ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όταν η θέληση δεν αρκεί

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Σε ένα μέτριο και φτωχό σε θέαμα ντέρμπι, αν μία ομάδα μπορούσε να σκοράρει και να κερδίσει αυτή ήταν ο ΑΠΟΕΛ. Με μόλις δύο – τρεις ευκαιρίες όμως, το πιο φυσιολογικό είναι να μην μπορέσεις να πάρεις τη νίκη. Και στο γενικότερο απολογισμό του αγώνα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», ο ΑΠΟΕΛ μάλλον πήρε ότι έδωσε.

Η πρώτη απώλεια βαθμών, σε ένα ντέρμπι, σε μια δύσκολη παραδοσιακά έδρα, σαφώς και δεν είναι καταστροφή. Η μέτρια σε γενικές γραμμές εμφάνιση της ομάδας του Τόμας Κρίστιανσεν, πανικό δεν δικαιολογεί, ανησυχία όμως υπάρχει για κάποια επαναλαμβανόμενα αρνητικά στοιχεία, κυριότερο εκ των οποίων η δυσκολία στο οργανωτικό κομμάτι και κατ’ επέκταση στη δημιουργία φάσεων για γκολ.

Δεν χρειάζεται να… πεθάνει με τη φιλοσοφία του ο Τόμας Κρίστιανσεν, όπως ο ίδιος είχε πει πριν από δύο περίπου εβδομάδες, για να πειστεί κάποιος πως ο ΑΠΟΕΛ δεν αλλάζει τρόπο παιγνιδιού, σύστημα και τακτική. Το θέμα, ωστόσο, έχει να κάνει με το προβλεπτό πλέον παιγνίδι του ΑΠΟΕΛ, σε κάθε αντίπαλο, ο οποίος «διαβάζει» σωστά την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας και προετοιμάζεται κατάλληλα.

Γι’ αυτό και η δυσκολία στην ανάπτυξη, παρά το προβάδισμα σε ποσοστό κατοχής, γι’ αυτό οι λιγοστές φάσεις. Χαρακτηριστικό το γεγονός, πως ο ΑΠΟΕΛ πλησίασε πολύ στο γκολ σε δύο περιπτώσεις κόντρα στην Ανόρθωση , με τις δύο αυτές ευκαιρίες να προέρχονται από στημένες φάσεις. Πάθος και θέληση υπήρξε, έλειπε όμως ο κατάλληλος τρόπος για να φθάσει ο ΑΠΟΕΛ στο γκολ και κατ’ επέκταση στη νίκη.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, από το γεγονός της απουσίας (ακόμη) ενός ποδοσφαιριστή στη μεσαία γραμμή, ο οποίος να μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά και της αγωνιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ακραίοι μεσοεπιθετικοί, οι οποίοι σαφώς και είναι σε θέση να προσφέρουν πολύ περισσότερα. Ο Εφραίμ δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί στα περσινά εντυπωσιακά του επίπεδα, ο Βάντερ μια του ύψους και μια του βάθους, ενώ ο Γιαννιώτας μετά το καλό του ξεκίνημα, με την επιστροφή στην ομάδα, δείχνει να περνά μια πρώτη περίοδο κάμψης.

Είναι γι’ αυτό που κάποιοι θυμούνται τον Στάθη Αλωνεύτη, είναι γι’ αυτό που θα μπορούσε να δοκιμάσει και αυτή του την επιλογή ο κύριος Κρίστιανσεν, χωρίς να μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πως ο κύπριος μεσοεπιθετικός θα έλυνε το πρόβλημα. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως οι αδυναμίες στα άκρα υπάρχουν από την αρχή της φετινής περιόδου και ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής παραμένει θεατής των αγώνων, από τον πάγκο και κάποτε από την κερκίδα...

Γίνεται αναφορά στις απουσίες των Ντε Καμάργο και Μπερτόλιο. Κανείς δε μπορεί να υποστηρίξει με σιγουριά πως ο Βραζιλιάνος επιθετικός θα μπορούσε να έκανε καλύτερη δουλειά από τον Πιέρο Σωτηρίου, από τη στιγμή που μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο ΑΠΟΕΛ. Απ’ εκεί και πέρα, όταν μια ομάδα διαθέτει μόνο δύο επιθετικές επιλογές στο ρόστερ της, η χθεσινή αδυναμία να ενισχυθεί επιθετικά κατά τη διάρκεια του αγώνα, με μια αλλαγή, είναι ένα στοιχείο στο οποίο θα πρέπει και να συνηθίσει αλλά και να αντεπεξέλθει ο ΑΠΟΕΛ, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο…

Όσο για το Φακούντο Μπερτόλιο, άδικο να κριθεί ο ποδοσφαιριστής από τη μέχρι τώρα σύντομη παρουσία του, γενικότερα στον ΑΠΟΕΛ, η αρχική εντύπωση, ωστόσο, είναι πως θα πρέπει να βγάλει στο γήπεδο πολύ περισσότερα απ’ όσα έδειξε μέχρι στιγμής, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις. Ειδικά από τη στιγμή που θα πρέπει να αποτελέσει τον άξιο αντικαταστάτη, ενός ποδοσφαιριστή -  βαρόμετρο τα προηγούμενα χρόνια για τον ΑΠΟΕΛ.

Μακάρι να ίσχυε το αντίθετο, αλλά η πρώτη απώλεια του ΑΠΟΕΛ στο φετινό πρωτάθλημα δεν έχει να κάνει με τις δύο απουσίες. Γενικότερα η ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν χρήζει βελτίωσης, σε σημαντικούς τομείς. Αν το πετύχει στη συνέχεια, πολύ σύντομα την απώλεια των δύο βαθμών, σε ένα δύσκολο για πολλούς και διάφορους λόγους ντέρμπι, κανείς δεν θα τη θυμάται…

X