ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα φαβορί & οι «ρυθμιστές»

Τα συμπεράσματά μας από τις δέκα πρώτες αγωνιστικές του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 2016 -2017

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@sppmedia.com

Με την ολοκλήρωση της 10ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος για την περίοδο 2016 - 2017, μπορούν να εξαχθούν αρκετά συμπεράσματα και να γίνει εκτίμηση της προοπτικής των ομάδων στη διοργάνωση.

Μπορεί οι πολλοί «κόκκινοι φάκελοι», που έστειλε η ΟΥΕΦΑ να δημιούργησαν αναστάτωση και να πλήγωσαν σοβαρά το γόητρο της διοργάνωσης, ωστόσο έχουμε παρακολουθήσει και πολύ καλά παιχνίδια, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι «μικροί» έβαλαν δύσκολα στους διεκδικητές του τίτλου.

Ξεχώρισαν οι δύο πρώτες ομάδες, η πρωτοπόρος στη βαθμολογία ΑΕΚ και ο περσινός πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ. Αξιοθαύμαστη είναι η πρόοδος της νέας, φιλόδοξης ΑΕΛ. Η Ομόνοια ξεκίνησε πολύ άσχημα αλλά ανεβαίνει σταθερά. Ο Απόλλωνας παραμένει εντελώς απρόβλεπτος και ασταθής παρά το εξαιρετικό δυναμικό του. Ο Ερμής απέδειξε ότι μπορεί να κάνει όνειρα για την εξάδα, ενώ η Ανόρθωση έδειξε πολλές αδυναμίες και περιορισμένες δυνατότητες.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα μας:

ΑΕΚ 28 βαθμοί

Κι αν μέχρι πέρυσι κρατούσε μικρό καλάθι, φέτος το αήττητο και τα συνεχόμενα ρεκόρ «φωνάζουν» ότι η ΑΕΚ είναι φτιαγμένη για πρωταθλητισμό. Ομάδα με πολλούς καλούς παίκτες και με απίστευτο ενθουσιασμό και θέληση για να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο Πρωταθλήματος.

Η νεόκτιστη «ΑΕΚ Αρένα» δίνει τη δυναμική μιας πραγματικής έδρας και η διατήρηση του κορμού με ποιοτικές πινελιές, βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την εξαιρετική εκδοχή της τελευταίας διετίας. Καθοριστική θα είναι η επερχόμενη μεταγραφική περίοδος προς αναπλήρωση του τραυματία Τομάς και την εύρεση εναλλακτικής λύσης στη θέση του σέντερ φορ.

Στο πετσί του ρόλου μπήκε γρήγορα ο Ιμανόλ Ιδιακέθ που κινείται στα πρότυπα που έθεσε ο Χάβι Ρόκα. Η ομάδα της Λάρνακας κέρδισε τις εντυπώσεις στις πρώτες δέκα αγωνιστικές με το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε και τις πολλές αρετές που φανέρωσε.
Κυριάκος Τοφή

ΑΠΟΕΛ 26 βαθμοί

Η μέχρι τώρα πορεία του ΑΠΟΕΛ στο πρωτάθλημα κρίνεται ως πολύ καλή. Παραμένει αήττητος με οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες, δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο ΑΕΚ με την οποία εξήλθε ισόπαλος στην έδρα της.

Ο Τόμας Κρίστιανσεν παίρνει άριστα στη διαχείριση του ποιοτικού δυναμικού που διαθέτει, δίνοντας ευκαιρίες σχεδόν σε όλους τους παίκτες. Παρά το ότι δίνει πολλές δυνάμεις και στο Europa League, στο πρωτάθλημά μας δείχνει να έχει και την ικανότητα αλλά και τη θέληση για να διατηρήσει τα κεκτημένα των τελευταίων χρόνων.

Συνήθως δεν ξεκινάει δυνατά στα παιχνίδια, αλλά όσο πλησιάζει ένας αγώνας προς το τέλος του, τόσο εντείνει τις προσπάθειές του! Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 19 από τα 25 γκολ των «γαλαζοκιτρίνων» μπήκαν στο β΄ ημίχρονο. Έχουν σκοράρει 11 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές!

Μέχρι το τέλος του Α΄ γύρου ο ΑΠΟΕΛ έχει να δώσει τρία δύσκολα παιχνίδια με ομάδες της πρώτης πεντάδας (ΑΕΛ εκτός, Απόλλωνα εντός και Ομόνοια).
Σάββας Λαζανιάς

ΑΕΛ 21 βαθμοί

Ασχέτως αν τα χάλασε κάπως την τελευταία εβδομάδα, στους πρώτους αγώνες της σεζόν, έδειξε τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ομάδες του Πάμπου Χριστοδούλου. Στιβαρή, σταθερή και καλοδουλεμένη, η χτισμένη σε νέες βάσεις από τον Κύπριο τεχνικό ΑΕΛ, αφήνει σιγά-σιγά πίσω της τη μιζέρια των δύο τελευταίων ετών και επιχειρεί να ανακάμψει επιστρέφοντας στην ελίτ.

Τεστ χαρακτήρα αλλά και ικανοτήτων, οι αγώνες απέναντι σε ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια που διαδέχονται την ήττα από την ΑΕΚ, αλλά και η αναμέτρηση με τον Ερμή που ολοκληρώνει τον Α΄ γύρο, θα δώσουν πιο ολοκληρωμένο δείγμα γραφής για να εκτιμηθεί το «πόσο μακριά μπορεί να πάει τη βαλίτσα» τη φετινή σεζόν.
Δημήτρης Βρουλλίδης

Ομόνοια 21 βαθμοί

Μπορούμε να χωρίσουμε, χοντρικά, τη μέχρι τώρα διαδρομή της Ομόνοιας σε δύο μέρη. Αυτή των πρώτων πέντε αγωνιστικών και την άλλη, των υπόλοιπων. Στην πρώτη… φάση η ομάδα κινήθηκε στο πλαίσιο της μετριότητας, ούσα μάλιστα σε κάποια ματς, (Δόξα, Αναγέννηση), κακή.

Από την έκτη αγωνιστική και μετά (ματς με Απόλλωνα στη Λεμεσό) η Ομόνοια άρχισε να ανεβαίνει, διαφοροποιώντας σταδιακά την εικόνα της προς το καλύτερο. Η άνοδος αυτή, σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Τζον Κάρβερ κατέληξε σε μια συγκεκριμένη ενδεκάδα, που αγωνίζεται σταθερά σε διάταξη 4-4-2, που κατά τις ενδείξεις έχει αφομοιωθεί από τους παίκτες. Η βελτίωση εκφράζεται με ποδόσφαιρο κατοχής και επαρκέστερη ανασταλτική λειτουργία.

Η πρόοδος αυτή θα περάσει στις επόμενες αγωνιστικές από τρία δύσκολα τεστ. Αυτά με ΑΕΚ, ΑΕΛ (εκτός) και ΑΠΟΕΛ. Όταν τελειώσουν, ο λαός της Ομόνοιας θα ξέρει εν πολλοίς τη φετινή ισχύ της ομάδας του.
Πέτρος Παπαγιώργης

Απόλλωνας 19 βαθμοί

Η πορεία του Απόλλωνα στις πρώτες αγωνιστικές με μία λέξη είναι απογοητευτική. Ξεκίνησε με στόχο την κατάκτηση του τίτλου αλλά έμεινε αρκετά πίσω από πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αναθεωρήσει τους αρχικούς στόχους.

Το ζητούμενο πλέον για τους περσινούς κυπελλούχους είναι να βελτιώσουν σημαντικά την αγωνιστική παρουσία τους και να έχουν συνεχόμενες επιτυχίες. Οι αποτυχίες, έχουν «τσαλακώσει» την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση της ομάδας.

Χρειάζονται συνεχόμενες νίκες και μία επιτυχία επί ενός μεγάλου αντιπάλου για να επανέλθει η αυτοπεποίθηση της ομάδας. Υλικό υπάρχει, άρα μπορεί να επανέρθει στη διεκδίκηση του τίτλου φτάνει να βελτιώσει κάποια πράγματα. Είναι απρόβλεπτη ομάδα και ως εκ τούτου δύσκολο να γίνει πρόβλεψη αν θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Ονησίφορος Σταύρου

Ερμής 16 βαθμοί

Η ομάδα της Αραδίππου έκανε εξαιρετικά παιχνίδια και με λίγη περισσότερη τύχη και ευστοχία των παικτών της θα μπορούσε να ήταν ακόμα ψηλότερα. Έχει στο δυναμικό του και έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες. Δείχνει ικανός να πάρει μια θέση στην πρώτη εξάδα. Αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς θα τα καταφέρει.

Ανόρθωση 14 βαθμούς

Το Ισπανικό μοντέλο απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα η Ανόρθωση να μείνει νωρίς εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Η έλευση Ρόνι Λέβι «σουλούπωσε» την εικόνα της ομάδας αλλά το υπάρχον ρόστερ δεν πείθει και έχει περιορισμένες δυνατότητες.

Το καλοκαιρινό ράβε-ξήλωνε στοίχισε στον τομέα ομοιογένειας και ουσιαστικά αποδυνάμωσε την περσινή ομάδα που έκανε πορεία πρωταθλητισμού.

Η εικόνα εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου είναι προέκταση της διοικητικής κρίσης που συνεχίζεται γι’ άλλον έναν χρόνο.
Κυριάκος Τοφή

Επισημάνσεις: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΠΟΕΛ: Για να γυρίσει ο… Θρύλος

ΑΠΟΕΛ: Για να γυρίσει ο… Θρύλος

Οι «γαλαζοκίτρινοι» καλούνται να αποδείξουν ότι διαθέτουν ακόμα την ποιότητα, τις δυνατότητες και τον χαρακτήρα για ν’ αλλάξουν ...
Γιώργος Παττίχης
 |  ΑΠΟΕΛ