ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Φάκελοι που δεν ανοίγουν

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Η σεζόν 2016-17 ξεκίνησε ακριβώς όπως οι προηγούμενες σε ό,τι αφορά στους φακέλους που στέλνει η UEFA για αγώνες που πιθανόν να έχουν χειραγωγηθεί για σκοπούς στοιχηματισμού. Στις πρώτες πέντε αγωνιστικές η ΚΟΠ παρέλαβε δυο.

Επιφανειακό, θα ήταν να κάνουμε αναφορά στο θέμα με βάση τις ομάδες που φέρονται να εμπλέκονται. ΑΕΖ-Απόλλωνας και Άρης-ΑΠΟΕΛ είναι οι δυο αγώνες όπως ενημέρωσε σχετικά ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, όμως το πρόβλημα είναι  βαθύτερο.

Η UEFA έκανε τη συμφωνία με την εταιρεία Sportradar το 2009. Άρχισε να εφαρμόζεται τη σεζόν 2009-10. Όμως δεν ξεκίνησε από τότε το πρόβλημα. Έχουν ακουστεί πολλά περί στημένων αγώνων από δεκαετίες προηγουμένως. Για αυτό και η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έκρινε αναγκαίο να πάρει μέτρα. Υπήρξε στην Κύπρο περίπτωση ποδοσφαιριστή που έπαιζε σε μεγάλη ομάδα και αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η σεζόν ενώ είχε φουλ συμμετοχές, με υπόνοιες για εμπλοκή του στο στοίχημα να τον συνοδεύουν στην έξοδο.

Αρχικά, οι φάκελοι ήταν χωρισμένοι σε κίτρινους (υποψία για χειραγώγηση) και κόκκινους (σοβαρές ενδείξεις για χειραγώγηση). Τα τελευταία χρόνια απλώς  είναι φάκελος όπου αναφέρονται οι ενδείξεις που έκαναν το ραντάρ της UEFA να ασχοληθεί με το ματς. Το κυπριακό ποδόσφαιρο άρχισε να ελέγχεται και να αποστέλλονται φάκελοι από την πρώτη εκείνη σεζόν. Εκτοτε δεν πέρασε χρονιά χωρίς φάκελους.

Η ΚΟΠ αρχικά αντιμετώπισε το θέμα μέσω αστυνομικών ερευνών. Παρέδιδε κάθε φάκελο που παραλάμβανε στην αστυνομία και περίμενε από αυτήν. Όταν το θέμα άρχισε από τη μια να παίρνει διαστάσεις, ειδικά στο γκρουπ του υποβιβασμού δεν περνούσε αγωνιστική χωρίς «ραβασάκι», και από την άλλη οι έρευνες δεν οδηγούσαν πουθενά αποφασίστηκαν άλλα μέτρα.

Την περίοδο 2011-12 η ΚΟΠ ανακοίνωσε πως για όποια ομάδα ερχόταν φάκελος κόκκινου χρώματος και είχε κερδίσει το εν λόγω παιχνίδι, θα της αφαιρούνταν οι βαθμοί. Αν δε ήταν ματς κυπέλλου και είχε προκριθεί, θα αποβάλλονταν από τη διοργάνωση. Όταν λήφθηκε η απόφαση είχε γίνει παιχνίδι για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Δόξα (3-2) για το οποίο υπήρξε ψιθυρολογία και τελικά ήρθε φάκελος κόκκινου χρώματος.

 Όμως όταν κλήθηκε η ΕΕ της ΚΟΠ να εξετάσει το θέμα, αποφάσισε να μην ισχύσει για εκείνη την περίπτωση. Λίγο καιρό αργότερα, η απόφαση της ΚΟΠ για το θέμα αποσύρθηκε. Μια άλλη τακτική που εφαρμόστηκε, ήταν η αναβολή αγώνων που είχαν πριν την έναρξή τους έντονη στοιχηματική δραστηριότητα. Ούτε αυτό το μέτρο όμως άμβλυνε το πρόβλημα.

Φέτος, αποφασίστηκαν νέα μέτρα που φτάνουν μέχρι και στον υποβιβασμό ομάδας αν έρθουν εφτά φάκελοι με αυτήν να εμπλέκεται. Αυτός για το ΑΕΖ-Απόλλωνας πάντως, δεν έριχνε ευθύνη για πιθανή χειραγώγηση στις εμπλεκόμενες ομάδες και έτσι δεν παραπέμφθηκαν καν στον αθλητικό δικαστή.

Η αστυνομία, πήρε καταθέσεις, προσπάθησε να συνεργαστεί με άλλες χώρες με περισσότερη εμπειρία στο θέμα, όμως εδώ και έξι χρόνια που λαμβάνει φακέλους δεν έχει προχωρήσει στο άνοιγμα υπόθεσης για έστω ένα παιχνίδι!

Οι αρχές, δείχνουν αδυναμία να προχωρήσουν εις βάθος τις έρευνες για το θέμα, όμως το σίγουρο είναι πως το κοινό έχει βγάλει το δικό του πόρισμα και αποφάσισε να έχει γυρισμένη πλάτη ολοένα και περισσότερο στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

 

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X