ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Τιμούρ, η ευκαιρία σου

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ για την επόμενη διετία και είναι απόλυτα λογικό να είναι θέμα συζήτησης ανάμεσα στον ποδοσφαιρικό κόσμο σε Ελλάδα και Κύπρο. Οποιοδήποτε θέμα, στα τελευταία χρόνια που ο ΑΠΟΕΛ κυριαρχεί στα πάντα, αφορά παίκτη ή προπονητή που πέρασε από τον «Αρχάγγελο», είναι ούτως ή άλλως λόγος για κουβέντα.

Την τελευταία διετία έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που έχουν συνδέσει ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ, ο Τζεμπούρ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση,  ο Φινκ ίσως και ο Καρλάο να απασχολήσουν. Όμως, αυτή η κίνηση του Κετσπάγια περισσότερο πρέπει να συνδεθεί με την Ανόρθωση παρά με κάτι άλλο. Όποιος κρίνει τον Κέτσπο, όπως τον έλεγαν ως παίκτη στην ΑΕΚ, από όσα έκανε στον ΑΠΟΕΛ ήδη έχει κάνει λάθος.

Η Ανόρθωση του έδωσε την ευκαιρία να φύγει από την πατρίδα του αλλά και να ξεκινήσει την προπονητική. Η ΑΕΚ, ήταν η ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει το υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στην πρέμιερ λιγκ. Με αυτόν στην ενδεκάδα της, έπαιξε απίθανο ποδόσφαιρο το 1995-96 και πήρε ένα μάγκικο κύπελλο αποκλείοντας Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην πορεία. Από την Ανόρθωση έφυγε άτιτλος το 1994 και εκείνη ήταν η πρώτη κούπα της καριέρας του.

Πέρασαν βέβαια 19 χρόνια και άλλαξαν πολλά. Όμως, για τον Κετσπάγια το να βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον φάνηκε πως τον βοηθά πολύ για να πετυχαίνει πράγματα, παρά να πηγαίνει κάπου όπου τον αντιμετώπιζαν ως αντίπαλο. Τέτοιος ήταν και στον Ολυμπιακό Πειραιώς, τέτοιος και στον ΑΠΟΕΛ.

Η συζήτηση για τις σχέσεις του με τους παίκτες παίζει πολύ αυτές τις μέρες, όπως έπαιξε και αφού έφυγε από τον ΑΠΟΕΛ. Λογικό και θα κριθεί και από αυτό η παρουσία του στην ΑΕΚ. Αλλά πριν γίνει κάτι είναι ανούσιο να το κουβεντιάζουμε. Για τους Μπάγεβιτς και Μελισσανίδη που βρίσκει εκεί, τον ξέρουν και τους ξέρει. Απλή ιστορία το να συνεργαστούν αρμονικά δεν είναι, αλλά κι αυτό πρέπει να κριθεί εν καιρώ. Να γράψουμε για αυτά που ξέρουμε.

Ο Κετσπάγια είναι ένας προπονητής που δουλεύει πολύ, ζει για το ποδόσφαιρο και έχει κάψα μέσα του για να πετύχει. Μεταδίδει και σε όλους αυτή τη νοοτροπία να παίζεις πάντα για να κερδίζεις και να έχεις κίνητρο σε κάθε στιγμή. Προπονητής που παίζει κυρίως για το αποτέλεσμα, σε αυτό μοιάζει με Πογιέτ, ενώ ανάλογα με τους παίκτες που έχει φτιάχνει και τον τρόπο παιχνιδιού.  Ποτέ όμως δε θα δεις ομάδα του Τιμούρ να κάνει ό,τι να ναι μέσα στο γήπεδο και να παίζει άτακτα. Αν δεν αρέσει αυτό σε κάποιους παίκτες είναι άλλο θέμα.

Την Ελληνική αγορά την ξέρει πολύ καλά και την παρακολουθεί στενά, αν κάνει επιλογές από εκεί το ποσοστό επιτυχίας του ενδέχεται να είναι ψηλό. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τυχόν επιλογές από Κύπρο. Επίσης, αξιολογεί ως προτεραιότητα τα κύπελλα Ευρώπης και σίγουρα θα έχει την ομάδα προσανατολισμένη για να μπει ομίλους όταν θα παίξει προκριματικά Europa.

Το 1994 όταν πήγε στην ΑΕΚ έκανε δήλωση: «Η ΑΕΚ έχει πάρει τα πάντα εντός συνόρων, ώρα να κάνει και κάτι στην Ευρώπη». Εκείνο το Καλοκαίρι ο «Δικέφαλος» έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που παίζει ομίλους champions league. Τώρα έχει αποστολή να βοηθήσει την ομάδα να επανέλθει στην Ευρώπη.  Αν το καταφέρει, θα αρχίσει να κερδίζει και τον κόσμο της ομάδας που άκουγε Μοντανιέ και διάβασε ανακοίνωση για Κετσπάγια και ξενέρωσε. Λογικό το ξενέρωμα ως πρώτη αντίδραση και δεν είναι θέμα υποτίμησης όπως πολλοί στην Κύπρο φαντάζονται. Είναι θέμα σύγκρισης με αυτόν που ήρθε και δεν έκλεισε.

Στο χέρι του είναι να τους κάνει να ξαναφωνάζουν τα «είναι τρελός ο καραφλός» και τα «Τιμούρι, Τιμούρι…». Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολούθησε την πορεία των προσπαθειών του να το καταφέρει…

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X