ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ώρα μηδέν για το υποβρύχιο - Σβήνουν οι ελπίδες για διάσωση

Ακόμη κι αν εντοπιστεί, η ανάσυρσή του στην επιφάνεια θα είναι ένα δύσκολο έργο

Οι όποιες ελπίδες για την ανάσυρση των πέντε επιβατών του βαθυσκάφους Titan που εξαφανίστηκε στο σημείο βύθισης του Τιτανικού φαίνεται πως αρχίζουν πλεόν να σβήνουν οριστικά καθώς οι διασώστες εκφράζουν την ανησυχία ότι η παροχή οξυγόνου στο σκάφος μπορεί να εξαντληθεί.

Όπως έχει ανακοινώσει η αμερικανική ακτοφυλακή, το οξυγόνο μέσα στο υποβρύχιο θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τις 14:08.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή των ερευνών, σπεύδουν ακόμα περισσότεροι διασώστες με περισσότερα πλοία και σκάφη ελπίζοντας ότι το οξυγόνο θα μπορούσε να διαρκέσει λίγες ώρες παραπάνω.

Το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Το πιο πιθανό είναι να συνεθλίβη

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Ραδαμάνθυς Φουντουλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ διατύπωσε την άποψη ότι το μικρό «υποβρύχιο» διαλύθηκε στα βάθη του Ατλαντικού. «Το πιο πιθανό είναι ότι το σκάφος συνεθλίβη λόγω πιέσεως και μη αντοχής υλικού και να έχει διαλυθεί σε κομμάτια που δεν μπορούν να εντοπίσουν τα σόναρ» δήλωσε ο κ. Φουντουλάκης τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει πάντα ζωντανή η ελπίδα για ένα θαύμα.

Ο αξιωματικός του ναυτικού, αναφέρθηκε και στις τεχνολογικές δυνατότητες του μικρού βαθυσκάφους και εκτίμησε ότι δεν είχε μηχανισμό εντοπισμού όπως έχουν τα κανονικά υποβρύχια και ερευνητικά βαθυσκάφη.

Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός ότι ο «Τιτάνας» είχε άσπρο χρώμα γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες ερευνών του σε αντίθεση με τα ερευνητικά βαθυσκάφη που είναι κίτρινα και πορτοκαλί.

«Αυτό το σκάφος είναι φτιαγμένο από υαλοβάμβακα. Είναι καινοτόμο σκάφος. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την αντοχή του υαλοβάμβακα» είπε προσθέτοντας ότι «είναι θέμα φιλοσοφίας. Καμιά φορά αφήνουμε την καινοτομία να πηγαίνει μπροστά με υψηλό ρίσκο» σημείωσε ο κ. Φουντουλάκης.

Πηγή: ertnews.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση