ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

To εντυπωσιακό νέφος στον ουρανό της Κύπρου (pics)

Η εξήγηση και τα σενάρια για ψεκασμούς

Την εμφάνιση του στην Κύπρο έκανε ένα χθες Δευτέρα (19/03) ένα παράξενο σύννεφο με αποτέλεσμα η φωτογραφίες να γίνουν viral σε χρόνο μηδέν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε διάφορα γκρουπ στο facebook που ασχολούνται με τους αεροψεκασμούς.

Όπως ήταν φυσιολογικό το νέφος λόγω της περίεργης μορφής του πυροδότησε για άλλη μια φορά τα σενάρια για χημικούς ψεκασμούς στους ουρανούς της Κύπρου. Μια θεωρία που ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ποτέ από επίσημα χείλη αλλά πάντα έρχεται στο προσκήνιο όταν κυκλοφορήσουν τέτοιου είδους φωτογραφίες.

Η εξήγηση

Εμείς επικοινωνήσαμε με αρμοδίους ώστε να μας διευκρινίσουν κατά πόσο το συγκεκριμένο φαινόμενο που βλέπετε στις εικόνες είναι φυσιολογικό. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο 24Νews ο Δρ. Φίλιππος Τύμβιος ανώτερος μετεωρολογικός λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου, τα νέφη αυτού του τύπου ονομάζονται γενικά Arcus ενώ το συγκεκριμένο ανήκει στην υποκατηγορία roll. Η επιστημονική του ονομασία δίνεται με το λατινικό Volutus. Είναι γενικά απομονωμένα σύννεφα σωληνοειδούς μορφής και κάποτε φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από ένα άξονα που τα διαπερνά. Είναι χαμηλά νέφη και παρουσιάζονται συχνότερα μέσα στα πρώτα 1-2 χιλιόμετρα ενώ κάποτε μπορεί να παρουσιαστούν μέχρι και τα 5 χιλιόμετρα. Είναι εντυπωσιακά νέφη τα οποία γενικά παρατηρούνται σπάνια αν και ο γνωστότερος εκπρόσωπος της οικογένειας, τα Morning Glory που συναντώνται στο Burketown, Queensland Australia παρουσιάζονται όχι μόνο συχνά αλλά είναι και προβλέψιμα. 

Φωτογραφία Mick Petroff, 24/8/2009

Παρουσιάζονται σε συνθήκες επιφανειακής αστάθειας, στο σημείο όπου θερμός και σχετικά υγρός αέρας από την επιφάνεια ανεβαίνει και συναντά καθοδικές ψυχρές αέριες μάζες (αναστροφή θερμοκρασίας). Υποβοηθητική είναι και η καθ’ ύψος διάτμηση της ταχύτητας του ανέμου. Οι συνθήκες αυτές παρατηρήθηκαν στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Λευκωσία χθες, όπως κατέδειξαν οι μετρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας του Τμήματος Μετεωρολογίας.

 

Δείτε τις φωτογραφίες από τον ουρανό της Κύπρου: 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση