χλστ.

Δείτε βίντεο

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε χθες Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτήν.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη Νετανιάχου σε Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας:

Πηγή: protothema / iefimerida

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση