ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα διατροφικά οφέλη του πορτοκαλιού

Ο πιο φυσικός και γευστικός τρόπος για την θωράκιση του οργανισμού είναι το πορτοκάλι. Εντάσσοντάς το στην καθημερινή σας διατροφή θα νιώσετε… ζωντάνια και ευεξία.

Ένας χυμός πορτοκάλι συνίσταται από τους διατροφολόγους ως ένα από τα πέντε γεύματα της ημέρας για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού. Εκτός από τη συμβολή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ασθενειών, η κατανάλωση ενός ποτηριού φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού κάθε πρωί έχει ακόμη ένα ευεργετικό αποτέλεσμα: «ξυπνάει» το μυαλό, αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωση της προσοχής, και βελτιώνοντας τους χρόνους αντίδρασης.

Οι ευνοϊκές αυτές επιδράσεις διαρκούν επί ώρες, με αποτέλεσμα το μεσημέρι να είναι πολύ πιο δραστήριοι και λειτουργικοί όσοι πίνουν χυμό με το πρωινό τους. Κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο ενδείκνυται καθώς η κατανάλωσή του συγκαταλέγεται στα πιο συνηθισμένα «μέτρα» που λαμβάνει κανείς για να προλάβει ή να μετριάσει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού:

Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες.

Καλύπτει πλήρως τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C για παιδιά, ενήλικες, καθώς και ομάδες με αυξημένες ανάγκες, όπως οι έγκυοι, οι θηλάζουσες μητέρες και οι καπνιστές.

Προσφέρει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, φυλλικού οξέος και καλίου αλλά και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

www.kathimerini.com.cy