ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το πουκάμισο, το θαλασσί

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Μετά το τρίτο γκολ, το πιο ενδιαφέρον του αγώνα είχε μάλλον να κάνει με το κατά ιδρωμένο θαλασσί πουκάμισο του Σοφρώνη παρά το τι συνέβαινε στο γήπεδο.

Τώρα να μου πεις με το dress code θ’ ασχολούμαστε ή με τη φιλοσοφία της ομάδας; Δεν έχεις και άδικο αλλά οι Μολδαβοί συν το γεγονός ότι μόλις ξεκινήσαμε, δεν προσφέρονται για να βγάλεις συμπεράσματα.

Πόση ώρα να βλέπεις τον Ζοάο Πέδρο να κάνει ότι ο Ντάνι Άλβες έκανε τόσα χρόνια στα γήπεδα της Πριμέρα Ντιβιζιόν; Ενδιαφέρον σίγουρα είχε το ντεμπούτο του Ζάντερ. Επιθετικό μπακ, αναμφισβήτητα. Αν μη τι άλλο καταλάβαμε ότι ο Απόλλωνας απέναντι σε αδύνατες ομάδες θα προσθέτει δύο ακόμη παίκτες στην περιοχή του αντιπάλου τουλάχιστον από τα πλάγια.

Άμα κιόλας προσθέσεις την ευελιξία που έχει ο Σοφρώνης στην επίθεση με τους Σκέμπρι, Ζελάγια και Μάγκλιτσα τότε διαπιστώνεις ότι δουλειά της αντίπαλης άμυνας θα έχει δύσκολο έργο απέναντι στον φετινό Απόλλωνα.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το πιο βασικό δεδομένο είναι ότι η Ζάρια δεν αποδείχθηκε κανένας σοβαρός αντίπαλος. Αντιθέτως. Κάποια όμως άλλα δεδομένα μπορείς να συμπεράνεις μέσα από το ματς.

Δεδομένο δεύτερο. Κάθε καλοκαίρι αυτό που μοιάζει πέρα για πέρα σημαντικό είναι το βάθος που δημιουργείται μέσα στο ρόστερ. Επί τούτου ο Σοφρώνης δείχνει να αρέσκεται στο μοντέλο του «πολυθεσίτη». Μια μονάδα που να μπορεί δηλαδή να συμπληρώνει δύο και τρεις θέσεις. Και άμα σκεφτείς έναν, έναν υπάρχουν πολλές τέτοιες μονάδες. Χάμπος, Πέδρο, Ντα Σίλβα, Ζελάγια, Άλεφ, Μάγκλιτσα και πάει λέγοντας.

Πέραν τούτου, υπενθυμίζω ότι από τον Απόλλωνα του ΑΕΚ Αρένα, απουσίαζαν εφτά παίκτες. Παπουλής, Αγγελή, Μακρίδης, Άλεφ, Σαρντινέρο συν δύο μεταγραφές. Απ ότι μαθαίνω και οι δύο θα σχετίζονται με τη θέση του εξτρέμ. Αν όντως επαληθευτεί τότε από τη μέση και μπροστά θα γίνεται της «Πόπης».      

Δεδομένο τρίτο. Ο Απόλλωνας και φέτος θα στηριχτεί μεσοεπιθετικά τουλάχιστον στην ποδοσφαιρική ευφυΐα του Άλεξ Ντα Σίλβα. Επειδή όμως έχουμε το δείγμα της περσινής χρονιάς, που σε κάποιο σημείο και μετά ο τεράστιος Βραζιλιάνος κλάταρε, ψόφησε , τότε το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να τον αναπληρώσει.

Ο κλήρος πέφτει στο Σίλβα. Ο Χιλιανός στη φάτσα είναι μέλος συμμορίας. Δεν ξέρω τι μυαλά κουβαλά, αλλά μοιάζει καβγατζής. Κλασσικός δηλαδή Λατίνος. Άμα ο Σίλβα μπορέσει να δώσει ανάσες στον Ντα Σίλβα, διατηρώντας την ομάδα σε υψηλό επίπεδο, τότε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα βρίσκει τη λύση του. Άμα όχι… υπάρχει πρόβλημα.

Συμπέρασμα τέταρτο. Ο Ρομπέρζ είναι κλάση αμυντικός. Απομένει να δούμε εάν ο Γιούστε θα δέσει μαζί του.  Άμα ναι τότε δένεις και στο κέντρο της άμυνας. Άμα όχι… υπάρχει πρόβλημα.

Στον προγραμματισμό δεν αποκτήθηκε άλλο στόπερ. Άρα απομένει να δούμε, πόσο θα βοηθήσουν οι Αγγελή και Καρό και ποιοι εκ των παικτών θα κληθούν να πάνε πίσω όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν. Χάμπος, Άλεφ ακόμη και ο Ζάντερ έχουν να λένε ότι μπορεί να πάει και στο στόπερ.

Συμπέρασμα πέμπτο. Με τους Μολδαβούς ο Απόλλωνας στα άκρα της άμυνας, έμοιαζε με την εθνική Βραζιλίας. Στα δεξιά ο Ζοάο Πέδρο και αριστερά ο Ζάντερ έδειχναν να είναι ότι ο Μαρσέλο και ο Ντάνι Άλβες για τους «καριόκας».

Με τους Μολδαβούς όμως. Άμα όμως πρέπει να κάτσουν πίσω; Ποια θα είναι η συμπεριφορά τους; Θα δούμε. Εξ όσων έχω μάθει ιδιαίτερα για τον Ζάντερ ο Σοφρώνης είναι όλη μέρα από πάνω του παραδίδοντας του μαθήματα άμυνας.

Υπάρχουν και άλλα πολλά ζητήματα τα οποία θα προκύψουν όσο θα παίζονται τα παιγνίδια. Σε γενικές γραμμές έχει το ίδιο κόκκαλο η ομάδα. Το πουκάμισο το θαλασσί θ’ αλλάξει. Η φιλοσοφία όμως παραμένει η ίδια. Και έχει ως πυρήνα έναν «τρελό» προπονητή που πλέον μετρά έναν επιπλέον χρόνο υπηρεσίας στην πλάτη του. Ο Σοφρώνης εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο του Απόλλωνα. Το στυλ του πάνω στον πάγκο δεν άλλαξε. Με τις ωμοπλάτες τεντωμένες, πήγανε-έλα στη γραμμή ο κόουτς έχει πολλά να δώσει και κυρίως να μάθει. Άμα ισχύσει αυτό, τότε ο Απόλλωνας συνεχίζει σε υψηλή τροχιά…

Επί της ουσίας ο Απόλλωνας είναι αυτός που ήταν πέρσι. Κίνηση παντού, πρέσινγκ ιδιαίτερα στα πρώτα τριάντα λεπτά και από φέτος έχω την εντύπωση ότι ο Σοφρώνης προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο. Την αλλαγή θέσεων ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Το υλικό έτσι όπως το έχουν διαμορφώσει έχει αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία. Απομένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί και αν όντως οι μονάδες ανταποκριθούν. Προς το παρόν δες το παιγνίδι στο Σεράγεβο για να ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις τη μεθεπόμενη Πέμπτη…

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

Υπόκλιση

Υπόκλιση

Το μήνυμα της νίκης απευθύνεται όχι στους αντιπάλους, μα όσους εμπλέκονται στο παρόν και το μέλλον της ομάδας
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αδέλφια Ασιάτες!!!

Αδέλφια Ασιάτες!!!

Μετά από τόσα χρόνια ανεπανάληπτων επιτυχιών και συγκινήσεων, κρίνεται ως αναγκαία η εξεύρεση ενός νέου μοντέλου.
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Τι ομάδα είστε;

Τι ομάδα είστε;

Η απάντηση δόθηκε επανειλημμένα, το ερώτημα πια είναι άλλο και πολύ πιο ουσιώδες
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Legalize it…

Legalize it…

Η «ποινικοποίηση» των πανηγυρισμών, πάει κόντρα στο ποδόσφαιρο
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αππωμάρα

Αππωμάρα

Όπως και στο γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο, έτσι και στο ποδοσφαιρικό χώρο, η αππωμάρα καθορίζει τις συμπεριφορές
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Ομόνοια: Τι θέλουν;

Ομόνοια: Τι θέλουν;

Η ασάφεια στις επιδιώξεις της διοίκησης γεννάει ερωτήματα, πιο βασανιστικά και από το ενδεχόμενο να χαθεί το φετινό πρωτάθλημα ...
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Free… Σα Πίντο

Free… Σα Πίντο

Εξοντωτική ποινή… που μοιάζει με γκιλοτίνα στο κεφάλι του Πορτογάλου
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αμήν!!

Αμήν!!

Άμα έχει «Ανορθωσιάτικο δαίμονα»… θα έχει και θεό
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Μιλώντας για modern football…

Μιλώντας για modern football…

Η απόφαση της Ομόνοιας εκτός από ξένη για τη κοσμοθεωρία μας, θέτει σε νέο επίπεδο τη σχέση οπαδού- ομάδας
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Μεταγραφές;

Μεταγραφές;

Το ερώτημα δεν είναι υπαρξιακό… άπτεται πρακτικών ζητημάτων
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ