ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στην Ουκρανία - Έφτασαν τους 10 οι νεκροί Έλληνες ομογενείς

Τέσσερις εστίες πολέμου στη χώρα

Το Κίεβο σφυροκοπείται αλλά αντέχει! Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης αλλά συναντούν αντίσταση, ενώ επιχειρούν ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα στο έδαφος της Ουκρανίας. 

«Μητέρα των μαχών», ωστόσο, για το ηθικό αμφότερων των μαχόμενων αποτελεί η κατάληψη της ιστορικής πρωτεύουσας της χώρας, με το ρωσικό στρατό να προσεγγίζει σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος ήδη από χθες το πρωί. Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς, πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως ανακοινώθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας η ρωσική εισβολή έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά να έχουν σκοτωθεί. Επίσης 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών.

-Έφτασαν τους 10 οι νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία - Άλλοι 4 ομογενείς νεκροί

Μεγαλώνει ο κατάλογος των Ελλήνων ομογενών της Ανατολικής Ουκρανίας που έχασαν τη ζωή τους σήμερα έπειτα από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι στο χωριό Σαρτανά που δέχτηκε ανελέητο σφυροκόπημα από αέρος -χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για βολές πυροβολικού, βλήματα που ελήφθησαν από μαχητικά αεροσκάφη ή για βολές από τα ρωσικά πλοία που κινούνται στην Αζοφική θάλασσα- έχασαν τη ζωή τους ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς.

- Εμπρηστικό σχόλιο Ζαχάροβα κατά Δύσης

Σκληρή επίθεση κατά των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, λέγοντας πως η Βορειοαντλαντική Συμμαχία δεν έχει λόγο να μιλά για «ρωσική επιθετικότητα» για την «επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, δεδομένης της ιστορίας του».

Η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίζουν «αδυναμία να διαπραγματευτούν» και τις κατηγόρησε για «έλλειψη επιθυμίας να ενισχύσουν πραγματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη με βάση την αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας». «Θεωρούμε τις προσπάθειές τους να μας κατηγορήσουν για επιθετικότητα ως αβάσιμες», πρόσθεσε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

«Πριν καλέσουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει για την επιχείρηση της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας, οι χώρες του Βορειοατλαντικού μπλοκ θα πρέπει να απαντήσουν για τον στρατιωτικό τους τυχοδιωκτισμό, καθώς και για την αδράνειά τους στο θέμα της ενθάρρυνσης του καθεστώτος στο Κίεβο να μην επιλύσει ειρηνικά το πρόβλημα του Ντονμπάς» συμπλήρωσε η αξιωματούχος της Ρωσίας.

Ακόμη, ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο, σε «μια χώρα που, με τη συνεννόηση της Δύσης, έχει γίνει εστία της ναζιστικής ιδεολογίας». Μάλιστα, κατηγόρησε τη Δύση για «υποκρισία» ενώ έστρεψε τα πυρά της κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με αφορμή και τις ενέργειες των ΗΠΑ.

«Δεν ήταν οι χώρες του ΝΑΤΟ που έβλεπαν σιωπηλά καθώς οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τη Συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων; Παρέμειναν όταν η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε μονομερώς από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς. Επέτρεψαν στους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών», σημείωσε.

«Δεν ήταν οι χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, στην επίθεση στη Λιβύη, στην εισβολή στο Ιράκ; Επί 20 χρόνια, οδήγησαν υποβάθμισαν πλήρως το Αφγανιστάν σαν χώρα και όταν έφυγαν, άφησαν πίσω τους όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Επί οκτώ χρόνια, τα δυτικά έθνη παρακολουθούσαν παθητικά τη δολοφονία και την κακοποίηση χιλιάδων αμάχων στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Ουσιαστικά, έγιναν συνεργοί στη μακροχρόνια γενοκτονία των κατοίκων των Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ», ισχυρίστηκε.

«Η πρόθεση του ΝΑΤΟ να συνεχίσει να πουλά όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της κρίσης σε αυτή τη χώρα», συμπλήρωσε.

- H Γερμανία εξετάζει την αποσύνδεση της Ρωσίας από το Swift

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών ΄δήλωσε ότι αναζητούνται τρόποι για να αποκοπεί η Ρωσία από το Swift με τις λιγότερες δυνατές παράπλευρες ζημιές

- Κινητοποίηση αρμάτων έξω από το Χάρκοβο

- Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, σκοτώθηκαν άλλοι 19 άμαχοι στο Ντονέτσκ

- H Γερμανία στέλνει 400 αντιαρματικά στην Ουκρανία

Ισχυρή στρατιωτική ενίσχυση παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία εγκρίνοντας πρόγραμμα παράδοσης 400 αντιαρματικών RPG. Η κίνηση αυτή του Βερολίνου έρχεται ενώ το ΝΑΤΟ καλεί τις χώρες-μέλη να παράσχουν ουσιαστική αρωγή στην Ουκρανία, ο πόλεμος μαίνεται και η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση αποδεικνύεται ευρείας κλίμακας.

- Ρωσική πρεσβεία: Ο ουκρανικός στρατός σκότωσε τους αμάχους

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία μετά το τραγικό περιστατικό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της ότι ο «ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα».

Αναλυτικα η ανακοίνωση της πρεσβείας: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς. Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

- Ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί στην ανατολική Ουκρανία

Στους έξι έχουν φτάσει οι Έλληνες νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς. Άλλοι τέσσερις νεκροί καταγράφηκαν στο χωριό Μπουγάς, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι στη Μαριούπολη βρέθηκαν δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς και άλλοι έξι τραυματίες από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

- Δύο νεκροί ομογενείς στη Μαριούπολη από αεροβομβαρδισμό

Δυσάρεστα νέα από τη Μαριούπολη νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς Έλληνες ομογενείς και άλλους έξι τραυματίες από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ' επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας».

- Ουκρανικός ο πύραυλος που χτύπησε την πολυκατοικία στο Κίεβο, λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι εξαπέλυσε επιδρομές με πυραύλους Κρουζ κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον στόχων στην Ουκρανία - αλλά ισχυρίστηκε ότι στόχευε αποκλειστικά στρατιωτικές υποδομές, καθώς κυκλοφόρησαν βίντεο από μια πολυώροφη πολυκατοικία στο Κίεβο που χτυπήθηκε από πυραύλους ή ρουκέτες.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν πλήγμα με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, χρησιμοποιώντας πυραύλους Κρουζ εκτοξευόμενους από αέρος και θαλάσσης, εναντίον εγκαταστάσεων στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ταγματάρχης Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Μάλιστα, πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε στο RIA Novosti πως το κτίριο στο Κίεβο «χτυπήθηκε» από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος Buk. «Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο. Είναι προφανές ότι κατά την απόκρουση μιας νυχτερινής πυραυλικής επίθεσης σε στρατιωτική υποδομή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώθηκε βλάβη στο σύστημα καθοδήγησης πυραύλων του ουκρανικού συστήματος και ο πύραυλος έπληξε τη γωνία μιας πολυκατοικίας», είπε η πηγή.

«Τονίζω για άλλη μια φορά ότι τα πυρά μας στρέφονται μόνο σε αντικείμενα της στρατιωτικής υποδομής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και εξαιρούνται από αυτά οι οικιστικές και κοινωνικές υποδομές» πρόσθεσε.

= Ζελένσκι: «Ελέγχουμε το Κίεβο και τις βασικές πόλεις - Σπάσαμε το ρωσικό σχέδιο»

Νέο μήνυμα έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, λέγοντας πως ο ουκρανικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του το Κίεβο και τις γύρω περιοχές, καθώς «απέκρουσε» τα σχέδια των Ρώσων να κάνουν το κέντρο της χώρας «νέο Ντόνετσκ».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Έχουμε αντισταθεί και αποκρούσει επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και συνοικίες του κράτους μας. Αλλά ξέρουμε τι προστατεύουμε - τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν τις μαριονέτες τους εδώ, όπως έκαναν στο Ντόνετσκ. Σπάσαμε το σχέδιό τους».

- «Χτυπήσαμε στρατιωτικές υποδομές και όχι κατοικημένες περιοχές» λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι εξαπέλυσε επιδρομές με πυραύλους Κρουζ κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον στόχων στην Ουκρανία - αλλά ισχυρίστηκε ότι στόχευε αποκλειστικά στρατιωτικές υποδομές, καθώς κυκλοφόρησαν βίντεο από μια πολυώροφη πολυκατοικία στο Κίεβο που χτυπήθηκε από πυραύλους ή ρουκέτες.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν πλήγμα με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, χρησιμοποιώντας πυραύλους Κρουζ εκτοξευόμενους από αέρος και θαλάσσης, εναντίον εγκαταστάσεων στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ταγματάρχης Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Τονίζω για άλλη μια φορά ότι τα πυρά μας στρέφονται μόνο σε αντικείμενα της στρατιωτικής υποδομής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και εξαιρούνται από αυτά οι οικιστικές και κοινωνικές υποδομές» πρόσθεσε.

- «Fake news ότι καταθέτουμε τα όπλα, είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία» λέει ο Ζελένσκι

Νέο βίντεο από τους δρόμους του Κιέβου «ανέβασε» νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να μάχεται και δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα.

«Υπάρχουν πολλές πλαστές πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», είπε.

Και συνέχισε: «Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας».

- Μπάιντεν στέλνει €350 εκατ. ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή.

Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

- Η κατάσταση στο Κίεβο

Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος είπε ότι ανέμενε πως ο ρωσικός στρατός θα επιτίθετο στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε βάση δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία μέσω Telegram στέλνει το εξής μήνυμα στους κατοίκους της πόλης: «Είναι σε εξέλικη μάχες στους δρόμους της πόλης μας. Παρακαλούμε να μείνετε ήρεμοι και όσο πιο προσεκτικοί μπορείτε. Αν κρύβεστε, μη φύγετε  από την κρυψώνα σας. Αν είστε στο σπίτι σας, μην πάτε στα παράθυρα, μην πάτε στα μπαλκόνια. Κρυφτείτε μέσα, για παράδειγμα στο μπάνιο και καλυφθείτε με κάτι που μπορεί να σας καλύψει από σφαίρες. Αν ακούσετε σειρήνες κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο καταφύγιο».

Live εικόνα από το Κίεβο

Όλο το βράδυ της Παρασκευής οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έδιναν σκληρή μάχη στο Κίεβο. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκρήξεις κοντά σε σταθμό του μετρό στο δυτικό κέντρο της πρωτεύουσας, δίπλα στον ζωολογικό κήπο, ενώ πολλές αναφορές υποδηλώνουν σκληρές μάχες 20 μίλια νότια, κοντά σε μια ζωτικής σημασίας αεροπορική βάση. Περισσότερες από 50 εκρήξεις και βαριά πυρά πολυβόλων έχουν αναφερθεί στην περιοχή Shulyavka.

- Δεν φεύγω, χρειάζομαι πυρομαχικά, λέει ο Ζελένσκι σε ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρέδρος σύμφωνα με το Associated Press έχει ήδη στείλει την απάντησή του: Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο, φέρεται να λέει στις ΗΠΑ.

- Η Δύση φοβάται ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ακόμα και θερμοβαρικά βλήματα

Σε δραματικές προειδοποίησεις προχώρησαν το βράδυ αξιωματούχοι της Δύσης αναφερόμενοι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως ανέφεραν σε περίπτωση που η επιχείρηση του ρωσικού στρατού αποτύχει τότε η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποίησει ακόμα και υπερόπλα που εξαϋλώνουν ανθρώπινα σώματα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα καταφύγει στη λύση της χρήσης θερμοβαρικών βλημάτων. Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου.

Πηγή: protothema 

 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση