ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Οι δηλώσεις Αρχηγού για τους αστυνομικούς-εμπόρους προσώπων

«Διαφθορά υπάρχει σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Υπηρεσίας»

Δηλώσεις παραχώρησε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, με αφορμή την σύλληψη τριών μελών του Σώματος, που εμπλέκονται σε υπόθεση εμπορίας προσώπων.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι γίνονται όλες οι ενέργειες προκειμένου να κατασταλεί η διαφθορά στο Αστυνομικό Σώμα, ενώ είναι η πρώτη φορά, τονίζει, που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα επαρκώς. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναγνωρίσει το γεγονός ότι, στην τεράστια πλειοψηφία τους, τα μέλη της Δύναμης είναι ευσυνείδητα και αφοσιωμένα.

Όσο για το πρόβλημα της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου, ο Αρχηγός λέει πως αυτή υπάρχει σε όλες τις αστυνομικές αρχές του κόσμου, με την κυπριακή Αστυνομία να μην αποτελεί εξαίρεση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι διαφθορά δεν υπάρχει μόνο στην Αστυνομία, αλλά και σε ολόκληρο το φάσμα της Δημόσιας Υπηρεσίας στην Κύπρο.

Διαβάστε, επίσης: Σύλληψη οδηγού του Γενικού Εισαγγελέα και άλλων τεσσάρων για εμπορία προσώπων

Αυτούσια η δήλωση του Αρχηγού της Αστυνομίας

«Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ως Αρχηγός Αστυνομίας αναγνώρισα ότι υπήρχε και υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου, καθώς και ότι υπήρχαν κενά στην πάταξη του προβλήματος, σε θέματα διαδικασιών αλλά και σε θέματα νομοθετικού πλαισίου.

Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως της Αστυνομίας Κύπρου, από το 1960, που αντιμετωπίζουμε επαρκώς αυτό το θέμα. Από πλευράς μας δημιουργήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις με τη στήριξη της πολιτείας, της κυβέρνησης και του νομοθετικού σώματος, για πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς στο Αστυνομικό Σώμα.

Πρέπει να πω ότι προχωρήσαμε με τόλμη και αποφασιστικότητα, προχωρήσαμε σε μία πρώτη εμπειρική έρευνα, όπου είδαμε για πρώτη φορά την πραγματική υφή και διάσταση του προβλήματος στο Αστυνομικό Σώμα. Υποβάλαμε με βάση τα αποτελέσματα εκείνης της έρευνας, εισηγήσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές και θεσπίστηκε η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου στην οποία δόθηκαν οι κατάλληλες εξουσίες και τα νομικά εργαλεία και ιδού το αποτέλεσμα. Και ακόμα είμαστε στην αρχή.

Διαβάστε, επίσης: Πέρασαν χειροπέδες σε τρεις αστυνομικούς

Στην τεράστια πλειοψηφία τους, τα μέλη της Αστυνομίας είναι ευσυνείδητα, αφοσιωμένα, στην υπηρεσία και τιμούν τον όρκο τον οποίο έχουν δώσει. Ως εκ τούτου, θα πρέπει, και νιώθω καθήκον και υποχρέωση μου έναντι όλων εκείνων των μελών της Αστυνομίας που νυχθημερόν θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους στην υπηρεσία του καθήκοντος, να τονίσω ότι η Αστυνομία Κύπρου είναι όλοι αυτοί οι, αν θέλετε, άγνωστοι ήρωες της καθημερινότητας, το άγνωστοι σε εισαγωγικά, οι οποίοι καταβάλλουν το άπαν των δυνάμεων τους στην υπηρεσία του πολίτη.

Πρέπει επίσης να τονίσω ότι, η αστυνομική διαφθορά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και συναντάται σε όλες τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τους αστυνομικούς οργανισμούς. Δυστυχώς, η δική μας υπηρεσία δεν αποτελεί εξαίρεση, όμως να είστε βέβαιοι ότι η βούληση υπάρχει για την πάταξη αυτού του ειδεχθούς φαινομένου. Από την άλλη, και ας μην γελιόμαστε, διαφθορά δεν υπάρχει μόνο στην Αστυνομία Κύπρου, υπάρχει σε όλο τα φάσμα της Δημόσιας Υπηρεσίας. Και γνωρίζω πολύ καλά τι λέω. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία, κάποια στιγμή να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για πάταξη της διαφθοράς σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία. Γιατί χωρίς τα κατάλληλα δεδομένα, το γνωρίζουμε και εμείς μέσα από την εμπειρία μας στην Αστυνομία, χωρίς την ύπαρξη των κατάλληλων δεδομένων, δηλαδή εξουσιών, δεν μπορεί να υπάρξει πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς, το οποίο τονίζω, δεν περιορίζεται στις τάξεις της Αστυνομίας.» 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X