ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος - Κάμερες: Ξεπερνούν τις 30.000 οι καταγγελίες - Οι ποινές

Ξεκινούν να αποστέλλονται τα εξώδικα

24news team

Από σήμερα θα αποστέλλονται τα εξώδικα στους οδηγούς, οι οποίοι «πιάστηκαν» να παρανομούν από το σύστημα φωτοεπισήμανσης.

Το 24news επικοινώνησε με τον Βοηθό Υπεύθυνο Τροχαίας Αρχηγείου, κο. Χάρη Ευριπίδου, όπου ανέφερε «από την μέρα εγκατάστασης του συστήματος βλέπαμε πάρα πολλές καταγγελίες, αλλά σταδιακά οι οδηγοί άρχισαν να προσέχουν και έτσι ο αριθμός των καταγγελιών μειώθηκε».

Ερωτηθείς για το πόσοι οδηγοί καταγγέλθηκαν ο κος. Ευριπίδου είπε: «ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, πέραν των 30 χιλιάδων οδηγών καταγγέλθηκαν από το σύστημα φωτοεπισήμανσης».

Όσον αφορά για το ποια είναι η συχνότερη παράβαση των οδηγών ο Βοηθός Υπεύθυνος Τροχαίας Αρχηγείου, εξήγησε πώς αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί τώρα αφού θα πρέπει να επεξεργαστούν όλα τα εξώδικα, τα οποία κατέγραψαν οι κάμερες.

Θυμίζουμε πώς το σύστημα λειτουργεί με τέσσερις σταθερές και τέσσερις κινητές κάμερες, ενώ αναμένεται να εγκατασταθούν συνολικά 90 σταθερές και 20 κινητές κάμερες Παγκύπρια, οι οποίες θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση.

Τι εντοπίζουν οι κάμερες:

Οι κάμερες ενεργοποιούνται και ανιχνεύουν μόνο τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης.

Όμως, όταν οι κάμερες «τσακώσουν» οδηγό να παραβιάζει τα πιο πάνω, θα μπορούν επιπλέον οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν από τις φωτογραφίες αν ο οδηγός κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου, δεν φέρει ζώνη ασφαλείας ή και αν δεν γίνεται χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Τα πρόστιμα:

- Ζώνη ασφαλείας 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Χρήση τηλεφώνου 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Μη χρήση προστατευτικού κράνους 200 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 400 ευρώ)

- Μη συμμόρφωση με τον φωτεινό σηματοδότη - κόκκινο 300 ευρώ

- Παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας 25 ευρώ

Όριο ταχύτητας

Για το όριο ταχύτητας ισχύει η «χάρη» του 10% + 2 χιλιόμετρα.

Δηλαδή, αν το όριο σε συγκεκριμένο δρόμο είναι 50χλμ, θα επιτρέπεται στον οδηγό να υπερβαίνει το όριο μόνο κατά 10% ( δηλ. 5 χιλιόμετρα) συν 2, άρα 57χλμ. Στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός θα τιμωρείται. Αν το όριο είναι 30χλμ, τότε ο οδηγός μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 35χλμ, στα 36χλμ θα τιμωρείται.

Οι ποινές για την ταχύτητα

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X