ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι δηλώσεις που έφεραν αναστάτωση στις τάξεις των γιατρών εντός του Μακαρείου

Μετά τον σάλο, ανακαλεί η διεύθυνση του Μακαρείου

Μετά τον συγκλονισμό, ο σάλος, οι αντιδράσεις και η ενδεχόμενη ανατροπή. Η υπόθεση της πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης του 5μηνου βρέφους από τον πατέρα του, που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, Τετάρτη, προκάλεσε αναταράξεις στην κυπριακή κοινωνία, καθώς είχαν αφεθεί υπόνοιες και για βιασμό.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ωστόσο, τα δεδομένα ανατρέπονταν σταδιακά, ενώ ενισχύθηκαν και με τις δηλώσεις του Ιατροδικαστή, Μάριου Ματσάκη. Ο κ. Ματσάκης ανέφερε ότι, σε περίπτωση βιασμού ενός βρέφους 5 μηνών από ενήλικα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο στο παιδί.


Υπόθεση 5μηνου βρέφους: Αμφισβητεί ανοιχτά τους γιατρούς ο Ματσάκης


Ο κ. Ματσάκης πρόσθεσε ότι τα τραύματα που φέρει το βρέφος ίσως να προήλθαν ακόμα και από κακό χειρισμό, ενώ αμφισβητεί μέχρι και την ρήξη του παρθενικού υμένα, βασιζόμενος πάντοτε στα όσα έχει πληροφορηθεί.

Τέλος, χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις που έγιναν επί του θέματος, τονίζοντας ότι το παιδί πρέπει να εξεταστεί από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών.

Ανατροπή και από το Μακάρειο

Σημερινές δηλώσεις του Διευθυντή του Μακαρείου Νοσοκομείου, Δρ. Ανδρέα Νεοφύτου, έρχονται να ενισχύσουν την ενδεχόμενη ανατροπή των πρώτων δηλώσεων, που έγιναν με έντονο τρόπο από τον Βοηθό Δ/ντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, Ευθύμιο Τσιβιτανίδη, ο οποίος είπε ότι όντως πρόκειται για ένα τραγικό και συγκλονιστικό γεγονός που πολύ σπάνια συναντά κάποιος στα ιατρικά χρονικά, να έχει βιαστεί δηλαδή να έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ένα κοριτσάκι μόλις πέντε μηνών. Συγκεκριμένα, ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για κακοποίηση, ενώ δεν φαίνεται ότι υπάρχει βιασμός.


Διπλό φονικό - «Ο Λοΐζος θα αποκεφάλιζε κι άλλο πρόσωπο»


Αναστάτωση στο Μακάρειο

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε και δημοσιεύει ο συνάδελφος Νικόλας Πέτρου στην «Καθημερινή», το ιατρικό προσωπικό στο Μακάρειο Νοσοκομείο είναι ανάστατο με τις δηλώσεις του κ. Τσιβιτανίδη. Σύμφωνα με πηγή εντός του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί του νοσοκομείου τα έχουν βάλει με τον συνάδελφο τους αφού δεν είναι στις αρμοδιότητες του να τοποθετείται στον Τύπο πόσο μάλλον όταν δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πως προκλήθηκε η ρήξη του παρθενικού υμένα του βρέφους. Μάλιστα, ο εν λόγω γιατρός δεν έλαβε μέρος στην εξέταση του βρέφους και αυτό περιπλέκει όλο και περισσότερο την υπόθεση και να γεννά το ερώτημα, πώς ήταν σε θέση να τοποθετηθεί για το περιστατικό. Σε προσπάθεια μας να επικοινωνήσουμε με τον κ. Τσιβιτανίδη αυτό δεν κατέστη δυνατό, με μια εκ των γραμματέων να μας παραπέμπει στον διευθυντή του νοσοκομείου. Επιπρόσθετα, μια άλλη πληροφορία φέρει τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Νίκο Πολύζο, να έρχεται σε επικοινώνησε με τον κ. Νεοφύτου και να του δίνει οδηγία να μη τοποθετείται κανείς άλλος στα ΜΜΕ εκτός από τον ίδιο.

Έντονη και η Στέλλα Κυριακίδου

Σύμφωνα με την βουλευτή, Στέλλα Κυριακίδου, οι δηλώσεις πριν από την ολοκλήρωση της διερεύνησης και από πηγές εκτός της Αστυνομίας, προκαλούν ζημιά σε ενδεχόμενες επόμενες καταγγελίες αυτού του είδους. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο 24News, με αυτό τον τρόπο μπορεί να πληγεί η αξιοπιστία των ατόμων που προβαίνουν σε διερεύνηση παρόμοιων περιστατικών, καθώς ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης θα φοβάται να προβεί σε καταγγελία, μήπως τις επόμενες ώρες δημοσιοποιηθεί η περίπτωσή του.

Η κ. Κυριακίδου επανέλαβε την θέση της για πιθανή σεξουαλική κακοποίηση, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας, καθώς η υπόθεση διερευνάται.

Τέλος, με έμφαση, ανέφερε ότι μια σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και όχι κατ’ ανάγκη με βιασμό. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση. Υπογράμμισε ότι είναι θεσμοθετημένο το ότι δεν προβαίνουμε σε δηλώσεις για περιστατικά, εάν δεν ολοκληρωθεί η διερεύνηση.

Με την μητέρα του το παιδί

Υπό την προστασία του Οργανισμού «Hope For Children» βρίσκεται το πεντάμηνο βρέφος, η υπόθεση του οποίου χθες είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο Ανώτερος Κοινωνικός Λειτουργός του Οργανισμού «Hope For Children» Μάριος Νικολάου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τόσο το βρέφος όσο και η μητέρα του βρίσκονται σε ασφαλή χώρο υπό την προστασία του Οργανισμού.

«Το βρέφος είναι καλά στην υγεία του. Ιατρικά δεν έχει τίποτα, είναι υγιέστατο. Ο Οργανισμός μας υποστηρίζει ψυχολογικά και κοινωνικά κυρίως τη μητέρα του βρέφους», σημείωσε.

Είναι θέμα χρόνου, είπε ο κ. Νικολάου, να λεχθούν και τα πραγματικά συμβάντα από την Αστυνομία και να τελειώσει αυτή η ιστορία, που πήρε τις διαστάσεις που δεν έπρεπε να πάρει.

«Η θέση μας είναι ότι από την στιγμή που υπάρχει μια υποψία ή μια αποκάλυψη να γίνεται, αλλά αυτοί που εργάζονται για αυτά τα θέματα – ιατροί, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι – να δίνουν χρόνο και να γίνονται οι διαδικασίες, όπως πρέπει», είπε.

Πρόσθεσε ότι «υπήρχε βιαστική τοποθέτηση από γιατρό για βιασμό που έφερε διασυρμό της οικογένειας στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινωνία. Εδωσε αυτή τη διάγνωση προτού γίνει η σωστή έρευνα. Δεν δόθηκε ο χρόνος για να καθίσει η πολυθεματική ομάδα και να ασχοληθεί όπως πρέπει με το θέμα».

Πρέπει όλοι, ανέφερε, οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στην διαχείριση περιστατικών να είναι προσεκτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις τους κι αν είναι δυνατόν να μην μιλούν για τα περιστατικά που έρχονται στην αντίληψη τους.

«...Γίνεται ο πανικός. Και τώρα τρέχουμε να μαζέψουμε ό,τι δεν μαζεύεται», πρόσθεσε ο κ. Νικολάου.

Η υποψία ή η αποκάλυψη ενός περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού δεν οδηγεί πάντα στο αποτέλεσμα ότι υπάρχει σεξουαλική κακοποίηση, είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν που δείχνουν αν υπάρχει ή όχι και τι ενέργειες θα γίνουν.

Τα δεδομένα που προκάλεσαν συγκλονισμό

Βάσει των πληροφοριών, πρόκειται για οικογένεια Σομαλών που διαμένουν στην Κύπρο. Παραιτέρω πληροφόρησή μας αναφέρει ότι η μητέρα εργάζεται ως καθαρίστρια σε σπίτια και το περιστατικό συνέβη όταν εκείνη έλειπε για δουλειά. Αργότερα, όταν η μητέρα του βρέφους επέστρεψε στο σπίτι, ο σύζυγός της τής είπε ότι το παιδί είχε αίμα και αποφάσισαν από κοινού να μεταβούν στο νοσοκομείο. Η μητέρα, επίσης, βάσει πάντα των ιδίων πληροφοριών υποστηρίζει ότι ο σύζυγός της δεν προέβη στην αποτρόπαια πράξη για την οποία θεωρείται ύποπτος.

Φειδωλή η Αστυνομία

Καθότι πρόκειται για μια άκρως ευαίσθητη υπόθεση, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση, η Αστυνομία, αρκέστηκε στο να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι διερευνά την εν λόγω υπόθεση. Μάλιστα, ο πατέρας συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την πενθήμερη κράτησή του, για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Διατάχθηκε διοικητική έρευνα

Οι δηλώσεις που έγιναν από τον Δρ. Τσιβιτανίδη προκάλεσαν σοβαρά ερωτηματικά, σε σχέση με το κατά πόσον ακολουθήθηκαν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες. Πρόκειται για την ανησυχία την οποία εξέφρασε και η βουλευτής, κ. Κυριακίδου στην ιστοσελίδα μας, εάν, δηλαδή, ήταν φρόνιμο το να προβεί σε δηλώσεις ένας γιατρός, από την στιγμή που η έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

Σε συνέχεια του χθεσινού περιστατικού με 5μηνο βρέφος, ο Υπουργός Υγείας διέταξε διοικητική έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ως είθισται, αλλά και να διαπιστωθεί κατά πόσον οι δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν από ιατρό ήταν τεκμηριωμένες.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας, δεν θα γίνει καμία δημόσια δήλωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X