ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Που πας στους Βίκινγκς…;

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Είναι βασικό χαρακτηριστικό η άγνοια που επιδεικνύει η πλειοψηφία των κυπρίων ως προς το τι συμβαίνει στο εξωτερικό… γενικότερα στη ζωή, όχι μονάχα στο ποδόσφαιρο.

Πιο λαϊκά, είναι η προσέγγιση των κυπρίων που θεωρούν ότι η Κύπρος είναι το κέντρο του κόσμου. Οι λίγο πιο ακραίοι μπορεί και να πιστεύουν ότι το νησί μας είναι η «Χαμένη Ατλαντίδα» του Πλάτωνα.

Και ποδοσφαιρικά δηλαδή, δεν απέχει και πολύ αυτή ακριβώς η νοοτροπία. Πέρα των μεγαθηρίων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, πολλοί είναι αυτοί που ενδεχομένως να θεωρούν ότι η Κύπρος είναι ποδοσφαιρομάνα και καμία Κοπεγχάγη δεν μπορεί να συγκριθεί με τις μεγάλες ομάδες μας και δη τον ΑΠΟΕΛ. Σου λέει δηλαδή ο κλασικός Κύπριος… «που πας ρε στους ξενέρωτους Βίκινγκς;».

Έλα όμως που η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας. Γιατί η μεταγραφή του Πιέρου είναι άλμα στην ποδοσφαιρική/ προσωπική του ζωή αφού πλέον εισέρχεται σ’ ένα άλλο επίπεδο, πολύ πιο προηγμένο σε σχέση με αυτό που βρέθηκε τόσα χρόνια.

Σε προσωπικό επίπεδο. Ο Πιέρος αποχωρεί από την ταλαιπωρημένη Κύπρο του 2013 και έπειτα και πάει να ζήσει σε μια χώρα που βρίσκεται στη τρίτη θέση των χωρών ανά τον πλανήτη με την καλύτερη ποιότητα ζωής!!! Τουτέστιν μην ανησυχήσει κανείς για την αφεντιά του λεβέντη, οι παραστάσεις που θα πάρει από τη Σκανδιναβική χώρα αποτελούν για μας όνειρο απατηλό.

Εκεί δεν υπάρχουν βουλευτές που καπνίζουν στη βουλή, ούτε άτομα που περιμένουν στην ουρά για να πάρουν συσσίτιο στο κοινωνικό παντοπωλείο. Ούτε φυσικά ένα σύστημα τραπεζικό-πολιτικό-επιχειρηματικό- εκκλησιαστικό που ζει και βασιλεύει στις πλάτες των απλών ανθρώπων. Πώς να συμβαίνει αυτό, αφού η Δανία φιγουράρει στην πρώτη (!!) θέση του πλανήτη όσον αφορά τη λιγότερη διαφθορά.

Άμα κανείς προβληματίζεται για το πώς ο Λευκωσιάτης φορ θα επικοινωνεί στη μακρινή Δανέζικη πρωτεύουσα ας μην ανησυχεί αφού το 80% των κατοίκων ομιλεί αγγλικά διαθέτοντας μάλιστα ακαδημαϊκό πτυχίο.

Ποδοσφαιρικά μιλώντας η νέα ομάδα του Πιέρου θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά πρότζεκτ των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Η μεθοδικότητα των Δανών έχει φτάσει το κλαμπ σε πολύ υψηλό επίπεδο από το 1992 και έπειτα όποτε και ιδρύθηκε. Δεν είναι άλλωστε μικρό κατόρθωμα το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οι κατακτήσεις των πρωταθλημάτων έχουν φτάσει τις 11, τα κύπελλα 7 ενώ έχει συνολικά 150 παιγνίδια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επί τούτου έχουν καταφέρει να φτάσουν στη 54η θέση στον πίνακα της ΟΥΕΦΑ ενώ ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται στην 82η. 

Το δε σπίτι τους μολονότι χτίστηκε το 1992 θεωρείται υπερσύγχρονο ενώ αποτελεί την έδρα και της εθνικής Δανίας, φιλοξενώντας περίπου 38000 θεατές. Στο Πάρκεν Στάντιουμ αναμένεται κιόλας να διεξαχθούν παιγνίδια του EURO 2020 που ως γνωστό θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε δεκατρείς διαφορετικές χώρες.

Όσον αφορά τη φιλοσοφία του κλαμπ απέχει επίσης μακράν από την κυπριακή πραγματικότητα. Οι Δανοί έχουν εκπονήσει ένα πρότζεκτ που τους καθιστά αυτοσυντήρητους, κινούμενοι αυστηρά στο σύγχρονο ποδοσφαιρικό μάνατζμεντ.

Διακρίσεις, προσέλκυση οπαδών/πελατών και εξεύρεση χορηγών. Άμα σ’ αυτά προσθέσει κανείς και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Βίκινγκς στην αγοραπωλησία παικτών, τότε διαπιστώνει την ευτυχία που νιώθει ο ήδη πολύ ευτυχισμένος Δανός λογιστής της ομάδας. 

Το μεταγραφικό τους πλάνο θεωρείται πέρα για πέρα επιτυχημένο αφού σχεδόν σε κάθε χρόνο αγοράζουν και μετέπειτα πωλούν ποδοσφαιριστές επιφέροντας έτσι οικονομικά κέρδη στο κλαμπ χωρίς απαραίτητα να πληγεί η ποιότητα εντός του ρόστερ.

Δηλαδή αγοράζουν τον Πιέρο με 2,5 εκ, πριν όμως προχωρήσουν στην επένδυση έχουν ήδη συμφωνήσει στη πώληση του 24χρονου Δανού Αντρέας Κορνέλιους στην Αταλάντα με 3,5 εκ ευρώ.

Κάτι παρόμοιο σε ντιλ, έχει συμβεί και στην περίπτωση του πρώην πια παίκτη της ομάδας Γέργκενσεν που πριν πωληθεί στη Φέγενορτ αντικαταστάθηκε από τον Πάβλοβιτς.

Η συνεργασία του τεχνικού διευθυντή Γιόχαν Λάγκε με τον προπονητή Στάλε Σολμπάκεν θεωρείται άριστη αφού ο σχεδιασμός της ομάδας είναι κάτι σαν κομψοτέχνημα επιχειρηματικότητας.

Αμφότεροι προετοιμάζουν την επόμενη πώληση παίκτη το καλοκαίρι του 2018 αφού η Σάντερλαντ είναι έτοιμη να δαπανήσει δεκάδες εκατομύρια στερλίνες για να αποκτήσει από τους Δανούς τον Παραγουανό Φεντερίκο Σαντατέρ, συμπαίκτη πια του Πιέρου Σωτηρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την τεχνοτροπία των Δανών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πρόθεση πώλησης του Πιέρου σε μια άλλη ομάδα, λίγα χρόνια μετά αφού καθιερωθεί στο κλαμπ.

Επί τούτου δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Σολμπάκεν που ρητά αναφέρει ότι στόχο έχουν να τον βελτιώσουν ακόμη περισσότερο.
Και αν όντως αυτό επιτευχθεί τότε ο Πιέρος σε τρία με τέσσερα χρόνια θα απασχολήσει ξανά τα ΜΜΕ για πιθανή μεταγραφή του σε ακόμη ανώτερο επίπεδο απ’ αυτό της Κοπεγχάγης.

Είναι πολλά πράγματα και παράμετροι που μπορεί ν’ αναλυθούν ως προς τη μεγάλη επιτυχία του Πιέρου να συνεχίσει στη Δανία. Εξίσου μεγάλη επιτυχία είναι και του ΑΠΟΕΛ που από το πουθενά μπαίνει στο ευρωπαϊκό παζάρι όχι ως αγοραστής αλλά πωλητής.

Προσωπικά η επιλογή να δοθεί ο παίκτης στην Κοπεγχάγη και όχι στον Ολυμπιακό είναι πέρα για πέρα σωστή, τόσο για τον παίκτη όσο και για το κλαμπ.

Οι λόγοι είναι αμέτρητοι και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ν’ αναλυθούν στην ηλίθια προσέγγιση ενός ατόμου που πιστεύει ότι « όταν εμείς κάναμε Παρθενώνες αυτοί έτρωγαν βαλανίδια από τα δέντρα».

Επί τούτου ρώτα τον Πιέρο σε λίγους μήνες…

 

 

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

Αδέλφια Ασιάτες!!!

Αδέλφια Ασιάτες!!!

Μετά από τόσα χρόνια ανεπανάληπτων επιτυχιών και συγκινήσεων, κρίνεται ως αναγκαία η εξεύρεση ενός νέου μοντέλου.
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Τι ομάδα είστε;

Τι ομάδα είστε;

Η απάντηση δόθηκε επανειλημμένα, το ερώτημα πια είναι άλλο και πολύ πιο ουσιώδες
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Legalize it…

Legalize it…

Η «ποινικοποίηση» των πανηγυρισμών, πάει κόντρα στο ποδόσφαιρο
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αππωμάρα

Αππωμάρα

Όπως και στο γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο, έτσι και στο ποδοσφαιρικό χώρο, η αππωμάρα καθορίζει τις συμπεριφορές
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Ομόνοια: Τι θέλουν;

Ομόνοια: Τι θέλουν;

Η ασάφεια στις επιδιώξεις της διοίκησης γεννάει ερωτήματα, πιο βασανιστικά και από το ενδεχόμενο να χαθεί το φετινό πρωτάθλημα ...
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Free… Σα Πίντο

Free… Σα Πίντο

Εξοντωτική ποινή… που μοιάζει με γκιλοτίνα στο κεφάλι του Πορτογάλου
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αμήν!!

Αμήν!!

Άμα έχει «Ανορθωσιάτικο δαίμονα»… θα έχει και θεό
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Μιλώντας για modern football…

Μιλώντας για modern football…

Η απόφαση της Ομόνοιας εκτός από ξένη για τη κοσμοθεωρία μας, θέτει σε νέο επίπεδο τη σχέση οπαδού- ομάδας
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Μεταγραφές;

Μεταγραφές;

Το ερώτημα δεν είναι υπαρξιακό… άπτεται πρακτικών ζητημάτων
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
X