ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Περί της ταυτοποίησης…

Ο Σάββας Κοσιάρης αρθρογραφεί για το «καυτό» θέμα της ταυτοποίησης

Σάββας Κοσιάρης

Σάββας Κοσιάρης

Με αφορμή τις συζητήσεις που προέκυψαν από την πρόθεση της Αστυνομίας να εφαρμόσει το μέτρο της ταυτοποίησης των φιλάθλων σε κάποιους από τους αγώνες του ποδοσφαιρικού μας πρωταθλήματος, αισθάνομαι την υποχρέωση να υπενθυμίσω (πάλι) κάποια γεγονότα που αφορούν στον έλεγχο της εισόδου των οπαδών στα γήπεδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, της περιόδου 2009-2012, δεν προχώρησε στην υιοθέτηση των προτάσεων για την εισαγωγή της Κάρτας Φιλάθλου, όπως αυτές περιλαμβάνονταν στο σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμαζε ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης.

Προσωπικά αλλά και ως αντιπρόεδρος τότε του ΚΟΑ είχα εκφράσει τις διαφωνίες μου για τον επιδιωκόμενο τρόπο εφαρμογής της Κάρτας, τόσο στις σχετικές συνεδρίες του Οργανισμού όσο και δημόσια, με άρθρο μου στην εφημερίδα «Σημερινή», ημερομηνίας 24 Ιουνίου, 2012. Εγραφα χαρακτηριστικά ότι «η κάρτα φιλάθλου ή όποια παρεμφερής διαδικασία ελέγχου των φιλάθλων, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από τους συλλόγους. Οι σύλλογοι είναι αυτοί που εκδίδουν τα εισιτήρια και αποφασίζουν τον τρόπο διανομής στους οπαδούς τους. Συνεπώς είναι και οι μόνοι που μπορούν να ασκήσουν έλεγχο ή να εφαρμόσουν περιορισμούς στην είσοδο οπαδών τους στο γήπεδο. Επειδή όμως δεν θέλουν να συγκρουστούν με οποιοδήποτε τρόπο μαζί τους, αλλά και να απαλλαγούν οποιασδήποτε ευθύνης, επιδιώκουν να μετατοπίσουν το θέμα ελέγχου στην πολιτεία».

Παράλληλα όμως, έθετα και τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα προέκυπταν από την άρνηση των οπαδών να εμπιστευθούν τα όποια προσωπικά τους δεδομένα σε μια κρατική διαδικασία, γράφοντας επί λέξει: «Αν τα σωματεία μας θεωρούν ότι η κάρτα φιλάθλου είναι μέτρο αποτελεσματικό, επαναλαμβάνουμε ότι η εφαρμογή του μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια. Τόσο για λόγους ευθύνης όσο και πρακτικούς. Περισσότερο όμως, γιατί οι οπαδοί δεν εμπιστεύονται την όποια κρατική εμπλοκή σε ένα θέμα που θεωρούν ότι άπτεται προσωπικών τους δεδομένων. Θα εμπιστεύονταν όμως την ομάδα τους. Αλλωστε, σε αυτήν δίνουν και την ψυχή τους, όπως λένε! Πόσο μάλλον, τα όποια στοιχεία τους ζητηθούν από την ομάδα τους»…

Αφού παρήλθαν πέντε χρόνια από τότε κι αφού ψηφίστηκε και εξαγγέλθηκε πανηγυρικά η απόφαση για εφαρμογή της Κάρτας Φιλάθλου (η οποία έμεινε μεσόστρατα…), εφευρέθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης των φιλάθλων από την Αστυνομία. Αγνοώντας, τόσο η Αστυνομία όσο και οι άλλοι εμπλεκόμενοι θεσμοί, όσα επισημαίναμε τότε για την αντίδραση των φιλάθλων στο θέμα εκχώρησης των προσωπικών τους δεδομένων, εξαγγέλλουν την ταυτοποίηση. Τα υπόλοιπα, γνωστά και αναμενόμενα…

(Σημ.- Η φωτογραφία αφορά σε μια από τις τότε συναντήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, επί προεδρίας Νίκου Καρτακούλλη, με τα σωματεία και την ΚΟΠ για το θέμα της Κάρτας Φιλάθλου).