ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένοχη σιωπή...

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Ομολογώ πως δεν ξαφνιάστηκα από τα αποτελέσματα της έρευνας (FIFPRO –ΠΑΣΠ) ως προς τα ευρήματα για το φαινόμενο των χειραγωγημένων αγώνων.

Η κατάσταση στην Κύπρο είναι τα τελευταία χρόνια ξεκάθαρη και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερη προσπάθεια για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος.

Αξιοσημείωτα, ωστόσο, δύο ποσοστά απαντήσεων. Ποσοστό 19% των ερωτηθέντων ποδοσφαιριστών δήλωσαν πως προσεγγίστηκαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους στην Κύπρο, για να έχουν συμμετοχή σε στημένους αγώνες. Και επιπρόσθετα, ποσοστό 40,5% δήλωσε τη βεβαιότητά του πως υπάρχουν στημένοι αγώνες στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Αριθμοί αξιοσημείωτοι, όχι γιατί αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά γιατί δημιουργούν το τεράστιο ερώτημα, πώς γίνεται να μην έχουν προκύψει μέχρι τώρα μαρτυρίες και τεκμήρια για τη στοιχειοθέτηση υποθέσεων για το Δικαστήριο.

Ούτε ένας, από τόσους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προσεγγίστηκαν, δεν θεώρησε σωστό να προβεί σε καταγγελία; Να ενημερώσει τους αρμόδιους και να αποκαλύψει ονόματα; Σχεδόν οι μισοί από τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν σίγουροι για την ύπαρξη στημένων αγώνων, άρα γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, είδαν ή άκουσαν κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξιχνίαση κάποιων έστω από τις πολλές περιπτώσεις προσπαθειών να στηθεί ένας αγώνας. Και όμως, ποτέ και κανείς δεν έκρινε σωστό να… ξεσκεπάσει κάποιους.

Για να χειραγωγηθεί ένας αγώνας, για να στηθεί ένα αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πρωταγωνιστών στον αγωνιστικό χώρο και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές. Πολύ πιθανό κάποιοι απ’ αυτούς, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο ποσοστό του 19% της σχετικής έρευνας, να ανταποκρίθηκαν θετικά στην προσέγγιση.

Το θέμα είναι οι υπόλοιποι, αυτοί που προσεγγίστηκαν αλλά δεν συναίνεσαν, που είδαν, άκουσαν και γνωρίζουν, αυτοί θα πρέπει να μιλήσουν. Η σιωπή τους δεν παύει να αποτελεί ενοχή και ας βρίσκονται εκτός «παιχνιδιού». Πολύ περισσότερο όταν προκύπτει, κατά καιρούς, εκ μέρους των ποδοσφαιριστών, η απαίτηση για λήψη μέτρων προστασίας του αθλήματος, της αξιοπιστίας του χώρου και των ιδίων…