ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόσο πιο σημαντική είναι η διατροφή των αθλητών στην περίοδο της καραντίνας

Χρειάζεται διαφορποίηση σε αρκετές συνήθειες τους

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τον πλανήτη και τον αθλητισμό, έχει σημασία να δίνουμε το λόγο στους ειδικούς και μέσα από τη στήλη μας αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε για τον τομέα της διατροφής.

Για όλους μας σημαντικό κομμάτι, για τους αθλητές όμως καθοριστικής σημασίας σε αυτό το διάστημα που δεν προπονούνται στους ρυθμούς που επιβάλλει το επάγγελμά τους.

Παραχωρούμε τη στήλη στην Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγο/ Διατροφολόγο Νικολέτα Μιχαηλίδου που δίνει τις πολύτιμες συμβουλές της:

Δυστυχώς όλοι ζούμε κάτι πρωτόγνωρο και αρκετά λυπηρό. Όλος ο αθλητικός κόσμος έχει επηρεαστεί αφού βλέπουμε ομοσπονδίες με ομοσπονδίες ανά το παγκόσμιο να αναβάλουν ή να ακυρώνουν αγώνες και πρωταθλήματα με αποκορύφωμα την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021. Οι προηγούμενες φορές που Ολυμπιακοί αγώνες ακυρωθήκαν ήταν το 1916 κατά την διάρκεια του Α παγκοσμίου πολέμου και το 1940 και 1944 κατά την διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου.

Σίγουρα η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στο να παραμείνουμε υγιείς και να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών αλλά οι αθλητές είναι ένας πληθυσμός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή του. Και δεν μιλάμε μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά για όλους τους αθλητές σε όλα τα αθλήματα.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να προσέχουν την διατροφή και τις θερμίδες που καταναλώνουν αυτή την περίοδο; Βασικός κανόνας της σωστής διατροφής για να μείνουμε σταθεροί στα κιλά μας είναι όσες θερμίδες καταναλώνουμε τόσες να σπαταλούμε. Να υπάρχει δηλαδή ένα ισοζύγιο, αν τρώμε περισσότερο από όσο σπαταλούμε τότε θα βάλουμε κιλά αν τρώμε λιγότερο τότε θα χάσουμε κιλά, Ο κάθε αθλητής ανάλογα με το άθλημα που κάνει συνήθως χρειάζεται πολλές θερμίδες για να υποστηρίξει το εκάστοτε πρόγραμμα προπόνησης που κάνει. Κάποιοι μπορεί να κάνουν διπλές ή τριπλές, κάποιοι μπορεί να κάνουν πολύωρες προπονήσεις 3-4 ωρών ενώ κάποιοι άλλοι πιο λίγη ώρα αλλά ψηλής έντασης προπόνησης. Άρα όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο φαγητό (θερμίδες) χρειάζεται ο κάθε αθλητής για να καλύψει τις ανάγκες τις προπόνησης κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά ιδιαίτερα και για αναπλήρωση.

Τι συμβαίνει όμως σε αυτή την περίοδο που οι προπονήσεις αναγκαστικά έχουν σταματήσει και προπονούνται όσο μπορούν στο σπίτι? Σίγουρα οι ανάγκες τους έχουν μειωθεί η όρεξή τους όμως για φαγητό (πιθανόν και για λόγους ψυχολογίας) παραμένει η ιδία. Αν συνεχίζουν να τρώνε τις ίδιες ποσότητες ή ίσως και περισσότερες αφού θα βαριούνται σπίτι τότε μπορεί να υπάρξει αύξηση βάρους και αυτή η αύξηση βάρους να αναλογεί σε αύξηση σωματικού λίπους που στην συνέχεια αυτή η αύξηση σωματικού λίπους θα επηρεάσει φυσική κατάσταση και με άμεσο επακόλουθο την απόδοση του αθλητή. Επίσης όσα περισσότερα κιλά βάλει ο αθλητής ή ποσοστό λίπος τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διάρκεια επαναφοράς του κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε να είναι πολύς ο χρόνος, ειδικά αν υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν αγώνες ή πρωταθλήματα φέτος.

Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ο κάθε αθλητής να προσέχει τις ποσότητες και τις θερμίδες που καταναλώνει αυτή την περίοδο που η φυσική του άσκηση είναι αναγκαστικά μειωμένη. Να μην ξεχνά τα ενδιάμεσα (υγιεινά πάντα) αφού είναι βασικό για ένα γρήγορο μεταβολισμό τα μικρά συχνά γεύματα, να μην μένει δηλαδή με 1-2 μεγάλα γεύματα την ημέρα αφού αυτό μπορεί να του αυξήσει το ποσοστό λίπους χωρίς να είναι αναγκαίο να βάλει κιλά. Προσοχή στις λιπαρές τροφές, ίσως χρειάζεται λίγη μείωση υδατανθράκων αφού δεν προπονείται τόσο όσο ήταν συνηθισμένος και ίσως λίγη αύξηση πρωτεΐνης (κατά προτίμησης ψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλή σε λίπος, όπως ψάρι ή κοτόπουλο) για να ελαχιστοποιήσει όσο γίνεται την πιθανή μείωση μυϊκής μάζας!!

Με όλα αυτά επιβάλλεται ο κάθε αθλητής να είναι προσεκτικός με την διατροφή του αυτή την περίοδο για να αποφύγει την αύξηση κιλών και σωματικού λίπους και να μπορέσει να επιστρέψει όσο το δυνατόν στην καλύτερη φυσική κατάσταση που είναι εφικτή.

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D, CSSD

Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος

Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy

X