ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Κερδίζει πόντους η πρόταση Ινφαντίνο

Ένας-ένας οι κορυφαίοι παράγοντες των διαφόρων Συνομοσπονδιών της ΦΙΦΑ συντάσσονται υπέρ της πιθανής αύξησης των ομάδων της τελικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου, από 32 που είναι τώρα σε 48. Αυτό δηλαδή που είχε δηλώσει πρόσφατα ως... σκέψεις του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο σε Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά στην Κολομβία. Τώρα στο συνέδριο των ηγετών του αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στο Stamford Bridge, το γήπεδο της Τσέλσι, ο εκ των αντιπροέδρων της ΦΙΦΑ (επικεφαλής της CONCACAF), Βίκτορ Μονταλιάνι ήρθε να προσθέσει την γνώμη του υπέρ των 48 ομάδων. Μάλιστα στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να ξεκινήσει όχι από το 2030, αλλά ενδεχομένως τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2026 που όλα δείχνουν πως θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μονταλιάνι υποστήριξε ότι η ιδέα του προέδρου τον βρίσκει σύμφωνο και θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίησή της. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα τέλη της εβδομάδας (Πέμπτη και Παρασκευή, 13 και 14/10 αντιστοίχως ) θα συνεδριάσει στη Ζυρίχη το Συμβούλιο της ΦΙΦΑ και ένα από τα θέματα της ατζέντας θα είναι και αυτό. Η Διεθνής Συνομοσπονδία διαθέτει αυτή την στιγμή, το εκπληκτικό νούμερο των 211 κρατών-μελών που είναι μεγαλύτερο ακόμη κι από αυτό των Ηνωμένων Εθνών! Καταλαβαίνει κανείς για τι δύναμη αναφερόμαστε.

Ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε για τις 48 ομάδες
Πρόσφατα εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) επιβεβαίωσε ότι και ο ίδιος υποστηρίζει την επέκταση των ομάδων σε 48. Όπως και τη Δευτέρα στο CNN. «Θα δοθούν έτσι περισσότερο από μία ευκαιρίες σε περισσότερες ομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά στο AFP . Όσο για το γύρο των 16 ομάδων που θα πρέπει να μείνουν εκτός, υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να γίνει πριν την έναρξη της τελικής φάσης και ουσιαστικά θα μπορεί να καλύψει τα φιλικά ματς που θα έδιναν έτσι κι αλλιώς οι εθνικές ομάδες.

Ο κ. Ινφαντίνο πιστεύει μάλιστα πως «ένα θεμελιώδες σημείο» για την επέκταση του αριθμού των ομάδων ίσως να είναι η συνδιοργάνωση της τελικής φάσης από διάφορες χώρες . Στο σημείο αυτό παρέθεσε ως παράδειγμα και την επιτυχία που είχε το Ευρωπαικό πρωτάθλημα της Γαλλίας που για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης από 16 ομάδες που ήταν το προηγούμενο, τώρα είχαμε την παρουσία 24 εθνικών ομάδων και τα πάντα λειτούργησαν με απόλυτη επιτυχία. Ομάδες όπως η Ουαλλία , ή η Ισλανδία πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις και κέρδισαν την συμπάθεια του φίλαθλου κοινού.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο σκάνδαλο διοίκησης Μπλάτερ, τόνισε ότι «κανείς δεν είναι τέλειος και θα κάνει ότι μπορεί για να μην επιτρέψει σε κανέναν να βλάψει τον κορυφαίο οργανισμό του ποδοσφαίρου. Παράλληλα τη Δευτέρα ο κ. Ινφαντίνο παραχώρησε συνέντευξη στο CNN όπου μίλησε για πολλά και διάφορα θέματα. Τόνισε ότι δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο των εγγράφων του Παναμά, που προσπάθησαν τον εμπλέξουν. Επεσήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να υπάρξει αλλαγή στην ΦΙΦΑ. Όμως ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, ενώ απέφυγε να τις κατονομάσει.

Η ΦΙΦΑ προχώρησε και σε αλλαγή του κεντρικού ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε στη Ζυρίχη ως έδρα των μελών της Εκτελεστικής της επιτροπής, του φημισμένου Baur Au Lac , θέλοντας να συμβάλει και με αυτό στις γενικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν και συνεχίζονται. Από τώρα και πλέον θα υπάρχει συνεργασία με το 5 αστέρων Park Hyatt. Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ μίλησε και για τη Σαράι Μπάριμαν,(από τη Νέα Ζηλανδία) που είναι η πρώτη γυναίκα , που αναλαμβάνει επικεφαλής της νεοσύστατης Διεύθυνσης Γυναικείου ποδοσφαίρου.

Υπογράμμισε τέλος τη σημασία του έργου της νέας γενικής γραμματέως, Φάτμα Σαμούρα, που πλέον θα έχει αναπληρωτή τον παλιό σπουδαίο Κροάτη άσο του παρελθόντος, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν (έως τώρα ήταν σύμβουλός του), καθώς και του Ολλανδού επίσης παλιού μεγάλου άσου, Μάρκο Φαν Μπάστεν, είναι επικεφαλής του τομέα τεχνικής ανάπτυξης.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος-Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo

ΠΗΓΗ: ritorno2015.com

Άλλες: Τελευταία Ενημέρωση