ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποια είναι τα Typhoon που έφυγαν από Κύπρο και κατέρριψαν ιρανικά drones

Ο ρόλος και οι ικανότητές τους

24news team

Δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Typhoon FGR4 που απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο πιστεύεται ότι ήταν αυτά που συμμετείχαν εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου στη διεθνή επιχείρηση υπεράσπισης του Ισραήλ έναντι της ιρανικής επίθεσης τη νύχτα του Σαββάτου (13/04).

Όπως επιβεβαίωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ την Κυριακή, βρετανικά μαχητικά κατέρριψαν «αριθμό» ιρανικών επιθετικών drones. Σύμφωνα με την Telegraph, ο αριθμός αυτός ήταν μεταξύ δέκα και είκοσι. Σε συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra στην Ντάουνινγκ Στριτ, την Παρασκευή, η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας είχε κατόπιν νομικής σύστασης δώσει στους χειριστές των Typhoon την επιπρόσθετη εντολή κατάρριψης ιρανικών drones που θα εισέρχονταν στο πεδίο ευθύνης τους.

Το πεδίο αυτό ήταν ο εναέριας χώρος του Ιράκ και της Συρίας, όπου έγινε και η κατάρριψη. Τα βρετανικά μαχητικά δεν αναπτύχθηκαν πάνω από το Ισραήλ, όπως αναφέρει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο ρόλος των Typhoon FGR4

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα των εναέριων δυνάμεων της Βρετανίας, Royal Air Forces (RAF) το Typhoon FGR4 ικανό και εξαιρετικά ευέλικτο πολεμικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, ικανό να αναπτυχθεί για όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής αστυνόμευσης, της υποστήριξης της ειρήνης και των συγκρούσεων υψηλής έντασης. Αρχικά αναπτύχθηκε σε ρόλο αέρος-αέρος ως Typhoon F.Mk 2, το αεροσκάφος έχει τώρα μια ισχυρή ικανότητα πολλαπλών ρόλων ακριβείας όπως το FGR4. Ο πιλότος εκτελεί πολλές βασικές λειτουργίες μέσω της διεπαφής χειρός γκαζιού και μοχλού (HOTAS) του αεροσκάφους, η οποία, σε συνδυασμό με ένα προηγμένο πιλοτήριο και τη διάταξη εξοπλισμού κράνους (HEA), καθιστά το Typhoon εξαιρετικά εξοπλισμένο για όλες τις πτυχές των αεροπορικών λειτουργιών.

Αν και το Typhoon έχει πραγματοποιήσει αποστολές επίθεσης ακριβείας σε όλες τις μάχιμές του αναπτύξεις μέχρι σήμερα, ο πιο ουσιαστικός ρόλος του παραμένει η παροχή συναγερμού γρήγορης αντίδρασης (QRA) για τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και των Νήσων Φώκλαντ. Επίσης, ενισχύσει την αεράμυνα του ΝΑΤΟ στις περιοχές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Ικανότητες

Με την ικανότητα πολλαπλών ρόλων και την ποικιλία των όπλων του, το Typhoon FGR4 είναι ικανό να εμπλέξει πολλούς τύπους στόχων. Στον ρόλο αέρος-αέρος χρησιμοποιεί τον υπέρυθρο καθοδηγούμενο Advanced Short Range Air-to-Air Missile (ASRAAM) και ραμτζέτ, καθοδηγούμενο από ραντάρ, πέρα από την οπτική εμβέλεια Meteor, καθώς και το Advanced Medium Range Air-to. - Air Missile (AMRAAM). Αυτά τα όπλα, που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με το ραντάρ Captor του τζετ και το σύστημα ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης PIRATE, συνδυάζονται με την ανώτερη απόδοση και την ικανότητα ελιγμών του Typhoon για να το κάνουν μια τρομερή πλατφόρμα.

Η πίσω όψη ενός αεροσκάφους Eurofighter Typhoon FGR4 στη βάση Ακρωτηρίου στη Κύπρο στην επιχείρηση της προσβολής στόχων των Χούθι στην Υεμένη τον Ιανουάριο

Για αποστολές επίγειας επίθεσης και κλειστής υποστήριξης αέρα (CAS), το Typhoon είναι συμβατό με τις βόμβες Enhanced Paveway II και Paveway IV που καθοδηγούνται με GPS/λέιζερ, και με κατευθυνόμενο πύραυλο Brimstone, συνήθως σε συνδυασμό με το στόχαστρο Litening III. Η κανονική διαμόρφωσή του για τους ρόλους ένοπλης αναγνώρισης και CAS περιλαμβάνει Litening III, Paveway IV, Brimstone και το εσωτερικό πυροβόλο 27 χλστ.

Το Paveway IV προσφέρει δυνατότητες προγραμματιζόμενης από το πιλοτήριο γωνίας πρόσκρουσης, κατεύθυνσης πρόσκρουσης και καθυστέρησης ασφάλειας για επακριβώς προσαρμοσμένα εφέ στόχου. Το όπλο των 27 mm είναι ιδανικά κατάλληλο για την παροχή προειδοποιητικών βολών ή για ακριβείς επιθέσεις εναντίον στόχων, συμπεριλαμβανομένων ελαφρών οχημάτων και προσωπικού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση