ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επιτέλους, πράξεις από την ΚΟΠ για τα στημένα

Με εξέπληξε θετικά η ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου πριν από μερικές μέρες, σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε για την προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου των στημένων αγώνων. Για όσους δεν είδαν την είδηση, η ΚΟΠ ανακοίνωσε την ενσωμάτωση στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς, αρχής γενομένης από την επικείμενη σεζόν 2016-17, κλιμακούμενων ποινών για τις ομάδες που θα εμπλέκονται στους φακέλους της UEFA.

Αυτόματα, ο πρώτος φάκελος θα φέρνει πρόστιμο €5.000, ο δεύτερος φάκελος νέο πρόστιμο €10.000, ο τρίτος την αποκοπή όλων των χορηγιών της ΚΟΠ, ο τέταρτος την αφαίρεση τριών βαθμών, ο πέμπτος την αφαίρεση άλλων έξι βαθμών και ο έκτος φάκελος την αφαίρεση επιπλέον εννιά βαθμών. Με τον έβδομο φάκελο, η εμπλεκόμενη ομάδα θα υποβιβάζεται στην πιο κάτω κατηγορία. Ποινές προνοούνται και για τους προπονητές και προέδρους, των οποίων οι ομάδες εμπλέκονται σε πιθανά στημένα. Οι τέσσερις φάκελοι ενός προπονητή και προέδρου θα τους φέρουν αποκλεισμό δύο χρόνων.

Την πιο πάνω απόφαση πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, μετά από συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία πάρθηκε ομόφωνη απόφαση αποδοχής των ποινών.

Τη σεζόν 2015-16 ήρθαν πάνω από τριάντα (!) φάκελοι από την UEFA, για παιχνίδια τα οποία η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θεωρεί πως πιθανόν ή σχεδόν σίγουρα ήταν στημένα. Αυτό το γεγονός έφερε και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου. Στους φακέλους περιλαμβάνονται διάφορα στατιστικά στοιχεία με βάση το στοίχημα γύρω από έναν αγώνα, που προκύπτουν μέσω των συνεργασιών της UEFA με εταιρείες του χώρου. Τα στοιχεία αυτά βγάζουν ενδείξεις για την πιθανότητα προσυνεννόησης ενός αγώνα.

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ιάκωβου Κακουρή στον «Φιλελεύθερο» πριν από ένα μήνα, αποκάλυψε τις ομάδες που μπλέχτηκαν περισσότερο στους φακέλους. Με βάση το ρεπορτάζ, αν ίσχυαν πέρσι οι νέοι κανονισμοί, δύο απ΄ αυτές τις ομάδες θα υποβιβάζονταν…

Θεωρώ πως η απόφαση της ΚΟΠ με τις νέες ποινές είναι 100% σωστή! Επιτέλους, πρέπει να δούμε πράξεις στο θέμα των προσυνεννοημένων αγώνων. Και οι ποινές που αποφάσισε είναι και αποτρεπτικές, αλλά και σκληρές, για όσους το τολμούν.

Κάτι πολύ σημαντικό για να δουλέψει όπως πρέπει το όλο σχέδιο, όμως, είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η ΚΟΠ να ενημερώνει πλήρως για την έλευση φακέλων και τις ομάδες που εμπλέκονται. Μια απόφαση όπως η πιο πάνω, χωρίς όμως διαφάνεια, δεν πρόκειται να βοηθήσει. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν οι φίλαθλοι τις ομάδες που εμπλέκονται σε φακέλους. Και δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο για να μην ανακοινώνει η Ομοσπονδία τα «ύποπτα» ματς.

Σκληρά μαρκαρίσματα: Τελευταία Ενημέρωση