ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Αυτό θέλουμε, αυτό έχουμε

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Η ολοκλήρωση της δέκατης αγωνιστικής έφερε αρκετά και διάφορα άξια αναφοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο, που με κάνουν να ασχοληθώ μαζί του αν και πολλές φορές συνειδητά το αποφεύγω. Κρίνω πως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, αφού στην πραγματικότητα τα όσα συμβαίνουν σε αυτό είναι αποτέλεσμα καθαρά των όσων οι άνθρωποι που το περιβάλλουν θέλουν να βλέπουν και στην τελική και όλοι εμείς.

Μπορεί να μοιάζει λίγο σκληρό, αλλά τέτοια είναι και η πραγματικότητα στο ποδόσφαιρό μας. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα, που μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση και αποτελεί την αφορμή για το κείμενό μου, είναι τα όσα τραγελαφικά έγιναν στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την ΑΕΛ μετά το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ.

Δεν είναι πράγματα που πρώτη φορά βλέπουμε στα γήπεδά μας, αλλά σίγουρα δεν περίμενα να τα δω σε ένα γήπεδο που εγκαινιάστηκε το 2016 με σκοπό να πάρει μια ομάδα μπροστά. Δεν ξέρω πως το ερμηνεύει ο καθένας το μπροστά, αλλά για μένα το να ρίχνεις μπάλες μέσα για να μην αφήσεις τον αντίπαλό σου να κάνει μια επίθεση μπας και σε ισοφαρίσει μόνο πίσω μας πηγαίνει σαν ποδόσφαιρο.

Κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της ΑΕΚ και το κάνω για δυο λόγους. Ο πρώτος, είναι πως όλοι μας που γράφουμε για το ποδόσφαιρο έχουμε εκφράσει σεβασμό και έχουμε παραδεχθεί την πρόοδο αυτής της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Οι ευρωπαϊκές παρουσίες, το καλό ποδόσφαιρο, η διεκδίκηση τίτλων και βέβαια η ανέγερση του νέου της γηπέδου αποτελούν απτές αποδείξεις. Το κάναμε όμως γιατί ακριβώς η ΑΕΚ προσπαθεί να πετύχει πράγματα με πρακτικές έξω από την πεπατημένη που μάθαμε να ζούμε στην Κύπρο. Την μάθαμε να μην γκρινιάζει όταν δεν υπάρχει λόγος και την επαινέσαμε που βρήκε τον τρόπο μόνη της να λειτουργήσει ένα γήπεδο. Για να προσφέρει θέαμα στο κοινό όμως, όχι δεύτερες μπάλες μέσα.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με όσα κατά καιρούς έχει υποστεί η ίδια η ΑΕΚ σε αγώνες που έδωσε σημαντικούς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τα, δικαιολογημένα, παράπονα που είχε σε ένα ημιτελικό κυπέλλου με την ΑΕΛ το 2015 που χάνονταν οι μπάλες στο δεύτερο ημίχρονο. Τότε, η ΑΕΚ μιλούσε για fair play και πράγματα που «σκοτώνουν» το ποδόσφαιρο. Το ίδιο και για μια φάση σε ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ που δεν τηρήθηκε το fair play από τον Παπάζογλου. Είχα αρθρογραφήσει και τότε υπέρ της ΑΕΚ για όσα σωστά υποστήριξε. Όμως η εικόνα με τις μπάλες μέσα μου θύμισε αυτά που έβλεπα να της κάνουν της ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια και δεν ήταν καλό σημάδι. Ελπίζουμε να ήταν απλά μια κακή παρένθεση.

Δεν είναι ποδόσφαιρο να πετάς μπάλες μέσα ούτε να εξαφανίζονται τα ball boys, δεν είναι ποδόσφαιρο να πέφτουν τρεις-τρεις παίκτες κάτω σαν κοτόπουλα να κάνουν καθυστερήσεις, δεν είναι ποδόσφαιρο να προκαλούν την αντίπαλη κερκίδα οι παίκτες, δεν είναι ποδόσφαιρο να γίνεται τελικός κυπέλλου με τον κόσμο στη γραμμή του κόρνερ ενώ ο αγώνας παίζεται στο ένα γκολ. Συγγνώμη αλλά ούτε τα θεωρούσα ποτέ ποδόσφαιρο ούτε μπορώ να τα προσπερνώ στο έτσι όταν συμβαίνουν.

Το σημαντικότερο όμως, είναι η αντίδραση του κόσμου που τα βλέπει όλα αυτά. Αν μας τα κάνουν, ουρλιάζουμε. Αν τα κάνουμε εμείς, κρυφογελάμε. Οι αντιδράσεις ΑΕΛιστών και ΑΕΚτζήδων στα δυο παραδείγματα που ανέφερα πριν, είναι χαρακτηριστικές. Φώναζαν οι ΑΕΛίστες τώρα, «θυμάστε τότε που μας τα κάνατε» απαντούσαν οι ΑΕΚτζήδες. Μπορώ να αναφέρω και ένα σωρό άλλα παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων, ΟΛΟΙ τα έχουν κάνει κατά καιρούς αυτά, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυσφημούν κι άλλο αυτό το προϊόν. Όχι πως δεν υπάρχουν αρκετοί λόγοι ήδη.

Έτσι, θεωρώ πως το συμπέρασμα που εκφράζω στον τίτλο μου δεν είναι καθόλου αυθαίρετο: Αυτό το ποδόσφαιρο θέλουμε και αυτό έχουμε γιατί αυτό μας αξίζει…

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X