ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι περιμένω από την oλυμπιακή ομάδα

Σε έντεκα μέρες το διάσημο Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα είναι γεμάτο με 80.000 ανθρώπους και με πάνω από τρία δισεκατομμύρια άτομα να παρακολουθούν από την τηλεόραση την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Η Κύπρος θα είναι εκεί, παρούσα, με την αποστολή μας να περιλαμβάνει δεκαεπτά αθλητές και άλλους είκοσι προπονητές, ιατρούς και λειτουργούς. Η χώρα μας θα έχει, ασφαλώς, μια από τις μικρότερες αποστολές στους Αγώνες, όμως οι πλείστοι αθλητές μας ανήκουν στην ελίτ των αθλημάτων τους και η Κύπρος στοχεύει ψηλά. Τόσο ψηλά όσο το βάθρο.

Με τη σύνθεση της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας να έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί επίσημα την περασμένη εβδομάδα από την ΚΟΕ, μπορούμε πλέον να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση των προσδοκιών μας. Πρώτα απ΄ όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κύπρος πλέον δεν πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τον στόχο απλώς της συμμετοχής, αλλά οι πλείστοι αθλητές μας έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν διάκριση. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε μετάλλιο είτε παρουσία στον τελικό.

Παρακολουθώντας τους αθλητές μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και συνομιλώντας συχνά μαζί τους, έχω μια καθαρή εικόνα για τις δικές τους προσδοκίες, αλλά και άποψη προσωπική για τις δυνατότητές τους. Περιμένω, λοιπόν, πως στο Ρίο θα ζήσουμε ακόμη πιο ιστορικές στιγμές απ΄ ό,τι στο Λονδίνο πριν από τέσσερα χρόνια, όταν πήραμε ως χώρα ένα αργυρό μετάλλιο (Π. Κοντίδης) και μια παρουσία σε τελικό (Κ. Ιωάννου). Νοουμένου ότι δεν θα υποστούν ατυχίες οι αθλητές μας (που είναι πάντοτε στο παιχνίδι), δεν αποκλείω να δούμε και άλλα μετάλλια, αλλά και ψηλά πλασαρίσματα.

Από τους δεκαεπτά μας αθλητές, οι τέσσερις λένε δημόσια ότι θέλουν μετάλλιο! Πρόκειται για τους Παύλο Κοντίδη, Ανδρέα Χάσικο, Άντρη Ελευθερίου και Μάρκο Παγδατή. Οι ίδιοι πιστεύουν στο μετάλλιο και προσωπικά όχι μόνο δεν έχω κανένα λόγο να τους αμφισβητώ, αλλά επίσης πιστεύω ότι οι τέσσερις έχουν τις δυνατότητες να μπουν στην τριάδα των κορυφαίων στα αθλήματά τους.

Από εκεί και πέρα, στον στίβο πάμε με μεγάλη ομάδα, των επτά αθλητών, όμως το σημαντικότερο είναι πως πρόκειται για ιδιαίτερα αξιόλογη ομάδα. Ξεχωρίζει η τριπλή συμμετοχή στο ύψος και στο αγώνισμα των ανδρών περιμένω συγκινήσεις. Οι Κυριάκος Ιωάννου και Δημήτρης Χονδροκούκης ανήκουν στην ελίτ και με τον Ιταλό Τζιανμάρκο Ταμπέρι εκτός, λόγω τραυματισμού, έχει «ανοίξει» μια θέση στο βάθρο. Αν ο πρώτος μείνει υγιής για εκείνα τα λίγα άλματα που θα επιχειρήσει και ο δεύτερος πιάσει τις δυνατότητές του, δεν αποκλείω τίποτα.

Όπως και με τον Απόστολο Παρέλλη στη δισκοβολία. Έκτη θέση πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο ίδιος μιλάει για τελικό, αλλά ξέρει πως σπάζοντας τη δική του παγκύπρια επίδοση στον τελικό, ίσως καταφέρει να «κλέψει» ακόμη και το χάλκινο. Γιατί όχι;

Η Λεοντία Καλλένου δυστυχώς έρχεται από τραυματισμό, άρα δεν ξέρουμε τη σημερινή της κατάσταση, ενώ για τους τρεις μας σπρίντερ (Ραμόνα Παπαϊωάννου, Ελένη Αρτυματά, Μίλαν Τραΐκοβιτς) δεν αποκλείω καθόλου να φτάσουν στα ημιτελικά των αγωνισμάτων τους! Είναι σε καλή κατάσταση και έχουν τις δυνατότητες.

Μέσα μου νιώθω πως οι Μάριος Γεωργίου στην ενόργανη γυμναστική και Ανδρέας Καριόλου στο RS:X της ιστιοπλοΐας ίσως κάνουν την υπέρβαση και περάσουν σε/στον τελικό. Ο πρώτος φτάνει να κάνει το καλό του πρόγραμμα και να μην αδικηθεί από τους κριτές και ο δεύτερος, έχοντας μεγάλη εμπειρία από Ολυμπιάδες, είναι σε θέση να μπει στην οκτάδα.

Στον τελικό στα 85 κιλά της άρσης βαρών στοχεύει ο Αντώνης Μαρτασίδης. Από τη δική μου πλευρά δεν έχω εικόνα του αθλητή, αλλά πραγματικά ελπίζω να τα καταφέρει. Δύσκολη θα είναι η προσπάθεια της Άντρης Χριστοφόρου στην ποδηλασία δρόμου, αφού ως μοναδική συμμετέχουσα από την Κύπρο, δεν θα έχει την κρίσιμη για το σπορ ομαδική υποστήριξη. Είναι οι δύο μας κολυμβητές, η Σώτια Νεοφύτου στα 100 μ. πεταλούδα και ο Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου στα 400 μ. ελεύθερο, που έχουν στόχο να σπάσουν τη δική τους επίδοση.

Σκληρά μαρκαρίσματα: Τελευταία Ενημέρωση

X