ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σάλος με την απόφαση του Κακουργιοδικείου για κακοποίηση ανήλικης με νοητική στέρηση

Φωνή - «Μόνο με αποτροπιασμό μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανίερες πράξεις»

Το Συμβούλιο Φωνή εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να επιβάλει ποινή φυλάκισης μόνο τεσσάρων χρόνων για περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης, δίνοντας μήνυμα ανοχής σε τέτοια αδικήματα.

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με την εν λόγω απόφαση, το Συμβούλιο Φωνή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τους επιβαρυντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επιμέτρηση της ποινής στην εκδίκαση συγκεκριμένων εγκλημάτων όπως αυτοί ορίζονται στη νομοθεσία.


Αίσχος! Μόνο τέσσερα χρόνια φυλάκισης για κακοποίηση ανήλικης με νοητική υστέρηση


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο Άρθρο 4(β) αναφέρει: `Οποιος συμμετέχει σε σεξουαλική πράξη με παιδί όταν: γίνεται κατάχρηση ευάλωτης θέσης του παιδιού, κυρίως λόγο διανοητικής ή σωματικής αναπηρίας ή κατάστασης εξάρτησης είναι ένοχος κακουργήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης δια βίου.


«Είναι με απογοήτευση που βλέπουμε μια απόφαση Δικαστηρίου, η οποία ενώ αναφέρει τη νομοθεσία, τους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως τη χρήση βίας καθώς και την ευάλωτη θέση του παιδιού και επισημαίνει την έξαρση τέτοιων αδικημάτων προχώρησε στην επιβολή ποινής μόνο τεσσάρων χρόνων δίνοντας μήνυμα ανοχής σε τέτοια αδικήματα», αναφέρει η ανακοίνωση.


Τον «εφιάλτη» έζησε μαθητής δημοτικού - Κακοποιήθηκε σεξουαλικά στις σχολικές τουαλέτες


Σημειώνει ότι «παιδιά με νοητική ή σωματική αναπηρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση σε σχέση με άλλα παιδιά χωρίς αναπηρία. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων με νοητικές αναπηρίες θα βιώσουν σεξουαλική κακοποίηση σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, πιο συχνά από μέλη της οικογένειάς τους ή από άλλα άτομα στο στενό τους περιβάλλον».

Αναφέρει επίσης ότι «η ενδυνάμωση των παιδιών με νοητική αναπηρία έτσι ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από την σεξουαλική κακοποίηση και βία προϋποθέτει την αναγνώριση και το σεβασμό στη σεξουαλικότητά τους από τα άτομα τα οποία αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους, και παράλληλα προϋποθέτει καθοδήγηση όσον αφορά στην προστασία και την κατάλληλη συμπεριφορά».

Το Συμβούλιο καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την προστασία των παιδιών με αναπηρία από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.


Κίτρινη προειδοποίηση: Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και χιόνι


«Τα δικαστήρια της Δημοκρατίας μπορούν να έχουν τον πρώτο ρόλο στην καταπολέμηση των αισχρών αυτών αδικημάτων έναντι των παιδιών μας. Όπως και η ίδια η σημερινή απόφαση αναφέρει μόνο με αποτροπιασμό μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανίερες πράξεις», αναφέρει.

Το Συμβούλιο καλεί, τέλος, τα Δικαστήρια «όπως εφαρμόσουν αυτόν τον αποτροπιασμό και στις ποινές που επιβάλλονται ανταποκρινόμενα στα εφόδια που τους δίνει η νομοθεσία και στα μηνύματα που δίνει η κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X