ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Aκύρωσε γκολ και έδωσε πέναλτι στην άλλη ομάδα

Όταν το video assistant referee αλλάζει ολόκληρο παιχνίδι

Εφραίμ Γεωργίου

Εφραίμ Γεωργίου

georgioue@sppmedia.com

Εδώ και λίγο καιρό ετοιμάζεται μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο ποδόσφαιρο. Αυτή ακούει στο όνομα video assistant referee. Ουσιαστικά ο διαιτητής έχει τη δυνατότητα να δει σε επαναληπτική προβολή μια φάση και να πάρει την τελική του απόφαση. Αυτό σαφώς και έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του.

Το σύστημα αυτό το είδαμε να εφαρμόζεται στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, όχι με μεγάλη επιτυχία. Υπήρχαν διαιτητές που ακόμη και στην επαναληπτική έπαιρναν τη λάθος απόφαση. Από την άλλη όμως με την κατάλληλη τριβή οι διαιτητές θα ξεκινήσουν να χειρίζονται σωστά το όλο θέμα υποστηρίζουν από την UEFA.

Μια άλλη πτυχή του video assistant referee είδαμε και στον χθεσινό Ολλανδικό Σούπερ Καπ. Το ρολόι έδειχνε το 54ο λεπτό και ενώ το σκορ ήταν στο 1-0 υπέρ της Φέγενοορτ, η Φιτέσε ζήτησε πέναλτι. Ο διαιτητής δεν έδειξε την άσπρη βούλα αντίθετα άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί κανονικά. Στην εξέλιξη της φάσης η Φέγενοορτ σημείωσε δεύτερο τέρμα. Και κάπου εδώ ξεκινούν τα ωραία. Ο διαιτητής αμέσως μετά το τέρμα πήγε στο video assistant referee ώστε να δει τι έγινε στη φάση με το πέναλτι. Αφού τελικά είδε το ριπλέι (αρκετές φορές), ακύρωσε το τέρμα και έδωσε πέναλτι για την Φιτέσε(!). Αν γινόταν κάτι τέτοιο εδώ, το παιχνίδι δεν θα τελείωνε ποτέ. Η Φιτέσε λοιπόν όχι μόνο γλύτωσε το τέρμα αλλά με το πέναλτι που κέρδισε ισοφάρισε σε 1-1.

Πάντως αν και περίεργη περίπτωση, με τεράστια εναλλαγή συναισθημάτων στις κερκίδες, αυτό που πρέπει να τονίσουμε ήταν πως ο διαιτητής ήταν σωστός. Ο κανονισμός επιβάλλει να γίνει εξέταση στη πρώτη διακοπή του αγώνα και αυτό έκανε. Το ότι η διακοπή του αγώνα ήταν σε τέρμα είναι μια άλλη ιστορία. Η αλήθεια είναι πως θέλει γερά παντελόνια για να κάνεις τέτοιο. Μια άλλη επίσης μεγάλη αλήθεια είναι πως το όλο σύστημα θα λειτουργήσει μόνο αν οι διαιτητές είναι ικανοί. Το είδαμε ξανά στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Εκεί τα λάθη ακόμα και στα ριπλέι ήταν πολλά. Αυτό δείχνει πως το εργαλείο έχει προοπτικές αλλά μόνο σε διαιτητές που μπορούν να είναι διαιτητές(!). Σε όσους έχουν τη σφυρίχτρα και δεν ξέρουν τι να κάνουν και πότε, τότε το video assistant referee θα τους αφήσει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους.

Ευρώπη: Τελευταία Ενημέρωση