ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επικίνδυνη επιβεβαίωση…

Γιώργος Λογίδης

Γιώργος Λογίδης

Ούτε Ουκρανοί (για την ώρα), ούτε οποιαδήποτε άλλη σημαντική ανακοίνωση, ως προς την επόμενη μέρα του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ. Το ενδιαφέρον (δυστυχώς) της γενικής συνέλευσης επικεντρώθηκε σε ένα αριθμό, 1,975,652 ευρώ.

Δυστυχώς, γιατί ο αριθμός αυτός, δεν αποτελεί πλεόνασμα ή κέρδος, αλλά ζημιά για το 2015. Μεγάλη ή μικρή η ζημιά, σε σχέση με ισολογισμούς προηγούμενων χρόνων, λίγο μετρά. Αν οι επόμενοι μήνες ή κάποια έσοδα μείωσαν ή υπερκάλυψαν την «τρύπα», αν το φημολογούμενο ουκρανικό ενδιαφέρον καλύψει τη ζημιά, λίγη σημασία έχει.

Πιο σημαντική, είναι η επικίνδυνη επιβεβαίωση, για πολλοστή φορά, πως το ποδοσφαιρικό ΑΠΟΕΛ βαδίζει σε επικίνδυνο μονοπάτι, σε σχέση με την οικονομική του βιωσιμότητα. Πως η οποιαδήποτε ζημιά, ακόμη και μικρότερη των δύο σχεδόν εκατομμυρίων, ακόμη και στα ίσα του ο ισολογισμός, εσόδων και εξόδων, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των δεδομένων, για το ΑΠΟΕΛ των τελευταίων χρόνων.

Είναι, λοιπόν, αδιανόητο, για μια ομάδα με πέντε παρουσίες σε ευρωπαϊκούς ομίλους τα τελευταία εφτά χρόνια, τρεις σε Τσιάμπιονς Λικ και δύο σε Γιουρόπα Λικ, με πορεία που έφθασε μέχρι τα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης το 2012, να μην υπάρχει ρευστό στο ταμείο της, παρά τα εκατομμύρια των μπόνους από τις ευρωπαϊκές αυτές διακρίσεις, έσοδα από χορηγούς, εισιτήρια και όλα τα συναφή.
Επιπρόσθετα, ακόμη πιο τραγικό το γεγονός, πως στα έσοδα αυτά προστέθηκαν και τα χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας των τελευταίων χρόνων.

Ο αριθμός των δύο σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ ζημιά για το 2015, ίσως να μην προκάλεσε αίσθηση στους μετόχους, ίσως να μην προκάλεσε τόσο μεγάλη ανησυχία. Εύκολα, ωστόσο, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί και να αναλογισθεί τις συνέπειες μιας αποτυχίας το φετινό καλικαίρι στο Τσιάμπιονς Λικ…

Η ποδοσφαιρική εταιρία του ΑΠΟΕΛ, λειτούργησε τα τελευταία χρόνια με εξωπραγματικά δεδομένα για μια κυπριακή ομάδα, σε σχέση με προϋπολογισμούς, μισθολόγιο ποδοσφαιριστών και προπονητών και γενικότερα έξοδα ενός ποδοσφαιρικού τμήματος. Η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει τις διοικήσεις των τελευταίων χρόνων και όχι μόνο την τωρινή.

Ωστόσο, στον Πρόδρομο Πετρίδη και τους συνεργάτες του πέφτει το βάρος της ευθύνης για την επόμενη μέρα. Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, συνέπεια της επικίνδυνης εξάρτησης από προκρίσεις σε ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και ειδικά του Τσιάμπιονς Λικ.
Είναι ξεκάθαρο, πως ακόμη και η επίτευξη του στόχου της μείωσης του προϋπολογισμού κατά 10% δεν είναι αρκετή. Θα είναι όμως η αρχή, για την πολύ πιο δύσκολη συνέχεια, στην ίδια οικονομική φιλοσοφία, της περαιτέρω μείωσης.

Πολύ περισσότερο τώρα, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό έσοδα από εισιτήρια ή χορηγίες, τώρα που οι βαθμοί του ΑΠΟΕΛ στην ΟΥΕΦΑ εξαντλούνται και το πλεονέκτημα στις κληρώσεις  των προκριματικών γύρων δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο…

X