ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Ο Κάστανος και η ευθύνη

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Οι διπλές υποχρεώσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος των Ανδρών ολοκληρώθηκαν, με απολογισμό δυο ήττες με συνολικό σκορ 4-0. Η Κύπρος δεν πήρε βαθμό και πλέον θα επιδιώξει να το κάνει στα επόμενα της παιχνίδια που είναι σαφώς πιο βατά.

Οι συζητήσεις αφορούν πολλά και διάφορα και ειδικά μετά από ήττες όλοι στέκονται στα αρνητικά. Ιδιαίτερα πολλοί είναι αυτοί που στέκονται στην επιλογή του Χριστάκη Χριστοφόρου να καθιερώσει το Γρηγόρη Κάστανο στην ενδεκάδα και να του δώσει το ρόλο του οργανωτή της ομάδας μας.

Στην Κύπρο είναι αλήθεια πως δεν έχουμε συνηθίσει τέτοιες αποφάσεις να παίρνονται από ομοσπονδιακούς τεχνικούς, αφού μιλάμε για ένα παιδί μόλις 18 ετών. Όμως, δεν είναι καμιά πρακτική που ξενίζει κανέναν στο εξωτερικό, αφού όταν σε μια χώρα ανιχνεύεται ένα ταλέντο που μοιάζει ξεχωριστό, «σπάνιο», του δίνουν την ευθύνη από πολύ μικρό και χτίζουν την ομάδα πάνω του.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και έτσι χωρίς πολύ σκέψη μπορούμε να σταθούμε σε τρία γνωστά σε όλους. Ο Γκάρεθ Μπέιλ, στο σήμερα απόλυτος ηγέτης της Ουαλίας και βασική αιτία που έφτασαν ως τα ημιτελικά του Euro, μπήκε να παίξει σε ηλικία 16 ετών και 315 ημερών. Στις 13/10/2007 τον είχαμε υποδεχθεί στο ΓΣΠ σε αγώνα Κύπρου Ουαλίας και τους κερδίσαμε 3-1.  Ήταν 18 ετών και άγνωστος ακόμα. Η συνέχεια είναι σε όλους μας γνωστή για την διαφορά που έκανε ο ίδιος ο Μπέιλ αλλά και η Ουαλία σαν ομάδα.

Ο Νειμάρ στα 18 του επίσης άρχισε να γράφει συμμετοχές με την Ανδρών της Βραζιλίας αφού έψαχναν κι αυτοί ένα ηγέτη για τη νέα εποχή. Είναι ακόμα 24 και έχει καταγράψει ήδη 73 συμμετοχές στην Εθνική του και πάνω του στηρίζονται για να πάνε μπροστά. Βέβαια η Βραζιλία δεν είναι Ουαλία και έχει δρόμο μπροστά μέχρι να χαρακτηριστεί επιτυχημένος.

Τέλος ο Μέσσι στα 18 του επίσης άρχισε να παίζει ενώ στα 19 ήταν στην ομάδα που έπαιξε παγκόσμιο κύπελλο στα γήπεδα της Γερμανίας. Στα 29 του έχει ήδη 114 συμμετοχές με την Αργεντινή.

Ο λόγος που αναφέρουμε τα παραδείγματα αυτά, δεν είναι για να συγκρίνουμε με αυτούς τον Κάστανο, θα ήταν αστείο κάτι τέτοιο. Ούτε πρέπει να πάει η Κύπρος στα ημιτελικά του Euro για να βγει ως επιλογή ο μικρός. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι πως όταν αξιολογείς ένα παίκτη σου πως είναι ξεχωριστό ταλέντο, δεν τον κουράζεις με την Ελπίδων και να πηγαίνει στις αποστολές σαν συμπλήρωμα. Τον πετάς μέσα και του ρίχνεις την ευθύνη να κάνει πράγματα. Ναι, θα τα «σπάσει» και τα μούτρα του κάμποσες φορές, αλλά να είναι να βγει ο ηγέτης που περιμένουμε θα το αποδείξει στο γήπεδο. Μόνο έτσι ετοιμάζονται οι παίκτες, με το να εκτίθενται στο γήπεδο σε δύσκολα ματς και να κρίνονται.

Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Χριστάκης Χριστοφόρου με τον Κάστανο της Γιουβέντους. Δε θυμάμαι άλλωστε να είχαμε και πολλούς παίκτες στο παρελθόν που έκαναν προετοιμασία με την πρώτη ομάδα των «Μπιανκονέρι» και να είναι από τα αστέρια της πριμαβέρα (τα δεύτερα που λέμε). 

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X