ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Από σήμερα σε ισχύ η νέα νομοθεσία για τους ποδηλάτες - Ποινές και υποχρεώσεις

Όλες οι πληροφορίες - Τι απαγορεύεται

Τέθηκαν σε ισχύ από την 31η Οκτωβρίου, 2018, οι διατάξεις του περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτου Νόμου (Ν. 19(Ι)/2018), ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 5 Απριλίου, 2018. Η νέα νομοθεσία διέπει τη χρήση ποδηλάτου σε οποιοδήποτε δρόμο, ποδηλατόδροµο, ποδηλατοδιάδροµο ή σε οποιαδήποτε ποδηλατολωρίδα, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της νέας νομοθεσίας, εκτίθενται τα ακόλουθα:

Γενικές Διατάξεις

1. Απαγορεύεται η χρήση ποδηλάτου σε οποιοδήποτε αυτοκινητόδρομο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, εκτός κατόπιν άδειας από τον Αρχηγό Αστυνομίας (άρθρο 4).


Ελάχιστος Εξοπλισμός Ποδηλάτου

(i) Καθορίζεται ο ελάχιστος εξοπλισμός που θα πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο: δύο ανεξάρτητα συστήματα φρένων, φανός λευκού ή κίτρινου φωτός προσαρμοσμένος στο πρόσθιο μέρος του ποδηλάτου, που να είναι ορατός από απόσταση όχι μικρότερη των εκατόν πενήντα (150) μέτρων, φανός σταθερού ή αναλάμποντος ερυθρού φωτός στο οπίσθιο μέρος του ποδηλάτου, που να επίσης είναι ορατός από απόσταση όχι μικρότερη των εκατόν πενήντα (150) μέτρων, ανακλαστήρες, ειδικό καμπανάκι και ελαστικά σε καλή κατάσταση (άρθρο 5).

Διαβάστε επίσης Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα Αpache στην Κύπρο

(ii) Καθορίζονται οι υποχρεώσεις του κατασκευαστή και του εισαγωγέα ποδηλάτου, ανάμεσα στις οποίες είναι να μεριμνά ώστε το ποδήλατο να διαθέτει τον ελάχιστο εξοπλισμό, ενώ κατά την πώληση ή άλλη διάθεση του θα πρέπει να βεβαιώνει εγγράφως πάνω στο αποδεικτικό πώλησης ή άλλης διάθεσής του ότι το ποδήλατο διαθέτει τον ελάχιστο εξοπλισμό (άρθρο 6).

(iii) Όσον αφορά το μέγιστο ύψος και την κατασκευή του ποδηλάτου, θα πρέπει να έχουν καθοριστεί, με τρόπο που το πρόσωπο που επιβαίνει σε αυτό να έχει τον πλήρη έλεγχο και να μπορεί σε κάθε δεδομένη στιγμή να το χειρίζεται αποτελεσματικά (άρθρο 7).

(iv) Σε σχέση με την κατασκευή, συναρμολόγηση ή εισαγωγή ή κυκλοφορία ή χρήση ποδηλάτου, πλάτους πέραν των 120 εκατοστών, προβλέπεται η έκδοση ειδικής άδειας από τον ∆ιευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (άρθρο 8).

 Κυκλοφορία Ποδηλάτου

(i) Ρυθμίζεται η υποχρέωση του ποδηλάτη να τηρεί την αριστερή πλευρά του δρόμου, με την επιφύλαξη ότι μπορεί να κινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο, εάν αυτό επιβάλλεται τηρουμένων των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και για σκοπούς ασφάλειάς του (άρθρο 9).

(ii) Καθορίζονται οι υποχρεώσεις του ποδηλάτη κατά τη διακίνηση του στο οδικό δίκτυο. Βάσει αυτών, θα πρέπει να ελέγχει την τροχαία κίνηση πίσω του, να συμμορφώνεται με τα σήματα τροχαίας και τους φωτεινούς σηματοδότες, να υπακούει σε σήματα και υποδείξεις αστυνομικού ο οποίος ρυθμίζει την τροχαία κίνηση ή προσώπου που ρυθμίζει την τροχαία κίνηση σε διάβαση πεζών έξω από σχολείο, να εκδηλώνει έγκαιρα και εμφανώς συγκεκριμένες προθέσεις του, να έχει αυξημένη προσοχή και φροντίδα όταν κινείται σε ποδηλατοδιάδροµο και να τηρεί όλους τους κανόνες που ισχύουν σε σχέση µε τη διακίνηση μηχανοκινήτων οχημάτων (άρθρο 10).

(iii) Παράλληλα, καθορίζονται και απαγορεύσεις που ισχύουν κατά τη χρήση του ποδηλάτου. Βάσει αυτών, ο ποδηλάτης απαγορεύεται:

• να σταθμεύει, τοποθετεί ή εγκαταλείπει το ποδήλατό του κατά τρόπο που εμποδίζει ή είναι δυνατό να εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση άλλων ποδηλατών που κινούνται ή επιχειρούν να κινηθούν σε ποδηλατολωρίδα, ποδηλατόδροµο ή ποδηλατοδιάδροµο.

• να ρυµουλκείται από άλλο όχημα.

• να ρυμουλκεί ή ωθεί οποιοδήποτε αντικείμενο το οποίο δεν προορίζεται εκ κατασκευής να ρυµουλκείται ή να ωθείται από ποδήλατο.

• να μεταφέρει οποιοδήποτε επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια αντικείμενο.

• να κινείται έχοντας στα αριστερά του άλλο ποδηλάτη / ποδηλάτες σε παράλληλες πορείες.

• να σύρει οποιοδήποτε ζώο

• να μεταφέρει επιβάτη / επιβάτες, εκτός εάν πρόκειται για μεταφορά προσώπου σε ειδικό κάθισμα, προσαρμοσμένο σταθερά στο ποδήλατο και προορισμένο εκ κατασκευής για την εν λόγω μεταφορά ή εάν πρόκειται για μεταφορά επιβάτη / επιβατών σε ποδήλατο το οποίο προορίζεται εκ κατασκευής γι΄αυτή τη μεταφορά (άρθρο 11).

(iv) Προβλέπεται η χρήση του ποδηλάτου κατά τη διάρκεια της νύκτας, με την προϋπόθεση να λειτουργούν φανοί (άρθρο 12).

(v) Η οδήγηση / χρήση ποδηλάτου υπό την επήρεια αλκοόλης ή / και ναρκωτικών θεωρείται αδίκημα (άρθρο 13).


Υποχρεώσεις Οδηγών Μηχανοκινήτων Οχημάτων

1. Καθορίζονται ρητά οι υποχρεώσεις των οδηγών μηχανοκινήτων οχημάτων έναντι των ποδηλατιστών σε οποιοδήποτε δρόμο και σε ποδηλατολωρίδα. Σε αυτές τις υποχρεώσεις εντάσσονται:

(i) η προσαρμογή της ταχύτητας και της πορείας του οχήματος τους με τρόπο που να διευκολύνεται η διακίνηση του ποδηλάτη.

(ii) Η αποφυγή ελιγμών με τρόπο που να παρεμποδίζεται η διακίνηση του ποδηλάτη ή να δημιουργείται κίνδυνος γι΄αυτόν.

(iii) Η αποφυγή αλλαγής λωρίδας ή στροφής που παρεμποδίζει ή αποκόπτει την ελεύθερη του πορεία.

(iv) Η διατήρηση του οχήματος τους σε απόσταση ασφαλείας από τον ποδηλάτη.

(v) Η παραχώρηση προτεραιότητας στον ποδηλάτη

(vi) Η οδήγηση με αυξημένη προσοχή και φροντίδα για σκοπούς προστασίας του ποδηλάτη (άρθρο 14).

(vii) Η παροχή προτεραιότητας σε ποδηλάτη ο οποίος κινείται σε ποδηλατολωρίδα ή ποδηλατοδιάδροµο από οδηγό μηχανοκίνητου οχήματος, που προτίθεται να διασταυρώσει (άρθρο 15).

(viii) Η ασφαλής κοινή χρήση του διαθέσιμου χώρου του οδοστρώματος, όπου υπάρχει ποδηλατοδιάδροµος, µε ποδηλάτη ο οποίος κινείται στον ίδιο ποδηλατοδιάδροµο (άρθρο 16).

(ix) Η παροχή προτεραιότητας σε ποδηλάτη ή πεζό ο οποίος κινείται σε ποδηλατόδρομο ή πεζοδρόμιο ή πεζόδρομο.

(x) Η απαγόρευση χρήσης ηχητικού οργάνου ή ηχητικής συσκευής σε χώρο που καταλαμβάνει ποδηλατόδρομος, εκτός εάν επιβάλλεται για σκοπούς προστασίας πεζών ή / και ποδηλατών.

(xi) Η επίδειξη αυξημένης προσοχής και φροντίδας σε έδαφος που έχει χαρακτηριστεί ως ποδηλατική διαδρομή (άρθρο 17).

Διαβάστε επίσης  #MediaBlog Ο πανικός για την εξαγορά του Alpha και τα γέλια του ΡΙΚ

Διατήρηση Συνθηκών Ασφαλούς Διακίνησης σε Ποδηλατολωρίδα, Ποδηλατόδρομο και Ποδηλατοδιάδροµο

1. Στα πλαίσια της ασφαλούς διακίνησης των ποδηλάτων, έχει απαγορευθεί η διακίνηση, η στάση και η στάθμευση ή η παρουσία μηχανοκίνητου οχήματος σε ποδηλατολωρίδα καθώς και η στάθμευση σε ποδηλατοδιάδρομο (άρθρο 18), η τοποθέτηση / εγκατάλειψη εμποδίου σε ποδηλατολωρίδα ή ποδηλατοδιάδροµο (άρθρο 19), η οποιουδήποτε είδους παρουσία μηχανοκίνητου οχήματος σε ποδηλατόδρομο, η τοποθέτηση εμποδίων σε ποδηλατόδρομο (άρθρο 20) και η χρήση ή η τοποθέτηση σε οποιοδήποτε σημείο ποδηλατολωρίδας ή ποδηλατοδιάδροµου ή ποδηλατόδροµου σχάρας απορροής οµβρίων υδάτων της οποίας τα διάκενα έχουν κατεύθυνση παράλληλη προς τον άξονα του δρόμου (άρθρο 21).

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Για την Κίνηση Ποδηλάτη σε Ποδηλατολωρίδα ή Ποδηλατοδιάδρομο και σε Ποδηλατόδρομο, έχουν θεσπιστεί ειδικές υποχρεώσεις, βάσει του Μέρους VII και του Μέρους VIII (άρθρα 22 – 25).

2. Τα Αδικήματα και οι Ποινές καθορίζονται στο Μέρος Χ, του Νόμου.

Ποινές 

Ποδηλάτης ο οποίος οδηγεί σε δρόµο ή ποδηλατόδροµο ή ποδηλατολωρίδα ή ποδηλατοδιάδροµο χωρίς να καταβάλλει την αναγκαία φροντίδα και προσοχή για άλλα πρόσωπα που χρησιµοποιούν το δρόµο ή τον ποδηλατόδροµο ή την ποδηλατολωρίδα ή τον ποδηλατοδιάδροµο, διαπράττει αδίκηµα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ (€1.000) ή σε ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστηµα που δεν υπερβαίνει τους τρεις (3) µήνες ή και στις δύο αυτές ποινές.

Πρόσωπο το οποίο κατασκευάζει ή εισάγει ή θέτει σε κυκλοφορία ή χρησιµοποιεί στη ∆ηµοκρατία ποδήλατο πλάτους πέραν των εκατόν είκοσι εκατοστών (120 εκ.), χωρίς την εξασφάλιση ειδικής άδειας, κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου (1) του άρθρου 8, διαπράττει αδίκηµα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ (€1.000) ή σε ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστηµα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) µήνες ή και στις δύο αυτές ποινές.

Οδηγός µηχανοκίνητου οχήµατος, ο οποίος- (α) Αρνείται ή αµελεί ή παραλείπει να προσαρµόζει την ταχύτητα και την πορεία του οχήµατός του ώστε να διευκολύνεται η διακίνηση ποδηλάτη, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου (α) του εδαφίου (1) του άρθρου 14• ή (β) προβαίνει σε ελιγµούς του οχήµατός του που παρεµποδίζει τη διακίνηση του ποδηλάτη ή τον θέτει σε κίνδυνο, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου (β) του εδαφίου (1) του άρθρου 14• ή (γ) αλλάζει λωρίδα κυκλοφορίας ή προβαίνει σε στροφή που παρεµποδίζει ή αποκόπτει την ελεύθερη πορεία ποδηλάτη ή τον θέτει σε κίνδυνο, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου (γ) του εδαφίου (1) του άρθρου 14• ή (δ) αρνείται ή αµελεί ή παραλείπει να παραχωρεί προτεραιότητα στη διακίνηση του ποδηλάτη, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου (ε) του εδαφίου (1) του άρθρου 14• ή (ε) αρνείται ή αµελεί ή παραλείπει να οδηγεί το όχηµά του µε αυξηµένη φροντίδα και προσοχή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια υπό τις περιστάσεις για την προστασία του ποδηλάτη, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου (στ) του εδαφίου (1) του άρθρου 14• (στ) αρνείται ή αµελεί ή παραλείπει να παράσχει προτεραιότητα σε ποδηλάτη, αναµένοντας την ασφαλή διέλευσή του πριν επιχειρήσει να διασταυρώσει ποδηλατολωρίδα ή ποδηλατοδιάδροµο, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 15• ή (ζ) επιχειρώντας να εισέλθει ή κινηθεί σε ποδηλατόδροµο, αρνείται ή αµελεί ή παραλείπει να παράσχει προτεραιότητα σε ποδηλάτη, κατά παράβαση των διατάξεων των εδαφίων (1), (2) και (3) του άρθρου 17• διαπράττει αδίκηµα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ (€1.000) ή σε ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστηµα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) µήνες ή και στις δυο αυτές ποινές.

Οδηγός µηχανοκίνητου οχήµατος, ο οποίος- (α) ∆ιακινείται ή σταµατά ή σταθµεύει το όχηµά του σε ποδηλατολωρίδα, κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου (1) του άρθρου 18• (β) σταθµεύει το όχηµά του σε ποδηλατοδιάδροµο, κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου (2) του άρθρου 18• (γ) διακινείται ή σταµατά ή σταθµεύει το όχηµά του σε ποδηλατόδροµο, κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου (1) του άρθρου 20• διαπράττει αδίκηµα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ (€1.000).

Πρόσωπο, το οποίο- (α) Τοποθετεί ή εγκαταλείπει οποιοδήποτε εµπόδιο σε οποιοδήποτε σηµείο ποδηλατολωρίδας ή ποδηλατοδιαδρόµου, κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου (1) του άρθρου 19 ή ποδηλατόδροµου, κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου (2) του άρθρου 20• (β) χρησιµοποιεί ποδήλατο χωρίς να βρίσκονται σε λειτουργία φανοί, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 12• (γ) χρησιµοποιεί ποδήλατο, το οποίο δεν συµµορφώνεται µε τις ενδείξεις της σήµανσης, όπως αυτή καθορίζεται δυνάµει των προνοιών του Κανονισµού 71 των περί Μηχανοκίνητων Οχηµάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισµών και των φωτεινών σηµατοδοτών τροχαίας, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου (β) του εδαφίου (1) του άρθρου 10• (δ) χρησιµοποιεί ποδήλατο και δεν υπακούει σε σήµατα και υποδείξεις αστυνοµικού ή προσώπου που ρυθµίζει την τροχαία κίνηση σε διάβαση πεζών έξω από σχολείο, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου (γ) του εδαφίου (1) του άρθρου 10• (ε) κατά τη χρήση ποδηλάτου ρυµουλκείται από άλλο όχηµα, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου (β) του άρθρου 11• (στ) κατά τη χρήση ποδηλάτου µεταφέρει επιβάτη ή επιβάτες πάνω στο ποδήλατο, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου (ζ) του άρθρου 11• διαπράττει αδίκηµα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ (€500).

Πρόσωπο, το οποίο- (α) Χρησιµοποιεί ποδήλατο έχοντας στα αριστερά του άλλο ποδηλάτη ή άλλους ποδηλάτες σε παράλληλες πορείες, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου (ε) του άρθρου 11•(β) χρησιµοποιεί ποδήλατο σε ποδηλατολωρίδα ή ποδηλατοδιάδροµο, το οποίο αρνείται ή αµελεί ή παραλείπει να παραχωρήσει προτεραιότητα σε πεζό που κινείται ή έχει εκδηλώσει πρόθεση να κινηθεί σε διάβαση πεζών που τέµνεται από την ποδηλατολωρίδα ή τον ποδηλατοδιάδροµο, κατά παράβαση του άρθρου 24• διαπράττει αδίκηµα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τα εκατόν ευρώ (€100).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X