ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τρομακτική η κατάσταση στο Ισραήλ» - Στην Κύπρο πλοίο από την εμπόλεμη ζώνη

Θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας

ΚΥΠΕ

Ως τρομακτική περιέγραψαν την κατάσταση στο Ισραήλ επιβάτες κρουαζιερόπλοιου, μεταξύ των οποίων και ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν από τη χώρα για να επιστρέψουν μέσω αεροδρομίου Λάρνακας στη πατρίδα τους.

Το κρουαζιερόπλοιο ελλιμενίστηκε γύρω στις 12.40 στο λιμάνι Λάρνακας μεταφέροντας χίλιους επιβάτες εκ των οποίων οι 300 είναι ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι με διάφορες πτήσεις θα αναχωρήσουν για τη χώρα τους, μεταξύ αυτών Βρετανοί, Ούγγροι, Γάλλοι και Γερμανοί.

Αύριο το πλοίο θα αναχωρήσει για τη Χάϊφα μεταφέροντας και 150 Ισραηλινούς οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο από διάφορες χώρες της Ευρώπης και θέλουν να επιστρέψουν πίσω στη χώρα και στις οικογένειες τους.

Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο κάνει κάθε καλοκαίρι τη διαδρομή Χάϊφα – Λάρνακα, διαμένει στο λιμάνι ένα περίπου 24ωρο και στη συνέχεια επιστρέφει πίσω.

Η Νάταλι από τη Βρετανία είπε πως έφυγε με το σύζυγο της από το Ισραήλ με το πλοίο, αφού υπήρχαν πολλές ακυρώσεις πτήσεων. Ανέφερε ότι θα έφευγαν σήμερα για να πάνε διακοπές στη Ρώμη αλλά τελικά αποφάσισαν να φύγουν από το Ισραήλ με το πλοίο και αύριο θα επιστρέψουν πίσω στη Βρετανία.

Είπε επίσης πως η κόρη της ζει με τον σύζυγο και τα παιδιά της στη Χάϊφα και η ίδια πήγε για να προσέχει τα εγγόνια της ώστε το ζευγάρι να πάει λίγες μέρες διακοπές στο Ντουμπάϊ, ωστόσο λόγω της κατάστασης, αναγκάστηκαν να διακόψουν το ταξίδι τους και να επιστρέψουν πίσω. Σε περίπτωση όμως που η κατάσταση στη χώρα χειροτερέψει τότε η κόρη της με την οικογένεια της θα φύγουν, είπε.

Σε ερώτηση πως είναι η κατάσταση στο Ισραήλ, η Νάταλι απάντησε πως είναι τρομακτική, οι δρόμοι είναι ήσυχοι, δεν κυκλοφορεί κόσμος έξω, όλοι μένουν στα σπίτια τους και πως όταν οι σειρήνες ήχησαν έπρεπε να πάνε σε καταφύγιο για να προστατευθούν. Είναι πολύ-πολύ τρομακτική η κατάσταση στη χώρα, ανέφερε και πρόσθεσε πως φοβάται πολύ.

Η Αννάτα, επιβάτιδα στο πλοίο από το Ισραήλ περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα ως τρομακτική, είπε ότι επικρατεί χάος και διερωτήθηκε πως οι τρομοκράτες κατάφεραν να επιτεθούν, να πάρουν ομήρους και να σκοτώσουν παιδιά. Ανέφερε ακόμα ότι μια ηλικιωμένη γυναίκα που επέζησε του Ολοκαυτώματος, πιάστηκε αιχμάλωτη και σημείωσε πως άνθρωποι όπως η ίδια σκοτώθηκαν ή κρατούνται όμηροι.

Είπε επίσης ότι αύριο το μεσημέρι θα επιστρέψει πίσω στο Ισραήλ, στο οποίο η κατάσταση είναι άσχημη και πως αρκετοί φίλοι της υπηρετούν στον στρατό της χώρας. Η γυναίκα σημείωσε πως η οικογένεια της είναι καλά, αλλά ήθελε να έρθει με το πλοίο στη Λάρνακα, αφού αγαπά την Ελλάδα και τη Κύπρο, αλλά η καρδιά και το μυαλό της βρίσκονται στο Ισραήλ και σκέφτεται τι γίνεται με την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως είπε η Αννάτα γύρω στις 07.40 το πρωί του Σαββάτου έπεσε μια βόμβα στο σπίτι μιας φίλης της που δεν είναι μακριά από εκεί που μένει και η ίδια, με το σπίτι να καταστρέφεται και σημείωσε πως η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που νόμιζε ότι θα γκρεμιζόταν και το δικό της σπίτι.

Εξάλλου τρεις νεαροί ηλικίας 19 ετών από το Ισραήλ ανέφεραν ότι επιστρέφουν πίσω στη χώρα τους για να είναι με τις οικογένειες τους.

Ο ένας ανέφερε ότι βρισκόταν στη Ρώμη για διακοπές αλλά μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήθελε να επιστρέψει πίσω στη χώρα, τους φίλους και την οικογένεια του. Ανέφερε ακόμα η οικογένεια του είναι καλά, αλλά έχει φίλους που υπηρετούν στο στρατό και πολεμούν και ανησυχεί γι’αυτούς.

Δεύτερος 19χρονος είπε πως «η κατάσταση είναι πολύ τρομακτική δεν ξέρουμε τι γίνεται, κανένας δεν ξέρει τί θα γίνει σε δύο μέρες» και ότι θέλει να επιστρέφει πίσω στη χώρα του. Πρόσθεσε πως φοβόμαστε με όσα έγιναν και γίνονται στο Ισραήλ τις τελευταίες μέρες αλλά η κατάσταση είναι πάντα τεταμένη, αφού κατοικώ σε μια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Ανέφερε ακόμα ότι σε δύο εβδομάδες, τόσο ο ίδιος όσο και οι δυο φίλοι του, θα καταταγούν στον στρατό, θέλουν να προσφέρουν και να προστατεύσουν τη χώρα τους.

Ο τρίτος 19χρονος είπε πως δεν φοβάται να πάει πίσω στο Ισραήλ, αφού είναι το σπίτι του και πρέπει να το προστατεύσει. Είπε πως η οικογένεια και οι φίλοι του είναι όλοι καλά εκτός από ένα φίλο που υπηρετεί στο στρατό.

Άλλος επιβάτης ανέφερε ότι είναι η τελευταία κρουαζιέρα που το συγκεκριμένο πλοίο εκτελεί το δρομολόγιο Χάϊφα – Λάρνακα, δεν ήθελε να χάσει το ταξίδι και θα επιστρέψει πίσω στο Ισραήλ.

Εξάλλου, ο Κωνσταντίνος Πασχάλη o διαχειριστής του λιμανιού Λάρνακας ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε την άφιξη του πλοίου που έρχεται από την Χάιφα και μεταφέρει χίλιους επιβάτες, εκ των οποίων οι 300 είναι για επαναπατρισμό, οι περισσότεροι είναι Ευρωπαίοι». «Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες» είπε.

Πρόσθεσε πως «έχουμε ενεργοποιήσει όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και έχουμε ειδοποιήσει όλες τις υπηρεσίες, και είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε για οτιδήποτε μας ζητηθεί».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε «οι 300 επιβάτες με τις βαλίτσες τους αποβιβάζονται από το πλοίο για να πάνε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να επαναπατριστούν και οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν πίσω. Μέχρι στιγμής, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν έχουμε άλλα κρουαζιερόπλοια για να έρθουν στη Λάρνακα από την Χάιφα, ωστόσο είμαστε σε ετοιμότητα για να εξυπηρετήσουμε τους πάντες».

Ερωτηθείς για τις χώρες προέλευσης των 300 επιβατών που θα επιστρέψουν στις χώρες τους, απάντησε πως είναι από την Ουγγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση