ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δικηγόρος Tζιωνή: «Παράνομα ο αστυνομικός μπήκε στο αυτοκίνητο»

Η απάντηση από την κατηγορούσα αρχή

Δημήτρης Λουκά

Με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης και της Κατηγορούσας Αρχής για την ένσταση που ήγειρε ο δικηγόρος του Λοΐζου Τζιωνή στην κατάθεση των χειρόγραφων σημειώσεων του πελάτη του ως τεκμήριο στο δικαστήριο, συνεχίστηκε η δίκη για τη στυγερή δολοφονία του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου στην οικία τους στον Στρόβολο, τον περασμένο Απρίλιο.

Η επόμενη δικάσιμος θα διεξαχθεί την Πέμπτη (17/1) στις 9:00 το πρωί με κατάθεση μαρτύρων.


Ψάχνουν τον Χάρη Τσιάκκα για σωρεία αδικημάτων στη Λεμεσό (Φωτογραφία)


«Πυρά» εκατέρωθεν 

Ο δικηγόρος του Λ. Tζιωνή να αναφέρει ότι: «Μπορούσε να ληφθεί το τεκμήριο (βιβλιάριο) χωρίς ένταλμα έρευνας; Ο κατηγορούμενος ένα δεν ήταν ιδιοκτήτης και κάτοχος του οχήματος, κάτοχος σίγουρα δεν ήταν στις 4/5 και σίγουρα όχι στις 25/4 την ημέρα της σύλληψης του. Υπάρχει παρανομία για τον τρόπο που λήφθηκε το βιβλιάριο. Η ένσταση μου ήταν πολύ ξεκάθαρη για έλλειψη νέου εντάλματος έρευνας».

Συνεχίζοντας ο συνήγορος υπεράσπισης του Λ. Τζιωνή δήλωσε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη έπρεπε να βγει νέο ένταλμα έρευνας. Παράνομα ο αστυνομικός μπήκε στο αυτοκίνητο για να βγάλει το βιβλιάριο. Δεν μπορεί αυτό το λάθος της κατηγορούσας αρχής να δικαιολογηθεί. Το άρθρο 28 καθορίζει ποτέ τελειώνει ένα ένταλμα έρευνας». 

Από πλευράς της η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Πωλίνα Ευθυβούλου, ανέφερε: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιο συνταγματικό δίκαιο έχει παραβιαστεί».

Παίρνοντας τον λόγο η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Θεοδώρα Παπακυριακού τόνισε ότι: «Στις 26/4 στην παρουσία του κατηγορούμενου μέλη της ΥΠΕΓΕ παρέλαβαν τεκμήρια από το όχημα».

Συνεχίζοντας η κ. Ευθυβούλου είπε: «Όπως ανάφερε στην κατάθεση του ο αστυφύλακας Παναγή, το βιβλιάριο εντοπίστηκε μετά από υπόδειξη του κατηγορούμενου ένα, και το αυτοκίνητο έμεινε στο ΤΑΕ για σκοπούς έρευνας», διευκρινίζοντας ότι «όλο το ζήτημα που έθεσε ο συνάδελφος κύριος Αναστασίου δεν έχει σχέση με συνταγματική παραβίαση. Από την πρώτη στιγμή που παραλήφθηκε το αυτοκίνητο έγινε τεκμήριο». 

Συνεχίζοντας τόνισε πως «νομικά οι αστυνομικοί ήταν καλυμμένοι να ερευνήσουν το όχημα με βάση το άρθρο 25. Θεωρώ ότι η αστυνομία κινήθηκε εκ του ασφαλούς γιατί είναι μια σοβαρή υπόθεση. Η θέση μας είναι ότι δεν χρειαζόταν νέο ένταλμα έρευνας».

Η προηγούμενη δικάσιμος

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η υπεράσπιση του Τζιωνή προέβαλε τον ισχυρισμό ότι το επίδικο σημειωματάριο, το οποίο ανευρέθηκε στο αυτοκίνητο του παππού του μετά από δική του υπόδειξη, λήφθηκε παράνομα, χωρίς να εκδοθεί ένταλμα έρευνας, και άρα δεν θα πρέπει να επιτραπεί η κατάθεση του στο δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Ανδρέας Αναστασίου υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχε εκδοθεί νέο ένταλμα έρευνας του οχήματος, το οποίο φυλασσόταν στον κλειστό χώρο του ΤΑΕ Λευκωσίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι ο πελάτης του δεν μπορούσε να δώσει οποιαδήποτε συγκατάθεση ή εξουσιοδότηση για έρευνα στο όχημα γιατί δεν ήταν δικό του.


 Η έρευνα στο αυτοκίνητο και το «όχι» στον δικηγόρο του Τζιωνή


Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου διαφώνησε, εκφράζοντας τη θέση ότι από τη στιγμή που είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας, νομότυπα, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στη βάση του οποίου το αυτοκίνητο βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας μέχρι την ημερομηνία παράδοσης του, δεν χρειαζόταν να εκδοθεί νέο ένταλμα έρευνας.

Ο δικηγόρος του Τζιωνή υπέβαλε αίτημα για διεξαγωγή νέας δίκης εντός δίκης για εξέταση της εν λόγω ένστασης το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστήριο, ορίζοντας την αυριανή ημέρα για αγόρευση των δύο πλευρών επί της εν λόγω ένστασης στο πλαίσιο της κυρίως δίκης.

Η Κατηγορούσα Αρχή επιχείρησε να καταθέσει το σημειωματάριο στο δικαστήριο μέσω του μέλους της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Αστυνομίας, Λοχία Γεώργιου Χρυσάνθου, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.

Κατά την τελευταία δικάσιμο, κατάθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας και ο Αστυφύλακας Κωνσταντίνος Αναστασίου, ο οποίος υπηρετεί τα τελευταία χρόνια στο Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Εκτός από τον Τζιωνή, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού, η Σάρα Σιάμς και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X