ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σκόνη στην Κύπρο: Απαντήσεις σε απορίες που όλοι έχουμε (pics)

Τι δηλώνει στο 24News o Δρ. Φίλιππος Τύμβιος

Αντρέας Γιωργαλλάς

Η σκόνη στην ατμόσφαιρα είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί ποικίλες συζητήσεις σχετικά με την επικινδυνότητα και την συχνότητα του. Συνήθως ως ΜΜΕ ασχολούμαστε με το πότε υποχωρεί και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία. Υπάρχουν όμως και ερωτήσεις που όλοι κάνουμε σε διάφορες συζητήσεις με φίλους ή γνωστούς. Έτσι επικοινωνήσαμε με τον Δρ. Φίλιππο Τύμβιο, ανώτερο μετεωρολογικό λειτουργό του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου που μας απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις που όλοι έχουμε κάνει κατά καιρούς.

Από που μας έρχεται ακριβώς η σκόνη; 
Η σκόνη στην Κύπρο οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες – η σκόνη που δημιουργείται τοπικά από τον άνεμο και την ανθρώπινη δραστηριότητα (παραδείγματος χάρη η σκόνη που σηκώνεται από τον άνεμο στις ξηρές περιοχές του εσωτερικού αρκετά συχνά το καλοκαίρι στην Κύπρο) και η σκόνη που έρχεται μέσω της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην περιοχή. Η κυριότερη πηγή μεταφερόμενης σκόνης είναι η έρημος της Σαχάρας στα νότια ενώ συχνά εμφανίζεται σκόνη από τα ανατολικά (Συρία, Ιορδανία, Ιράκ και Περσία). Πολύ σπάνια υπάρχουν περιστατικά σκόνης από τις ερήμους στην Αραβική έρημο.

Δορυφορική φωτογραφία σκόνης για τις 26/3/1018. Δορυφόροι Aqua / Terra [NASA]

Ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες που την φέρνουν στην Κύπρο; 

Επεισόδια σωματιδιακής ρύπανσης έχουμε κυρίως στις μεταβατικές περιόδους, δηλαδή άνοιξη και φθινόπωρο. Χρειάζεται ένας μηχανισμός ανύψωσης σκόνης στην περιοχή που προέρχεται (μπορεί να είναι επιφανειακοί άνεμοι ή ισχυρή καταιγίδα όπως το πολύ ισχυρό φαινόμενο σκόνης στις 15/9/2015) και στη συνέχεια άνεμος που θα την σπρώξει στην περιοχή μας. Πολλές φορές η σκόνη βρίσκεται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή ενώ άλλες φορές εγκλωβίζεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας χωρίς να καταμετράται στο έδαφος.

Διαβάστε επίσης: To εντυπωσιακό νέφος στον ουρανό της Κύπρου (pics)

Είναι όντως πιο συχνό το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση των συμβάντων αυξημένης σκόνης ενώ ορισμένα από αυτά ήταν ιδιαίτερα σοβαρά. Έχουν προταθεί ορισμένες θεωρίες, η επικρατέστερη των οποίων αναφέρεται στην διαφοροποίηση των μεγάλης κλίμακας καιρικών συστημάτων λόγω κλιματικής μεταβολής.

 

Υπάρχει ασφαλής τρόπος να προβλέψετε για το πότε έρχεται και το πότε φεύγει;
Συνήθως τα περιστατικά σκόνης προγνώσκονται σωστά, ενδεχομένως όχι με ποσοτική ακρίβεια αλλά ποιοτικά. Ορισμένες φορές όμως τα προγνωστικά μοντέλα δεν είναι ακριβή και ο κύριος λόγος για την αποτυχία αυτή είναι η έλλειψη πραγματικών δεδομένων παρατήρησης. Στις περιοχές που ανυψώνεται η σκόνη οι παρατηρήσεις είναι πολύ λίγες για να περιγράψουν σωστά την ατμόσφαιρα, όπως έγινε στο περιστατικό της 15ης Σεπτεμβρίου 2015 όπου η μόνη πληροφόρηση προερχόταν από παρατηρήσεις κοντά στα παράλια του Λιβάνου και του Ισραήλ, 4 μέρες μετά την εμφάνιση του φαινομένου.

Έγιναν αναλύσεις που να δείχνουν αν μεταφέρει επικίνδυνα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό; 
Το Τμήμα επιθεώρησης εργασίας συλλέγει καθημερινά δείγματα από την ατμόσφαιρα τα οποία αναλύονται χημικά για τον προσδιορισμό των στοιχείων που αποτελούν τα σωματίδια. Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής οτιδήποτε ανησυχητικό. 

Θα είναι πιο έντονο το φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες που έρχονται;
Τα περιστατικά επιβαρυμένης σκόνης είναι σπάνια το καλοκαίρι οπότε οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές.



Μπορεί η βροχή να καθαρίσει την ατμόσφαιρα
Ένας από τους μηχανισμούς ελάφρυνσης της ατμοσφαιρικής σωματιδιακής επιβάρυνσης είναι η βροχή η οποία παρασύρει τα σωματίδια τα οποία διαλύονται στο νερό και πέφτουν στο έδαφος με τη μορφή λάσπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X