ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δυο κορίτσια δίνουν ελπίδα

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Οι 14χρονες τενίστριες Μαρία Κωνσταντίνου από τη Λευκωσία και η Semra Aksu από τη Σμύρνη, ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης Καλοβελώνης 2017, στην κατηγορία του Διπλού Κοριτσιών U14, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Πεύκη) μεταξύ 3-9 Απριλίου.

Χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, αφού έκαναν μόλις δυο προπονήσεις πριν τον πρώτο τους αγώνα. Κέρδισαν δυο αγώνες και έφθασαν στον τελικό, όπου κέρδισαν τις Ιταλίδες Chiara Alesiani και Letizia Corsini με 6-1 και 6-3 και κατέκτησαν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Για όσους γνωρίζουν από τέτοιου είδους αγώνες δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο το να αγωνίζονται στο διπλό, ως ζευγάρι, αθλητές ή αθλήτριες από διαφορετικές εθνικότητες. Η ιδιαιτερότητα του ζευγαριού έγκειται στην εθνική προέλευση των δυο κοριτσιών.

Μια Ελληνοκύπρια και μια κοπέλα από τη Σμύρνη, συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα αθλητικό γεγονός και δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο να αγωνιστούν πλάι - πλάι και να βγουν μάλιστα νικήτριες σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Δυο κορίτσια, ανήκοντα σε εθνικότητες με παραδοσιακή αντιπαλότητα με βαθιές ρίζες, απέδειξαν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αγωνιστούν ως ομάδα, να φθάσουν στο στόχο, να τιμήσουν τις χώρες τους, το άθλημα στο οποίο επιδίδονται και τον αθλητισμό.

«Χάρηκα που γνώρισα τη Semra», δηλώνει στην 24sports η Μαρία, που είναι μέλος του Field club Λευκωσίας και της Εθνικής ομάδας. «Χάρηκα επίσης που αγωνίστηκα μαζί της. Είναι πολύ καλή παίκτρια και έχει θαυμάσιο χαρακτήρα. Θάθελα να παίξω μαζί της ξανά και σύντομα μάλιστα», καταλήγει.

Οι Μαρία και η Semra έδειξαν το αυτονόητο. Ότι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή,χρώμα και θρησκεία δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους.

Έδειξαν με την πράξη τους ότι οι δύο λαοί έχουν περισσότερα που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν. Που δυστυχώς συντηρούνται από τους εκάστοτε κρατούντες στα αιώνια παιχνίδια της πολιτικής σκηνής για την άνοδο στην εξουσία ή τη διατήρηση της. 

Και τους εθνικιστές. Που υποστηρίζουν με πάθος την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων (έθνος), τη διατήρηση της ταυτότητας αυτής αλλά και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών των ατόμων που αποτελούν αυτήν την ομάδα. Προτάσσοντας ένα συστηματικό, αλλά ελάχιστα ανεκτικό και γι' αυτό μη ρεαλιστικό κοσμοείδωλο.

Η διαφορά του εθνικισμού από τον πατριωτισμό, (γιατί πολλοί είναι αυτοί που ενσυνείδητα ή ασυνείδητα την αγνοούν), είναι χαώδης. Ο εθνικισμός πρεσβεύει το μίσος προς τους άλλους. Ο πατριωτισμός πρεσβεύει την αγάπη προς την πατρίδα. Επί πλέον πατριωτισμός σημαίνει όχι μόνο να αγαπάς και να σέβεσαι τη δική σου πατρίδα αλλά και τις πατρίδες των άλλων, των διαφορετικών.

Η Μαρία και η Semra συναντήθηκαν στην Πεύκη και έδειξαν με την πράξη τους πως στήνονται τα θεμέλια μιας μελλοντικής γέφυρας, που θα ενώνει τους ανθρώπους.

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση