ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Πού είναι ο γιος μου... τρελαίνομαι!»

«Θα πάμε παντού όπου βρίσκεται η Χαμάς και θα την εξαλείψουμε. Κάθε τρομοκράτης που έχει αίμα στα χέρια του, θα κοιτάζει πίσω του για το υπόλοιπο της ζωής του»

Στο νοσοκομείο Barzilai στην πόλη Ashkelon, δέκα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, νοσηλεύονται πολλοί από τους περισσότερους από 1000 τραυματίες. Γονείς σε απόγνωση περιμένουν να ακούσουν κάποιο νέο από τα παιδιά τους που αγνοούνται.

Το πρωί της επίθεσης, στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου, χιλιάδες αθώοι και ανυποψίαστοι άνθρωποι γιόρταζαν σε ένα φεστιβάλ μουσικής στην έρημο κοντά στα σύνορα, όταν έφτασαν οι τρομοκράτες της Χαμάς και σκόρπισαν τον θάνατο. 260 σκοτώθηκαν ενώ πολλοί από αυτούς απήχθησαν και μέχρι τώρα παραμένουν αγνοούμενοι.

 

«Ποιος τους επέτρεψε να κάνουν ένα πάρτι με 7.000 ανθρώπους σε ένα τέτοιο μέρος;», ρωτά ο 58χρονος Γιομ Τοβ, ένας πατέρας που έχει πεθάνει από την αγωνία του και ελπίζει ότι ο γιος του Μπεν θα επιστρέψει τελικά με κάποιο τρόπο ζωντανός.

«Ήταν ένας επίλεκτος στρατιώτης, έξυπνος. Ελπίζω να του έπεσε απλώς το τηλέφωνο και να τους ξέφυγε». Είπε ότι ο γιος του τού τηλεφώνησε για τελευταία φορά στις 8:44 το πρωί του Σαββάτου. «Το μόνο που άκουσα ήταν πυροβολισμούς και κραυγές και αραβικά. Δεν είπε τίποτα», λέει ο πατέρας του.

Μια μητέρα, εκτός εαυτού από τον πόνο και την απόγνωση, ουρλιάζει: «Πού είναι ο γιος μου! Τρελαίνομαι! Σώστε τον! Νετανιάχου, ξύπνα! Σβήσε τη Γάζα από το χάρτη. Πρέπει να σταματήσουμε να τους δίνουμε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φαγητό. Ξεσκίστε τους στον αέρα. Θέλω το παιδί μου πίσω».

Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και δολοφονούν

Μέσα από το Σντερότ, δύο χιλιόμετρα από τη Γάζα, οι τρομοκράτες οδηγούσαν με φορτηγάκια και πυροβολούσαν αδιακρίτως πολίτες. Μέχρι το πρωί της Κυριακής, κρύβονταν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Τελικά, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το κτίριο για να κάμψει την αντίσταση.

Ο 58χρονος Μάικ Μπεν Γιάακοβ, διοικητής μιας ισραηλινής μονάδας αναζητά επιζώντες και είναι τρομοκρατημένος. «Αυτό που συνέβη εδώ θα συνέβαινε αν έβαζαν χέρι και σε άλλα μέρη του Ισραήλ. Θα έσφαζαν τους πάντες. Γέρους, παιδιά, μωρά. Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και δολοφονούσαν. Το Ισραήλ δεν πρέπει να επηρεαστεί από τη διεθνή πίεση. Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Αυτό είναι ένα σημείο καμπής

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο 48χρονος Ντόρον Σπίλμαν αποτιμά την κατάσταση. «Πώς μπόρεσε ο στρατός να αποτύχει έτσι; Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που θα εξετάσουμε. Είμαστε ένας αμυντικός στρατός. Ακόμα και αν είχε σκοτωθεί ένα άτομο, αυτό θα ήταν πάρα πολύ. Αλλά προς το παρόν, πρέπει να διασφαλίσουμε την περιοχή. Και να πάμε παντού όπου βρίσκεται η Χαμάς και να την εξαλείψουμε. Κάθε τρομοκράτης της Χαμάς που έχει αίμα στα χέρια του, θα κοιτάζει πίσω του για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής. Αυτό που έκανε η Χαμάς δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν. Το ίδιο θα γίνει και με τη δική μας απάντηση».

Ένας κηπουρός ο 47χρονος Νίσιμ κάθεται στο αυτοκίνητό του μπροστά από το σπίτι του, φορτίζοντας το κινητό του τηλέφωνο. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό στην πόλη. Στέκεται με το αυτοκίνητό του ακριβώς μπροστά από το έντονα βαμμένο καταφύγιο στο οποίο τρέχει όταν ηχούν οι σειρήνες. «Όποιος γκρινιάζει για το Ισραήλ, τον προσκαλώ να ζήσει εδώ στο Σντερότ για μια εβδομάδα. Τότε θα συνειδητοποιήσουν πώς είναι. Ο καφές είναι κερασμένος από μένα».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση