ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το «παστεριωμένο» σύγχρονο ποδόσφαιρο

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Κάθεσαι και βλέπεις ποδόσφαιρο στην τηλεόραση (για υψηλού υψιπέδου πρωταθλήματα μιλάμε και όχι για το Κυπριακό που σε πιάνει κατάθλιψη ειδικά όταν βλέπεις - ο Θεός να τα κάνει- παιχνίδια στις 8 το βράδυ με πενήντα θεατές και 22 παίκτες που ταλαιπωρούν εαυτούς και αλλήλους) και σου έρχεται το αίσθημα του κορεσμού. 

Κορεσμός, προερχόμενος όχι μόνο από τον μεγάλο αριθμό των ποδοσφαιρικών αγώνων που παρακολουθούμε (δόξα τω Θεώ οι επιλογές που διαθέτει ο φίλαθλος τηλεθεατής στην εποχή που ζούμε είναι άπειρες) αλλά και για το ποδόσφαιρο αυτό καθ’αυτό που βλέπουμε.

Ναι πολύ ωραίο το tiki-taka με το οποίο έκανε και κάνει «θραύση» η Μπαρτσελόνα, που πήρε μετά ο Πεπ Γουαρδιόλα και το μετέφερε στους παίκτες της Μπάγερν Μονάχου και το οποίο προσπαθούν να μιμηθούν και άλλες ομάδες αλλά τα καταφέρνουν μέχρι εκεί που επιβάλλουν οι δυνατότητες των ποδοσφαιριστών που διαθέτουν, αλλά, παρά την ποιότητα και το θέαμα, έχουμε μείνει… εκεί.

Το τι παρακολουθεί ο ποδοσφαιρόφιλος στις μέρες μας είναι ένα ποδόσφαιρο πνιγμένο (για να μην πω στραγγαλισμένο) στα σύγχρονα συστήματα (4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-2 ,3-5-2,4-5-1 κλπ) που συνεχώς τροποποιούνται και εξελίσσονται με διαφορές παραλλαγές.

Ακόμη και ο μέσος φίλαθλος που δεν είναι ανάγκη να έχει ιδιαίτερες προπονητικές γνώσεις από τις πολλές φορές που έχει δει τα ίδια πράγματα είναι εύκολο να διαβάσει τον τρόπο παιχνιδιού μιας ομάδας. Ξέρει περίπου ο μέσος φίλαθλος με ποιο τρόπο θα επιτεθεί η ομάδα, ίσως και σε ποιον θα καταλήξει η μπάλα για το τελικό σουτ, αλλά και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αμυνθεί. Κάτι σαν την επαναλαμβανόμενη ταινία που ξέρεις τι θα γίνει στην επόμενη σκηνή. Εκείνο που δεν ξέρεις, ακόμη, είναι το τέλος δηλαδή το αποτέλεσμα.

Όσοι νομίζουν ότι υπερβάλλουμε ας καθίσουν να παρακολουθήσουν προσεκτικά δέκα ματς είτε εθνικών πρωταθλημάτων είτε Ευρωπαϊκών. Και ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χρειάζεται κάτι καινούριο. Κάτι που θα του δώσει ώθηση. Και θα το ανανεώσει. Ίσως αυτό να προέλθει μέσα από την ποιότητα και ένα διαφορετικό στυλ νέων μεγάλων ποδοσφαιριστών που θα ξεπροβάλουν και θα μπορούν να φέρουν το νεοτερισμό.

Μέχρι τότε θα ζούμε βλέποντας ένα …παστεριωμένο ποδόσφαιρο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 23.10.16

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση