ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αλκή: Η Ιστορία που δεν μάθαμε… επαναλαμβάνεται

Η ομάδα έφθασε ξανά σε τραγικό σημείο

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

«Η σημερινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου, ΑΛΚΗ Ορόκλινη, αποφάσισε την αναστολή του ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας μας». Αυτό ανακοίνωσε η Αλκή Ορόκλινη την περασμένη Πέμπτη.

Το Μάιο του 2014 η γενική συνέλευση του σωματείου Αλκή Λάρνακας αποφάσισε ότι η ομάδα, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας (είχε υποβιβαστεί δύο μήνες προηγουμένως από το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας). Με επιστολή της προς την ΚΟΠ ημερομηνίας 6 Μαΐου 2014, η Αλκή ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ομοσπονδία

Οι φιγούρες των παικτών με τις κόκκινες φανέλες και τα μπλε σορτσάκια να τρέχουν στο παλιό ΓΣΖ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και πληγώνει τους Αλκαίους. Γιατί δυστυχώς δεν διδάσκονται από αυτήν.

Η Ομόνοια Ορόκλινης που δημιουργήθηκε το 1979 ήταν η ομάδα- πρόδρομος της Αλκής Ορόκλινης. Στις 10 Απριλίου 2014 η ΓΣ της Ομόνοιας Ορόκλινης αποφάσισε την μετονομασία της σε Αλκή Ορόκλινη. Η μετονομασία της ομάδας αποφασίστηκε λόγω της επιθυμίας του Αντη Λόππα υποστηρικτή της Αλκής Λάρνακας η οποία αντιμετώπιζε δυσβάστακτα χρέη. Ο Αντης Λόππας επιθυμούσε να αναλάβει μια ομάδα χωρίς χρέη και αφού δεν μπορούσε να αναλάβει την Αλκή Λάρνακας, ζήτησε μετονομασία της Ομόνοιας Ορόκλινης σε Αλκή, ώστε να την αναλάβει.

Μετά την μετονομασία σε Αλκή Ορόκλινη, η Αλκή Λάρνακας διέλυσε το ποδοσφαιρικό της τμήμα ( ιδρυθέν το 1948). Τυπικά δεν υπήρχε διασύνδεση μεταξύ των δύο ομάδων. Δεν έγινε ούτε ενοποίηση, ούτε για συγχώνευση. Νομικά η Αλκή Λάρνακας με την Αλκή Ορόκλινη δεν είχαν καμία σχέση. Όμως στην ουσία, η μια ομάδα ήταν η συνέχεια της άλλης ,με το προσωνύμιο «Αθάνατη» να περνά …από ομάδα σε ομάδα και από γενιά σε γενιά, ως σήμα κατατεθέν.

Από κει και πέρα άρχισε μια φρενήρης για τα Κυπριακά δεδομένα πορεία, που εισέπραξε -δικαίως- το θαυμασμό όλης της ποδοσφαιρικής Κύπρου. Στην πρώτη της συμμετοχή η Αλκή Ορόκλινης κατέκτησε το πρωτάθλημα Δ΄ κατηγορίας και προβιβάστηκε στην Γ΄ κατηγορία.

Την επόμενη περίοδο τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας και προβιβάστηκε στη Β΄ κατηγορία. Ισοβαθμούσε με την πρωταθλήτρια ομάδα, αλλά υστερούσε στην ισοβαθμία. Παράλληλα κατέκτησε το Κύπελλο Γ΄ κατηγορίας και Επίλεκτης κατηγορίας ΣΤΟΚ 2015-16. Στην πρώτη της συμμετοχή στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας, την περίοδο 2016-17, κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο της στην Α΄ κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κατακτώντας ταυτόχρονα το πρωτάθλημα.

Την περίοδο 2017-18 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α΄ κατηγορία. Η ομάδα κατάφερε να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία τερματίζοντας στην 11η θέση.

Την περίοδο 2018-19 υποβιβάστηκε. Ο υποβιβασμός ήλθε στον τελευταίο αγώνα όταν δέχθηκε γκολ στις καθυστερήσεις χάνοντας εκτός έδρας από τη βασικότερη αντίπαλο της, την ΕΝΠ. Η Αλκή είχε ισοβαθμίσει με άλλες δύο ομάδες, αλλά υστερούσε στην ισοβαθμία. Ακόμη και …τώρα οι Αλκαίοι διαμαρτύρονται για το χρόνο καθυστέρησης που προστέθηκε στο ματς θεωρώντας ότι κακώς τέθηκε τόσος πολύς χρόνος με αποτέλεσμα να δεχθούν το γκoλ. Δέχτηκε η ομάδα το τρίτο και μοιραίο γκολ στο 90+12΄ !

Αυτό το ματς, ήταν όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, η αρχή του τέλους. Η Αλκή πέφτοντας στη Β’ κατηγορία δεν βρήκε ποτέ ξανά τα πόδια της. Ήταν μεγάλο το ψυχολογικό κτύπημα για όλους τους Αλκαίους που εκείνο τον καιρό ζούσαν ονειρικές στιγμές. Αλλά δεν ήταν αυτό το κύριο πρόβλημα της σταδιακής επανόδου στην παρακμή. Προσπάθησε η ομάδα, αλλά αγωνιστικά δεν έφθασε στο επίπεδο που θα την ξανανέβαζε στους μεγάλους

 Το μείζον πρόβλημα ήταν το οικονομικό, αφού στη Β Κατηγορία τα έσοδα ήταν μηδαμινά. Στη συνέχεια ο αναμορφωτής της ομάδας Αντης Λόππας, (ένας οραματιστής του αθλητισμού στην πράξη, που πήρε μαζί με στενούς συνεργάτες του ένα «τελειωμένο» σωματείο, οδηγώντας το σε κατάσταση ακμής), μη βρίσκοντας οικονομική συμπαράσταση από άλλους ανθρώπους, αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Ενδιαφερόταν μεν -ήταν μέλος του ΔΣ της εταιρείας - αλλά δεν εμπλεκόταν άμεσα.

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν επενδυτές (Γιώργος Κουτούκκης που ήταν στην ομάδα από το Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο του 2020 και Άντι Μέντγουικ που ήλθε τη σεζόν 21-22 αλλά αποχώρησε το Μάρτιο του 22 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία -όπως λέχθηκε από την Αλκή - γιατί είχε συνεργασίες με Ρωσικά συμφέροντα και τα εισοδήματά του μειώθηκαν), αλλά τίποτα δεν πήγε καλά. Η φθίνουσα πορεία συνεχίστηκε με την  πρόσφατη οδυνηρή κατάληξη.

Η Αλκή Λάρνακας – γιατί ανεξαρτήτως των αλχημειών που έγιναν για νομικίστικους λόγους αυτή είναι η ομάδα για την οποία γράφεται το παρόν - ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου του 1948.

Από την ιστορική ομάδα της Λάρνακας από την οποία έχουν περάσει αξιοσημείωτα ονόματα του Κυπριακού ποδοσφαίρου (Παναής Νικολής, Σαββής, Τάρταρος τα «Αραπούθκια» (τα δίδυμα αδέλφια Θανάσης και Κωστάκης), Ηλίας, Σέργης, Νίκος Λεωνίδου, Κόκος Ανδρέου, Δημητράκης Παναγιώτου, Στάσος, Χάρης Νικολάου, μένουν οι αναμνήσεις. Οι φιγούρες των παικτών με τις κόκκινες φανέλες και τα μπλε σορτσάκια να τρέχουν στο παλιό ΓΣΖ.

Και να μην πήγαινες στο γήπεδο για να παρακολουθήσεις το ματς, περνώντας έξω από το γήπεδο, τους έβλεπες από τις …χαραμάδες που άφηναν τα εμβληματικά προπύλαια του Γ.Σ. ΖΗΝΩΝ. Αυτά τα εντυπωσιακά κτισμένα σε νεοκλασικό ρυθμό προπύλαια, είναι η ιστορία του αθλητισμού της Λάρνακας.

Όπως και η Αλκή. Και βεβαίως η ΕΠΑ, ο ΠΟΛ και η ΑΕΚ.

Η ιστορία συνεχίζεται και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο!

 

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση