ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όπως το πρώην ανατολικό μπλοκ!

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης, σε πρόσφατες του δηλώσεις, αποκάλυψε ότι δρομολογείται κατάργηση του πρωταθλήματος U-21 αφού οι ομάδες δεν δουλεύουν σωστά στις υποδομές. Έκανε αναφορά στους Λαΐφη, Σιέλη, Μακρή, Εφραίμ, λέγοντας ότι τις βάσεις τις έθεσαν στην Αγγλία και ακολούθως ήλθαν στην Κύπρο.

 Προσθέτουμε ότι οι περισσότεροι νεαροί που έχουν προχωρήσει, με την έννοια της κατεύθυνσης προς τη μονιμότητα σε ενδεκάδα, ή της ένταξης σε ομάδα του εξωτερικού, έχουν θητεύσει σε ακαδημίες του εξωτερικού. Τα παραδείγματα είναι παρόντα και δεν χρειάζεται αναφορά σε ονόματα. Υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από ακαδημίες του εξωτερικού, αλλά δεν προχώρησαν, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εκτίμηση που λέει ότι για να προχωρήσει κάποιος ποδοσφαιρικά πρέπει να περάσει από ακαδημία, εδρεύουσα στην αλλοδαπή.

Το τι κάνει την ακαδημία του εξωτερικού, (αναφερόμαστε σε χώρες που οι σχολές είναι προηγμένες σε αξιοπρεπή, πολύ καλό ή τοπ βαθμό, ενώ εμείς δεν έχουμε καν σχολή), διαφορετική από τις δικές μας είναι το γενικό επίπεδο λειτουργίας (τρόπος δουλειάς, εγκαταστάσεις, υπόβαθρο... δασκάλων και ανταγωνισμός) Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο νεαρός Κύπριος που ανήκει σε μια σχολή ποδοσφαίρου στο εξωτερικό έχει… συμφοιτητές από όλον τον πλανήτη και είναι λογικό να φοιτά σε συνθήκες διαφορετικού συναγωνισμού, από ότι εδώ.

Ακούμε κατά κόρον ποδοσφαιρικούς παράγοντες να εκφράζονται για το ντόπιο ταλέντο που μένει αναξιοποίητο, αλά κανείς ποτέ δεν έχει προτείνει κάτι συγκεκριμένο για το πώς θα βελτιωθεί ο Κύπριος ποδοσφαιριστής για να πάρει μια αξιοπρεπέστερη θέση στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτέλεσαν ο Νίκι Παπαβασιλέιου που έπαιξε στη Νιούκαστλ(1993-94), ο Στάθης Αλωνεύτης που έπαιξε στη Γερμανική Κότμπους (2007-08), ο Κωνσταντίνος Λαίφης που παίζει στη Σταντάρ Βελγίου, ενώ τώρα βλέπουμε να ξεπροβάλλει ο Γρηγόρης Κάστανος στη Serie a.

Είχαμε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που είχαν αξιόλογη διαδρομή στην Ελλάδα, αλλά η χώρα αυτή ποτέ δεν ήταν ο ιδεώδης χώρος όπου μπορεί να προσβλέπει για καταξίωση ο Κύπριος παίκτης. Η Ελλάδα είναι ενδεχομένως σταθμός γιαυτόν.

Πρόταση λοιπόν. Κρατικό ποδοσφαιρικό σχολειό. Κάτι σαν το καθεστώς που εφαρμόστηκε στον αθλητισμό στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (ως ιδέα κι όχι ως γενικότερη νοοτροπία). Παίρνει η ΚΟΠ (δόξα τω Θεώ, ανθηρότατη οικονομικά) ξένους προπονητές επιπέδου με τριβή στο χώρο των ακαδημιών και τους αναθέτει να αλωνίσουν όλο το νησί, να εντοπίσουν τα τριάντα πιο ταλαντούχα παιδιά και τα βάζει στο ποδοσφαιρικό σχολείο που θα δημιουργήσει.

Εκεί, πέρα από το ποδόσφαιρο, θα φοιτούν κανονικά και ως μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου, αλλά θα διαμένουν και στο σχολείο. Θα προπονούνται ολόχρονα μαζί, ενώ θα λαμβάνουν μέρος σε τακτά χρονικά διαστήματα σε τουρνουά του εξωτερικού με ομάδες καλύτερου επιπέδου.

Όταν φτάσουν στα 17 ή στα 18, λογικά το ταλέντο θα έχει σμιλευτεί μέσα από τη δουλειά και κάποιοι από αυτούς θα φθάσουν στο επίπεδο όπου θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί ακόμη και στο εξωτερικό. Ας το σκεφτεί η ΚΟΠ.

Δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 5.2.17

 

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση