ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μην τον δικαιώσετε…

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Για τον εξτρέμ θα έγραφα, τον ψηλό από τη Μπενφίκα αλλά ήρθε στην αντίληψη μου η είδηση περί δωρεάν παράδοσης του σίζον από συγκεκριμένη εταιρεία. Κάτσε ρε φίλε. Να το συζητήσουμε σοβαρά. Δηλαδή είσαι Κούριο, απλώνεις τρίχα και έρχονται και σου το φέρνουν. Είσαι πάνω στο μπαρ και λες μαλακίες με τους διπλανούς σου και σου το φέρνουν, δωρεάν. Είσαι με τη γκόμενα στο κρεβάτι και έρχεται ο κούριερ. Ψάχνεις pokemon σαν μαλάκας και έρχονται να σου το φέρουν. Τι άλλο θες δηλαδή; 

Ο καθένας ασχολείται μ’ αυτή την ομάδα όσο χρόνια ασχολείται. Η καλύτερη σεζόν εκ των δεδομένων ήταν αυτή του 12. Θυμάσαι εκείνο τον καιρό που λέγαμε ότι η ομάδα είναι μοντέλο αλλά η οργάνωση της μπουρδέλο; Με αποκορύφωμα το περιβόητο dvd του πρωταθλήματος. Τόσα χρόνια ούτε ο Τιτανικός δεν πήρε για να γυριστεί ως ταινία. Πήρε το πρωτάθλημα το 12 και είδαμε μια κακής ποιότητας dvd το 13.

Η ανοργανωσιά έτεινε να γίνει τόσο συνυφασμένη με την ΑΕΛ όσο το κίτρινο χρώμα ή η άγκυρα του λιμανιού. Επικοινωνιακά δε, πάντοτε απλά παρακολουθούσαμε τους άλλους. Πάντοτε λέγαμε ότι αν η ΑΕΛ φτιάξει αυτά τα κομμάτια, τότε κανείς δεν μπορεί να σταθεί δίπλα της.

Ομολογώ ότι αυτό το καλοκαίρι εντελώς αναπάντεχα, άλλαξαν όλα προς το καλύτερο. Δεν σου λέω ότι γίναμε Μίλαν αλλά επί της ουσίας και κυρίως επικοινωνιακά, τα δεδομένα δεν θυμίζουν την «κλασσική» ΑΕΛ.

Και φτάνουμε τώρα στο κομμάτι σίζον. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα. Το ίδιο όμως και ο Σόφο ως πρόεδρος της ΑΕΛ. Δεν μπορείς να ζητάς από το Σόφο το Ντόσα και εσύ απλά να χασομεράς ή να τα ξύνεις στο καφέ ή στο μπαρ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πρόεδρο. Δεν μπορεί να ζητά από τον κόσμο να είναι εκεί και αυτός να απέχει. Φέτος όμως δεν απέχει. Δεν είναι όπως πέρσι που μέχρι τον Αύγουστο μας έλεγε ότι θα αποχωρήσει το πρωί και το βράδυ έμενε.

Όπως και να έχει το θέμα δεν έχει να κάνει με τον Σοφοκλέους, καθόλου μάλιστα. Το θέμα έχει να κάνει με την ΑΕΛ και μόνο με την ΑΕΛ. Τι έχει να προσάψει η ΑΕΛ ως οντότητα απέναντι στους ανταγωνιστές της ως σωματείο; Τη πρόσβαση της στα πολιτικά κόμματα που κάνουν κουμάντο στον τόπο; Αρχίδια. Τους κεφαλαιοκράτες οπαδούς της που πιάνουν δουλειές του δημοσίου; Αρχίδια.  Τους μεγαλοεπιχειρηματίες που παίρνουν και βγάζουν συνάλλαγμα σε τράπεζες του Λονδίνου ή της Ελβετίας; Αρχίδια.

Η ΑΕΛ όσο και να το ψάξεις έχει να παρουσιάσει ενώπιον όλων, την τρέλα και την ανιδιοτελή αγάπη των οπαδών της. Έτσι όπως πηγάζει αυτή για τις αρετές και την ιδεολογία που διαθέτει το σωματείο από τότε που ιδρύθηκε. Άμα δηλαδή ο απλός κόσμος δεν είναι εκεί, η ομάδα μικραίνει. Πάει και τελείωσε. Δεν σηκώνει κουβέντα επί τούτου.

Επανέρχομαι στον Σοφοκλέους. Μια ζωή τσακωνόμασταν μαζί του γιατί ισχυριζόταν ότι ο κόσμος της ΑΕΛ δεν είναι τελικά τόσο μεγάλος. Το είπε και μια και δύο και τρεις φορές σε Γενικές Συνελεύσεις ενώπιον των μελών. Μάλιστα πολλές φορές συνέκρινε την πραγματικότητα με αυτή της Νέας Σαλαμίνας.  Όποιος το αμφισβητεί ας ανατρέξει στα δημοσιεύματα.

Ο Σόφο δεν το έλεγε τυχαία. Είναι μεν παρορμητικός και λέει καμιά φορά μαλακίες, είναι όμως και ένας σοβαρός επιχειρηματίας που δεν αγνοεί τους αριθμούς και τις στατιστικές. Βλέπει τα εισιτήρια, τα σίζον, άλλα δεδομένα και ανάλογα βγάζει τα συμπεράσματα του. Βαθιά άμα με ρωτήσεις δεν νομίζω να το πιστεύει. Ξέρεις γιατί; Γιατί άμα πηγαίνει στην πρώτη και βλέπει 3 και πλέον χιλιάδες ή στο Fan Day, τον βλέπεις που χαίρεται σα μικρό παιδί. Γιατί κατά βάθος μάλλον ξέρει ότι λανθάνεται. Αυτοδιαψεύδεται. Όπως ένα μικρό παιδί που βλέπει το Μίκυ από κοντά για πρώτη φορά και διαπιστώνει τη διαφορετικότητα από την τηλεόραση.  Ο Σόφο επί τούτου, φέτος, προσπαθεί.

Θες Πάμπο; Θες δεκάρι; Θες καλή επικοινωνία και διάφορα event; Θες να τον έχεις κοντά σου; Θες μια ομάδα που να θυμίζει 12; Φέτος δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.

Αναγνωρίζουμε όλοι ότι άμα άλλος ποδοσφαιρικός λαός περνούσε όλα όσα πέρασε η ΑΕΛ, ίσως να εξαφανιζόταν από τον χάρτη. Και εγώ άμα δεν έκανα αυτή τη δουλειά δεν θα ασχολούμουν. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα πήγαινε στο Τσίρειο το γιο του να πανηγυρίσει και μετά να του εξηγά ότι χάθηκε η ευκαιρία γιατί έπεσε η κροτίδα και πέθανε ο Κακά; Ποιος άνθρωπος σοβαρός θα πήγαινε εκατό τελικούς, θα γύρναγε ηττημένος και μετά θα εξακολουθούσε να τρέχει από πίσω την ομάδα; Το καταλαβαίνω.

Επιμένω όμως ότι φέτος δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Ή είσαι εκεί ή απλά αποχωρείς από την ομάδα. Μην τον δικαιώσετε. Μην τον αφήσετε να νομίζει ότι έχει τελικά δίκαιο. Η ΑΕΛ όλοι το γνωρίζουμε είναι ο κόσμος της. Τίποτα άλλο.

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

Υπόκλιση

Υπόκλιση

Το μήνυμα της νίκης απευθύνεται όχι στους αντιπάλους, μα όσους εμπλέκονται στο παρόν και το μέλλον της ομάδας
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αδέλφια Ασιάτες!!!

Αδέλφια Ασιάτες!!!

Μετά από τόσα χρόνια ανεπανάληπτων επιτυχιών και συγκινήσεων, κρίνεται ως αναγκαία η εξεύρεση ενός νέου μοντέλου.
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Τι ομάδα είστε;

Τι ομάδα είστε;

Η απάντηση δόθηκε επανειλημμένα, το ερώτημα πια είναι άλλο και πολύ πιο ουσιώδες
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Legalize it…

Legalize it…

Η «ποινικοποίηση» των πανηγυρισμών, πάει κόντρα στο ποδόσφαιρο
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αππωμάρα

Αππωμάρα

Όπως και στο γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο, έτσι και στο ποδοσφαιρικό χώρο, η αππωμάρα καθορίζει τις συμπεριφορές
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Ομόνοια: Τι θέλουν;

Ομόνοια: Τι θέλουν;

Η ασάφεια στις επιδιώξεις της διοίκησης γεννάει ερωτήματα, πιο βασανιστικά και από το ενδεχόμενο να χαθεί το φετινό πρωτάθλημα ...
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Free… Σα Πίντο

Free… Σα Πίντο

Εξοντωτική ποινή… που μοιάζει με γκιλοτίνα στο κεφάλι του Πορτογάλου
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αμήν!!

Αμήν!!

Άμα έχει «Ανορθωσιάτικο δαίμονα»… θα έχει και θεό
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Μιλώντας για modern football…

Μιλώντας για modern football…

Η απόφαση της Ομόνοιας εκτός από ξένη για τη κοσμοθεωρία μας, θέτει σε νέο επίπεδο τη σχέση οπαδού- ομάδας
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Μεταγραφές;

Μεταγραφές;

Το ερώτημα δεν είναι υπαρξιακό… άπτεται πρακτικών ζητημάτων
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ