ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το που έχουμε λίπος στο σώμα μας έχει σημασία

Εκτός από τη συνολική ποσότητα λίπους, σημασία για την υγεία έχει και το πώς (δηλαδή σε ποια σημεία) αυτό κατανέμεται στο σώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν το λίπος συσσωρεύεται περισσότερο στην περιοχή της κοιλιάς (σωματότυπος μήλο), οπότε το άτομο έχει αυξημένη περιφέρεια μέσης, είναι πιθανότερο να εμφανίσει υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα και μεταβολικό σύνδρομο, σε σχέση με άτομα που έχουν μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στην περιοχή των γλουτών (σωματότυπος αχλάδι).

Τι μπορείτε να κάνετε:

* Φροντίστε ώστε η ενέργεια που λαμβάνετε μέσω της τροφής να εξισορροπείται με την ενέργεια που δαπανάτε μέσω της σωματικής δραστηριότητας.

* Διατηρείτε το βάρος σας εντός των προτεινόμενων φυσιολογικών ορίων και αποφεύγετε τις μεγάλες αυξομειώσεις του, καθόλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

* Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τον καθιστικό τρόπο ζωής, π.χ., χρόνος μπροστά σε οθόνη (υπολογιστής, τηλεόραση κ.ά.)

* Υιοθετήστε οποιαδήποτε μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, ιδανικά καθημερινά, για να διατηρήσετε καλή υγεία και ευρωστία.

* Για επιπλέον οφέλη στην υγεία, αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα σε περίπου 5 ώρες μέτριας έντασης ή 2,5 ώρες υψηλής έντασης την εβδομάδα ή σε οποιονδήποτε ισοδύναμο συνδυασμό των παραπάνω.

Γνωρίζετε ότι:

- Άτομα που διατηρούν σταθερό σωματικό βάρος φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων νοσημάτων, σε σχέση με άτομα που σταδιακά προσλαμβάνουν βάρος κατά τη διάρ- κεια της ενήλικης ζωής τους.

- Οι γυναίκες έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερα ποσοστά σωματικού λίπους από τους άνδρες. Η ποσότητα του λίπους συνήθως αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Πηγή: msn.com