ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Το κυπριακό μπάσκετ τελικά ζει;

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

info@24sports.com.cy

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Λούης Δημητρίου δήλωσε την περασμένη Τετάρτη, ότι η Ομόνοια κάνει σκέψεις να μην αγωνιστεί τη σεζόν που έρχεται στην Α’ Κατηγορία λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και όντως έτσι είναι τα πράγματα.

Αύριο (σήμερα) η Ομόνοια αποφασίζει οριστικά για το τι πρόκειται να κάνει, με τις περισσότερες πιθανότητες να κλίνουν προς τη συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας. Μέχρι στιγμής έχει μόνο δυο εγγεγραμμένους νεαρούς Κύπριους στην δύναμη της, κανένα ξένο και δεν έχει πάρει ακόμη προπονητή!

Όπως λοιπόν δείχνουν τα πράγματα, στο φετινό πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας θα αγωνιστούν μόνο έξι ομάδες. Οι ΑΕΚ, Κεραυνός, ΑΠΟΕΛ, ΕΘΑ, Απόλλωνας, Παραλίμνι. Ναι μόνο έξι. Και αν συνεχίσουν τοιουτοτρόπως να κυλούν (τα πράγματα), τη νέα χρονιά θα είναι λιγότερες. Με την πιθανότητα να μην γίνει πρωτάθλημα!

Εδώ και καιρό, έχουν υποβαθμίσει τις ομάδες τους στο άθλημα η ΑΕΛ, ο Αχιλλέας και η ΕΝΑΔ. Ομάδες, που έγραψαν ιστορία στο χώρο, βολοδέρνουν στη αφάνεια της Β’ κατηγορίας, με το μέλλον να δείχνει μόνο…σκότος.

Ομάδες που είναι σημαντικές στο χώρο, (Κεραυνός και ΕΘΑ με την ομάδα της Έγκωμης να έχει αποκτήσει αυτή την ιδιότητα τα τελευταία χρόνια), παρά το ότι δεν έχουν κόσμο, βρίσκονται στη Α’ κατηγορία γιατί έχουν την τύχη να έχουν επί κεφαλής ικανοτάτους και …κολλημένους με το άθλημα παράγοντες. Για αυτόν και κανένα άλλο λόγο!

Οι δυο αυτές ομάδες, το πιθανότερο είναι ότι θα είχαν τύχη των ΑΕΛ, ΕΝΑΔ και Αχιλλέα, αν δεν είχαν στο τιμόνι τον Πάρι Παπαέλληνα (Κεραυνός) και τον Πανίκο Κωνσταντίνου (ΕΘΑ).

Η Εθνική μας ομάδα στα πρόσφατα παιχνίδια που έδωσε για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας 2017, είχε στις τάξεις της έξι καλαθοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εθνικό συγκρότημα από το 2008.

Νεαροί καλαθοσφαιριστές με ταλέντο, που έχουν τα προσόντα να ανέβουν στο χώρο, αποτελούν τα τελευταία χρόνια, είδος εν ανεπαρκεία. Και αν κάποιοι ταλαντούχοι ξεπηδήσουν στο άθλημα, τρέχουν (δικαιολογημένα σε άλλες χώρες πιο αναπτυγμένες μπασκετικά, (κυρίως στην Ελλάδα), για καλύτερη «επεξεργασία» του ταλέντου τους και καλύτερη προοπτική για καριέρα στο άθλημα.

Ομάδες μικρότερων κατηγοριών καταργούν τμήματα μικρών ηλικιών γιατί δεν υπάρχουν ικανοποιητικοί αριθμοί παιδιών για να τα πλαισιώσουν!

Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση στο Κυπριακό μπάσκετ, μια ανάσα πριν την έναρξη της καλαθοσφαιρικής περιόδου 2016-17. Η πορεία της καθόδου έχει αρχίσει εδώ και χρόνια.Το γιατί έχει πάρει αυτήν την πορεία και έχει φθάσει σε αυτό το σημείο το άθλημα, δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί μέσα από αυτό το κείμενο.

Ναι, το οικονομικό είναι ένας λόγος, αλλά από την άλλη υπάρχει ο άκρατος ερασιτεχνισμός, η μεγαλομανία, η ματαιοδοξία και η …ασχετοσύνη παραγόντων. Προσέξτε, παραγόντων. Γιατί υπάρχουν και οι ικανοί παράγοντες. Αυτοί που είναι πραγματικοί εργάτες του μπάσκετ. Αποτελούν όμως την μειοψηφία. Δυστυχώς…


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 9.10.2016

 

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση

X