ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται αισίως (;)

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Με δέκα αγωνιστικές συμπληρωμένες μπορεί κανείς να προβεί σε αγωνιστικά συμπεράσματα που εμπεριέχουν σημαντικό βαθμό ασφαλείας. Η εικόνα και η αύρα γενικότερα του φετινού θεσμού κυριαρχούνται από δύο πράγματα. Την αγωνιστική μετριότητα ή, ακριβέστερα, την απουσία ποιοτικών (έστω και με τα καθ’ ημάς δεδομένα) ποδοσφαιριστών και την ανυποληψία.

Η έλλειψη ποδοσφαιριστών με ποιότητα είναι εμφανέστατη. Ο Νούνο Ασίς που κρέμασε τα παπούτσια στο τέλος της περιόδου που πέρασε ήταν για παράδειγμα ένας ποιοτικός παίκτης. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ποδοσφαιριστής στο πρωτάθλημα, που, έστω να, τον πλησιάζει. Παλαιοτέρα είχαμε περισσότερους… Ασίς.

Ένας λόγος που δεν φιλοξενούμε στο γήπεδά μας τα τελευταία χρόνια ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στον βαθμό που το κάναμε στο παρελθόν είναι η οικονομική κατάσταση των ομάδων. Με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την οικονομική κρίση και μετά οι ομάδες αναγκαστικά αναθεώρησαν τις πολιτικές τους. Επειδή έγινε αναφορά στον Ασίς, ναι, τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχε ψηλές απολαβές, αλλά όταν είχε πρωτοέλθει τα λεφτά που έπαιρνε ήταν σαφώς περισσότερα.

Η διαφοροποίηση της ποιότητας συμπεραίνεται όχι μόνο εκ του θεάματος, αλλά και από τα λεγόμενα των ανθρώπων των ομάδων που έχουν την ευθύνη της μελέτης των αντιπάλων, (αυτών δηλαδή που κάνουν το scouting). Όποιον από δαύτους ρωτήσετε θα το επιβεβαιώσει.

Ένας άλλος λόγος που το πρωτάθλημά μας δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να προσελκύσει καλούς (και όχι της σειράς, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια) ξένους ποδοσφαιριστές είναι η εικόνα που εκπέμπει προς τα έξω. Η παραδοσιακή οικονομική ασυνέπεια των ομάδων μας (οι περιπτώσεις καταγγελιών ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί κατά καιρούς στο νησί μας κατά ομάδων στα διεθνή νομικά σώματα είναι ουκ ολίγες) αποτελεί αντικίνητρο για τον κάθε ποδοσφαιριστή.

Πόσο μάλλον για ένα ποδοσφαιριστή με ένα σεβαστό υπόβαθρο που δεν του είναι δύσκολο να βρει συμβόλαιο σε ένα πιο αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον. Η αρνητική εντύπωση που επικρατεί στην αλλοδαπή ενισχύεται και με δημοσιεύματα τύπου «Guardian». Θυμάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας για τις τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών κατά διαιτητών. Αυτά για την αγωνιστική πτυχή.

Η εξωαγωνιστική πτυχή είναι αυτή για την οποία η «Κ» ασχολήθηκε εκτεταμένα στην έκδοση της περασμένης Κυριακής. Πτυχή, που επιπρόσθετα ενισχύει, την ερμηνεία που παρατέθηκε για την απροθυμία αξιόλογων ποδοσφαιριστών να έλθουν στο νησί μας.

Η ποδοσφαιρική χρόνια έχει ήδη να επιδείξει 9 αποστολές φακέλων (!) από την UEFA για αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. Την ώρα που δεν έχουμε διανύσει ούτε τα μισά του δρόμου. Η υπό τις περιστάσεις λύση που προτείνεται για τον περιορισμό, (όχι την εξάλειψη, γιατί αυτό είναι αδύνατο), του φαινομένου, επαναλαμβάνουμε, ότι είναι η μείωση των ομάδων.

Για να… τελειώνουμε. Είναι κατανοητό σε όλους το έξης απλό: Η περίπου… άγραφη στον παγκόσμιο χάρτη (από πλευράς μεγέθους και πληθυσμού), Κύπρος, δεν… σηκώνει πάνω από 10 επαγγελματικές (στον βαθμό που επιτρέπουν δυνατότητες και νοοτροπία) ομάδες στην Α΄ κατηγορία και άλλες τόσες στη Β΄. Όλοι οι άλλοι ας παίζουν, ερασιτεχνικά.

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2016-17 συνεχίζεται αισίως (;) με τους αγώνες του επόμενου Σαββατοκύριακου…

Δημοσιεύτηκε  στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 13.11.2016

 

 

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση