ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο πλευρό της Ελλάδας - Αν χρειαστεί θα σταλεί περισσότερη βοήθεια

Τι δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Πρόσθετη βοήθεια ενδεχομένως να σταλεί και το απόγευμα στην Ελλάδα εκτός από την πρώτη αποστολή που αναχώρησε σήμερα το πρωί προς αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή της Αττικής.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου είπε ότι η Κύπρος ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια.

Ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατόπιν επικοινωνίας με τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα, προχωρήσαμε στην προετοιμασία της πρώτης αποστολής.

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα, είμαστε η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στην έκκληση των ελληνικών αρχών, καταδεικνύοντας τους στενούς δεσμούς και τη συνεργασία που έχουν οι δύο κυβερνήσεις», είπε ο κ. Νικολάου, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι και η Ελλάδα τις δύσκολες στιγμές, που περνούμε στην Κύπρο, πάντοτε είναι δίπλα μας.

Ανέφερε ότι σήμερα αναχώρησαν σήμερα για την Αθήνα με C130 64 άνδρες, γυναίκες, στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τμήματος δασών, και εθελοντές της Πολιτικής Αμυνας καθώς και 4 διασώστες – νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας. μαζί με δύο νέα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης: Απογείωση της Κυπριακής αποστολής για την πύρινη κόλαση της Αττικής (pic, vid)

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο από τα νέα οχήματα που παραλήφθηκαν πρόσφατα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να κινούνται σε δύσβατες περιοχές. Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, μεταβαίνουν στην ελληνική πρωτεύουσα 20 πυροσβέστες, 20 δασοπυροσβέστες του Τμήματος Δασών, 20 εθελοντές πυροσβέστες μέσω του Τμήματος Πολιτικής Άμυνας και τέσσερις διασώστες πρώτων βοηθειών.

Ερωτηθείς αν θα σταλούν πτητικά μέσα, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν έχουμε δυνατότητα να στείλουμε πτητικά μέσα αλλά εκείνο το οποίο «μπορούμε να κάνουμε και έχουμε ήδη προσφέρει ως πρόσθετη βοήθεια στις ελληνικές αρχές είναι να στείλουμε ακόμη μια αποστολή, πεζοπόρα τμήματα και δύο ακόμη πυροσβεστικά οχήματα».

Θα αναμένουμε μέχρι το μεσημέρι είπε, όπου θα αξιολογηθούν οι καιρικές συνθήκες ξανά και αν κριθεί αναγκαία η αποστολή, θα γίνει διευθέτηση ούτως ώστε μέχρι το απόγευμα να σταλεί αυτή η πρόσθετη βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία: Φονική η πυρκαγιά στην Ελλάδα - 49 νεκροί (pics, vid)

Οσον αφορά τα πτητικά μέσα, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον κ. Τόσκα και τον αρμόδιο υπουργό του Ισραήλ, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «ούτως ώστε να μπορέσουμε από κοινού να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρονται για τη δημιουργία ενός στόλου από πτητικά μέσα από την οποία να μπορούν να εξασφαλίσουν υπηρεσίες για τις ανάγκες και των τριών χωρών. Μιλούμε για πρόσθετες ανάγκες που θα προκύψουν πέρα από τις εθνικές διευθετήσεις που θα κάνει το κάθε κράτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση