ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θα προστατέψει τους «μικρούς»

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@sppmedia.com

Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο της κυριαρχίας ορισμένων μεγάλων συλλόγων (στα τοπικά πρωταθλήματα), όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς και στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ.

Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το «χρυσοφόρο» και λαμπερό Champions League, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια η κυριαρχία ορισμένων κορυφαίων συλλόγων, όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρσελόνα και η Μπάγερν Μονάχου.

Ο νέος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν με πρόσφατες δηλώσεις του προετοίμασε το έδαφος για νέους κανονισμούς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με στόχο να προστατέψει τους «μικρούς» από τις άγριες προθέσεις των «θηρίων». Θα μπει όριο στα ρόστερ και θα γίνουν αλλαγές στο μεταγραφικό σύστημα, προκειμένου να εμποδίζονται οι ευρωπαϊκές ομάδες να συσσωρεύουν παίκτες, αλλά και να «αναχαιτιστεί» το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς συλλόγους.

Ο κ. Τσέφεριν δήλωσε επίσης ότι η UEFA χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια «μείωση στην ανταγωνιστική ισορροπία» εντός του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συλλόγων και θα πρέπει να εξετάσει νέους μηχανισμούς όπως φόρους πολυτελείας και ειδικότερα αθλητικά κριτήρια όπως περιορισμούς στο ρόστερ και πιο δίκαιους μεταγραφικούς κανόνες. Πρόσθεσε ότι η UEFA μπορεί να συνεργαστεί με τη FIFA για να αλλάξει τη μεταγραφική αγορά ή να το κάνει μέσω των δικών της κανονισμών αδειοδότησης.

Ο πρόεδρος της UEFA τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει το μεγαλείο κάποιων, να επισκιάσει και να πνίξει τους πιο μικρούς και τα χάσματα να γίνουν υπερβολικά μεγάλα, δίνοντας αξία και ευκαιρίες σε ολόκληρη την πυραμίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και όχι μόνο στην κορυφή.

Πολύ σημαντικό για το ποδόσφαιρό μας είναι και η αποφασιστικότητα της νέας ηγεσίας της UEFA να προστατεύσει το σύνολο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο την ελίτ και όχι μόνο εντός των διοργανώσεών της αλλά και στα τοπικά πρωταθλήματα. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία θα συστήσει ένα νέο τμήμα, το οποίο θα φέρει τον τίτλο «Προστασία του παιχνιδιού», για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, της διαφθοράς, της βίας και της χειραγώγησης αγώνων με ένα «στρατό» ανθρώπων ειδικών.

Ο Μάριος Λευκαρίτης, αντιπρόεδρος στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA, με προχθεσινές δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM 95.0, ξεκαθάρισε από την πλευρά του, ότι η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχτεί ξεχωριστή λίγκα από τους πολύ μεγάλους συλλόγους σε βάρος των μικρών σωματείων.

Ο έμπειρος παράγοντας, ο οποίος γνωστοποίησε πρόσφατα την απόφασή του να μην επαναδιεκδικήσει θητεία στις επερχόμενες εκλογές μετά από 21 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ανώτατη ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ευρώπης, διευκρίνισε ότι στα τελευταία χρόνια, «μπορεί να έγιναν οι πλούσιοι πλουσιότεροι, αλλά οι φτωχοί δεν έγιναν φτωχότεροι».

Αναγέρθηκε επίσης στο τεράστιο χάσμα που έχει δημιουργήσει ο Ολυμπιακός Πειραιώς με τις συνεχόμενες επιτυχίες του στην Ελλάδα κάτι που οφείλεται στην οικονομική του ευρωστία αλλά και όπως συμβαίνει και με τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο μας, η διαφορά του από τους ανταγωνιστές του, είναι αποτέλεσμα καλής δουλειάς και οργάνωσης

*Δημοσιεύτηκε στην «Κ» της Κυριακής (26/3).

Επισημάνσεις: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΠΟΕΛ: Για να γυρίσει ο… Θρύλος

ΑΠΟΕΛ: Για να γυρίσει ο… Θρύλος

Οι «γαλαζοκίτρινοι» καλούνται να αποδείξουν ότι διαθέτουν ακόμα την ποιότητα, τις δυνατότητες και τον χαρακτήρα για ν’ αλλάξουν ...
Γιώργος Παττίχης
 |  ΑΠΟΕΛ