ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συλλογισμοί: Αδελφική σχέση

Οι συμφωνίες αυτές δεν είναι κόλλες με κείμενα και υπογραφές. Κωδικοποιούν και αναπτύσσουν στην πράξη τις διαχρονικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας στον αθλητισμό.

Σάββας Κοσιάρης

Σάββας Κοσιάρης

Από τα σημαντικότερα γεγονότα που έφερε ο νέος χρόνος είναι ασφαλώς η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Ολυμπιακών Επιτροπών της Κύπρου και της Ελλάδας, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στα αθλητικά θέματα. Το Μνημόνιο θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά του υφιστάμενου Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας που εδώ και πολλά χρόνια υπογράφουν ο ΚΟΑ και το Υφυπουργείο Αθλητισμού της Ελλάδας. Το τελευταίο Πρωτόκολλο είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2015 και για πρώτη φορά είχε ισχύ δύο χρόνων (αντί ενός).

Οι συμφωνίες αυτές δεν είναι κόλλες με κείμενα και υπογραφές. Κωδικοποιούν και αναπτύσσουν στην πράξη τις διαχρονικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας στον αθλητισμό. Το αμφίδρομο όφελος είναι αυταπόδεικτο και έχει επιβεβαιωθεί κατ΄ επανάληψη στο πέρασμα του χρόνου. Είναι για αυτό που οι αθλητικοί συντάκτες των δύο χωρών πρέπει να αισθάνονται περηφάνια, αφού αυτοί είναι που επέβαλαν στο τέλος της δεκαετίας του 1980 την καθιέρωσή τους με τις εισηγήσεις τους στο καθεχρονικό συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ. Επιμένοντας τότε, ότι η συνεργασία των δύο χωρών δεν θα μπορούσε να αφεθεί στην καλή διάθεση των από εδώ ή από εκεί παραγόντων αλλά θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί και να επισημοποιηθεί, όπως και έγινε.

Για χρόνια επικρατούσε η εντύπωση ότι η μικρή Κύπρος ήταν η περισσότερο ωφελημένη από τις σχετικές συμφωνίες. Και έτσι ήταν, τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 1990 αφού η Ελλάδα σήκωνε σημαντικό βάρος για την ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού και την κατάλληλη προετοιμασία των πρωταθλητών μας. Ο αθλητισμός της Κύπρου, ιδιαίτερα τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή του 1974 στηρίχθηκε στην ποικιλόμορφη βοήθεια της Ελλάδας. Για πολλά χρόνια επίσης, οι εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά ήταν η βάση των αθλητών μας ενώ πολλά προσφυγικά σωματεία μας έκαναν το βασικό πρόγραμμα προετοιμασίας τους στη Ελλάδα.

Τα δεδομένα βέβαια άλλαξαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αφού η ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί μας γίνεται πια βάση και για ελλαδίτες αθλητές. Αυτό καταγράφεται τόσο στα Πρωτόκολλα που υπογράφει ο ΚΟΑ όσο και στο πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης όπου σημειώνεται επί λέξει η «ανταλλαγή επισκέψεων αθλητικών αποστολών». Η πιο σημαντική διαφοροποίηση όμως επισημαίνεται στις γνώσεις και εμπειρίες σε ότι αφορά στα ευρωπαϊκά δρώμενα του αθλητισμού, όπου η Κύπρος αποδεικνύεται χρήσιμο στήριγμα στην Ελλάδα. Η υπεροχή της Κύπρου σε αυτό τον τομέα οφείλεται στη διαχρονική συνοχή και συνέπεια του ΚΟΑ, οι εκάστοτε διοικήσεις του οποίου φροντίζουν με ομοιόμορφο τρόπο να διατηρούν την επαφή με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Πέρα πάντως από τα ψηλαφητά και καθολικά αναγνωρισμένα αποτελέσματα της θεσμοθετημένης αθλητικής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, είτε στο επίπεδο των Ανώτατων Αθλητικών Αρχών είτε στο επίπεδο των Ολυμπιακών Επιτροπών, επιβεβαιώνουν την αντοχή στο βάθος χρόνου της αδελφικής συμπόρευσης των δύο χωρών στα ευρύτερα θέματα αθλητισμού. Κανένας άλλος χώρος και κανένα άλλο επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, δεν καταγράφει τη δύναμη, την ποιότητα και την μακροβιότητα των σχέσεων στον αθλητικό τομέα.