ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διάσωση των «13»: Πως φτάσαμε σε αυτή την υπέροχη μέρα (pics)

Από το Mission Impossible στο Mission Accomplished

Η είδηση ότι τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους έχουν διασωθεί σκόρπισε ανακούφιση στην Ταϊλάνδη και στο παγκόσμιο, αφού πλήθος κόσμου παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή, βήμα-βήμα, αυτή την μοναδική ιστορία.

Διαβάστε επίσης: Ήρωας ή ανεύθυνος; Ποιος είναι ο πρώην μοναχός και προπονητής

Τα αγόρια ηλικίας μεταξύ 11 και 16 ετών εγκλωβίστηκαν στο σύμπλεγμα σπηλιών Tham Luang μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους μετά από μια εκπαιδευτική εκδρομή στις 23 Ιουνίου.

Στην αρχή το σπήλαιο ήταν στεγνό αλλά μια ξαφνική νεροποντή και η εισροή υδάτων τους ανάγκασαν να μπουν όλο και πιο βαθιά, τότε «έσκασε» η είδηση ότι έχουν εξαφανιστεί με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια τιτάνια επιχείρηση εντοπισμού τους στην οποία λάμβανα μέρος πέραν των 1000 ατόμων. Αρκετοί ειδικοί στον τομέα των καταδύσεων σε σπηλιές από όλο τον κόσμο σπεύδουν για να βοηθήσουν.

Διαβάστε επίσης: «Απίστευτα δυνατά τα αγόρια»

2 Ιουλίου, εννιά μέρες μετά την εξαφάνιση και ενώ οι ελπίδες είχαν εξανεμιστεί, Βρετανοί δύτες εντοπίζουν την ομάδα πεινασμένη και κουρασμένη στο χείλος ενός σπηλαίου. Οι εικόνες που έδειχναν και τους 13 να είναι καλά έφεραν χαρά και ενθουσιασμό στην Ταϊλάνδη.
Σύντομα όμως ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε ανησυχία όταν από επίσημες στρατιωτικές πηγές γινόταν γνωστό ότι θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι και τέσσερις μήνες στο σπήλαιο. Ο λόγος απλός, θα έπρεπε να κατέβει η στάθμη των νερών από τις πλημμύρες προτού να μπορέσουν να σωθούν οι εγκλωβισμένοι.

Διαβάστε επίσης: Τι ζήτησαν τα αγόρια όταν βγήκαν από την σπήλια

Μετά τον εντοπισμό τους, οι δύτες ξεκινούν να τους μεταφέρουν φαγητό και άλλες προμήθειες ενώ γιατρός του ναυτικού στάλθηκε για να τους περιθάλψει.

Διαβάστε επίσης: Άγνωστες πτυχές της ζωής του ήρωα-δύτη που έχασε την ζωή του στην σπηλιά (vid)

6 Ιουλίου, κάνει τον γύρο του διαδικτύου η θλιβερή είδηση ότι ο πρώην δύτης του ναυτικού της Ταϊλάνδης Saman Gunan χάνει τις αισθήσεις του κατά την έξοδο του από το σύμπλεγμα σπηλιών. Λίγη ώρα μετά ανακοινώνεται ο θάνατος του. Ο Saman είχε μεταφέρει φιάλες οξυγόνου στους 13 εγκλωβισμένους, ενώ ο θάνατος του υπογράμμισε τους κινδύνους που παραμόνευαν σε αυτή την αποστολή διάσωσης.

8 Ιουλίου, οι αρχές της Ταϊλάνδης αποφασίζουν να λάβουν δράση υπό τον φόβο πλημμυρών λόγω της έντονης βροχόπτωσης.
Κάπου εκεί ξεκινά μια αξιοσημείωτη προσπάθεια διάσωσης. Τα παιδιά πρέπει να οδηγηθούν στην έξοδο από έμπειρους δύτες, μέσα σε στενά και «ύπουλα» υποθαλάσσια περάσματα και από σημεία που χαρακτηρίζονταν ως «σημεία πνιγμού». Σε κάποιες περιπτώσεις τα περάσματα ήταν τόσο στενά που οι δεξαμενές οξυγόνου έπρεπε να αφαιρεθούν από την πλάτη τους.

Το αποτέλεσμα της επιχείρησης είχε ως εξής:

Φάση πρώτη: τέσσερα παιδιά απεγκλωβίζονται την Κυριακή
Φάση δεύτερη: τέσσερα παιδιά απεγκλωβίζονται την Δευτέρα
Φάση τρίτη: ακόμα τέσσερα παιδιά και ο προπονητής τους βγαίνουν από την σπηλιά την Τρίτη 10 Ιουλίου.

Αποστολή εξετελέσθη, ίσως η πιο ενδεικτική πρόταση ήταν αυτή που αναρτήθηκε στην σελίδα Thai NavySEAL, 'We don't know if this is a miracle, science, or what', σε ελεύθερη μετάφραση, «Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι θαύμα, επιστήμη ή κάτι άλλο». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X