ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Απόλλων, ΑΠΟΕΛ και τσάμπιονς λιγκ

Όλα τα δεδομένα της στιγμής για το τσάμπιονς λιγκ 2018-19

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Με εφτά αγωνιστικές πια να απομένουν για τον τίτλο, όλοι αναγνωρίζουν πως για το πρωτάθλημα έμειναν δυο ομάδες να παλέψουν: ΑΠΟΕΛ και Απόλλων έχουν μια διαφορά τριών βαθμών και ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια.

Εμείς δε θα σας αποκαλύψουμε ποιος θα το πάρει, δε διαθέτουμε μαντικές ικανότητες, αλλά θα επιχειρήσουμε μια πρώτη ανάλυση του τι σημαίνει πρακτικά για έκαστη των ομάδων ο τίτλος.

Πριν προχωρήσουμε να θυμίσουμε πως για τις κληρώσεις του 2018 αυτό που παίζει ρόλο είναι η βαθμολογία των ομάδων χωρίς να προστίθεται πλέον η βαθμολογία της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, ο Απόλλων έχει 10 βαθμούς μαζί του και ο ΑΠΟΕΛ 27.

Οι ομάδες παίρνουν βαθμούς από νίκες (2) ή ισοπαλίες (1) που επιτυγχάνουν στους ομίλους, ενώ για τα προκριματικά πριμοδοτούνται με βαθμούς μπόνους ανάλογα με το γύρο που φτάνουν να παίξουν. Η βαθμολογία είναι το άθροισμα των βαθμών αυτών σε βάθος πενταετίας.

Για να αντιληφθείτε τι εννοούμε, να πάρουμε ως παράδειγμα τον Απόλλωνα. Οι 10 βαθμοί του αναλύονται ως εξής: τρεις από το 2013-14 (νίκη με Λέγκια, ισοπαλία με Λάτσιο), δυο από το 2014-15 (νίκη με Ζυρίχη), ένας για 2015-16 και 2016-17 για τη συμμετοχή στον τρίτο προκριματικό και τρεις φέτος (ισοπαλίες με Έβερτον, Αταλάντα, Λιόν).

Φέτος οι προκριματικοί γύροι είναι πέντε καθώς προστέθηκε ένας προ-προκριματικός στους περσινούς τέσσερις. Η Κύπρος πέρσι ξεκίνησε στο δεύτερο γύρο, φέτος πάει στον πρώτο. Δηλαδή θα πρέπει να αποκλείσει τέσσερις ομάδες η πρωταθλήτρια Κύπρου για να μπει ομίλους του τσάμπιονς λιγκ.

Η κλήρωση των πρώτων δυο προκριματικών γύρων θα είναι στις 19/6 και ο ΑΠΟΕΛ θα είναι σίγουρα «δυνατός» και στους δυο. Ο Απόλλων σίγουρα στον πρώτο αλλά για το δεύτερο ακόμα πρέπει να περιμένουμε αν και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι. Για τον τρίτο προκριματικό, σημειώνεται πως η κλήρωσή του θα λάβει χώρα με το τέλος του πρώτου λόγω έλλειψης χρόνου στις 23/7. Σε αυτόν θα μπουν και οι πρωταθλήτριες Ελλάδας και Ολλανδίας και θα προστεθούν στις 10 που θα περάσουν από το δεύτερο. Είναι προφανές πως θα κληρωθούν και ζευγάρια σε αυτό το γύρο, κάτι που κάνει τις «δυνατές» και τις «αδύνατες» να μην έχουν και τόσο τεράστια σημασία.

Στον τέταρτο γύρο, γνωστό ως play offs, η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για τις 6/8. Αμέσως μετά δηλαδή το τέλος του δεύτερου γύρου. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως και πάλι θα κληρωθούν ζευγάρια. Λαμβάνουν μέρος οι έξι που θα περάσουν από τον τρίτο γύρο και οι πρωταθλήτριες Τσεχίας και Ελβετίας.

Αυτά τα δεδομένα, κάνουν το κομμάτι «δυνατός» στις κληρώσεις να έχει μεν μεγάλη σημασία αλλά όχι τόσο καθοριστική όσο προηγουμένως. Αυτό γιατί αν μιλάμε για ζευγάρι αντιπάλων, θα πρέπει ο «δυνατός» να περάσει. Σημειώνουμε και το γεγονός πως φέτος οι πρωταθλήτριες ομάδες που θα αποκλείονται θα παίζουν προκριματικά Europa μεταξύ τους. Αυτό κάνει πιο εύκολο το έργο τους για να περάσουν στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης.

Υ.Γ.: Για τις ομάδες συγκεκριμένα που θα πάρουν πρωτάθλημα δεν κάναμε αναφορά καθώς είναι νωρίς ακόμα. Επί τούτου θα επανέλθουμε σίγουρα. Για το οικονομικό μέρος, αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση της UEFA για τα ακριβή ποσά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X