ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Προγραμματισμός...γενικώς

Αλλαγές στα κύπελλα Ευρώπης και στο δικό μας πρωτάθλημα

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, UEFA και ΚΟΠ γνωστοποίησαν τις αποφάσεις τους για τον τρόπο θα διεξάγονται τα πρωταθλήματα που διοργανώνουν από το 2018 και μετά. Τα δύο σώματα είχαν προαναγγείλει εδώ και καιρό πως θα άλλαζαν πράγματα και ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Αυτό που διάλεξαν είναι να κάνουν προσπάθεια αύξησης του ανταγωνισμού και απόρροια αυτού να αυξηθεί και το ενδιαφέρον.

 Η ΚΟΠ, τηρώντας δέσμευση από το 2015, ανακοίνωσε πως το πρωτάθλημα 2018-19 θα διεξαχθεί με 12 ομάδες και για να επιτευχθεί αυτό του χρόνου θα πέσουν τρεις ομάδες και θα ανέβει μία. Το σχέδιο αυτό το είχαν αποφασίσει προ διετίας, όταν και πάρθηκε η απόφαση να επιστρέψουμε στις 14 για ένα διάστημα τριών ετών. Παράλληλα, η ομοσπονδία επεξεργάζεται πλάνο για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος της Β΄ κατηγορίας, της οποίας τα σωματεία πλήττονται από αυτή την αλλαγή. Το σίγουρο είναι πως το πρωτάθλημα 2018-19 στη Β΄, θα διεξαχθεί με 16 ομάδες. Το να έχουν κι αυτές οι ομάδες κάποια εγγυημένα έσοδα είναι το ζητούμενο, αφού αλλιώς δεν μπορούν και να επιβιώσουν. Στα κύπελλα Ευρώπης, η λογική είναι παρόμοια αφού πλέον οι 26 από τις 32 ομάδες του τσάμπιονς λιγκ θα προκρίνονται απευθείας.

Οι ομάδες αυτές θα προέρχονται από τις πρώτες 10 χώρες της κατάταξης της UEFA, γεγονός που στερεί από την 11η και τη 12η την απευθείας εκπροσώπηση που απολάμβανε μέχρι σήμερα. Οι έξι θέσεις που μένουν μοιράζονται οι τέσσερις στις πρωταθλήτριες ομάδες των Χωρών 11-55 της κατάταξης και οι δυο στο μονοπάτι των «μη πρωταθλητών». Δικαίωμα συμμετοχής στο μονοπάτι αυτό έχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην τρίτη θέση στις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 5 και 6 της κατάταξης της UEFA και οι δευτεραθλήτριες των χωρών που θα βρίσκονται στις θέσεις 7 ως 15 της κατάταξης. Αυτό που στην ουσία αλλάζει για την Κύπρο είναι πως στα προκριματικά των πρωταθλητών θα δίνεται μια θέση λιγότερη, ενώ θα συμμετέχουν και ομάδες από χώρες σε ψηλότερες θέσεις στην κατάταξη σε σχέση με σήμερα.

Το αντιστάθμισμα που έδωσε η UEFA είναι να δίνει θέσεις στο Europa League στις πρωταθλήτριες των χωρών που θα δίνουν προκριματικά μεταξύ τους για να μπουν στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση. Όπως φτιάχτηκε το σκηνικό, οι δικές μας ομάδες θα πρέπει να δώσουν βάση στο Europa League, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αστέρια αλλά μια χαρά αίγλη και χρήμα έχει για τα δικά μας δεδομένα.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δημήτρης Χριστοφόρου

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X