ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Να σοβαρευτούμε λιγάκι…»

Ανακοίνωση με την οποία τοποθετείται και επίσημα για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για το ύποπτο παιχνίδι κόντρα τον ΑΣΙΛ εξέδωσε το ΘΟΪ. Αναλυτικά

"Είναι καιρός να σοβαρευτούμε λιγάκι και να αρχίσουμε να βάζουμε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε πρόβλημα. Οι φάκελοι, είτε λέγονται κόκκινοι, είτε κίτρινοι είτε ροζ φθάνουν σαν βροχή και στιγματίζουν το ποδόσφαιρό μας. Κάποιοι από μας σφυρίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Ας λογικευτούμε λιγάκι. Δεν είναι δυνατόν η ΟΥΕΦΑ υποστηριζόμενη και από τις εταιρείες στοιχημάτων να έχει στήσει ένα μεγάλο και απίστευτα δαπανηρό μηχανισμό για να εξάλειψει το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων και εμείς να λέμε ότι είναι όλοι αδαείς και βλέπουν φαντάσματα με στόχο το κυπριακό ποδόσφαιρο. Δεν είναι δυνατό αυτός ο τεράστιος μηχανισμός να μην έχει κάτι καλύτερο να κάνει και να ασχολείται με το κυπριακό ποδόσφαιρο και μάλιστα με μικρομεσαίες ομάδες της Β Κατηγορίας.

ΝΑΙ ήρθε φάκελος για τον αγώνα Ε.Ν. ΘΟΙ Λακατάμιας – ΑΣΙΛ. Ο αγώνας έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 2017 και ο φάκελος έφθασε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. Η ΚΟΠ, εφόσον ο φάκελος δεν καταλόγιζε σε κανένα ευθύνη, δεν τον δημοσιοποίησε, ώστε να μην αμαυρώσει το όνομα των δυο σωματείων, των παραγόντων και των ποδοσφαιριστών τους, αφού δεν φαινόταν πουθενά να υπάρχει ευθύνη από αυτούς. Η ΚΟΠ ενεργώντας απόλυτα σωστά δεν άφησε τίποτε να διαρρεύσει και απέστειλε τον φάκελο στην Αστυνομία για τη διερεύνησή του.

Χθες, 22 Μαρτίου 2017, τρεις εβδομάδες μετά την έλευση του φακέλου, όλα τα αθλητικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν εκτεταμένα με τον φάκελο. Τι έγινε ξαφνικά και ήρθε στη δημοσιότητα ένα θέμα που προέκυψε πριν τρεις και πλέον εβδομάδες; Η απάντηση είναι απλούστατη. Όπως διαβάζουμε και αντιγράφουμε από αθλητική ιστοσελίδα: «Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από την Αστυνομία, στα πλαίσια διερεύνησης αγώνα όπου υπάρχουν υποψίες για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα (ο οποίος δεν ανακοινώθηκε)…» και σε άλλο σημείο αναφέρεται, όπως και πάλι αντιγράφουμε: «Η αστυνομία νωρίτερα σήμερα πήρε καταθέσεις από ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ ΘΟΪ και ΑΣΙΛ και σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, αύριο Πέμπτη (23/03) αναμένεται να επισκεφτεί την Αγία Νάπα».

Από άλλη ιστοσελίδα διαβάζουμε: «Στον φάκελο που ήρθε δεν ρίχνεται υπαιτιότητα σε καμία από τις δυο ομάδες, όμως η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να πάρει καταθέσεις από τους πρωταγωνιστές… Το θέμα δεν αναμένεται να έχει συνέχεια μιας και ο φάκελος φαίνεται ότι έχει «κλείσει» ή θα «κλείσει» σύντομα χωρίς περαιτέρω συνέπειες». Είδαμε και πηχυαίους τίτλους που έγραφαν: «Ντου Αστυνομίας στην προπόνηση ομάδας Β΄ Κατηγορίας»! Σημείωση δική μας: Το «ντου» προέρχεται από τη λέξη «ντουντούκα» που κρατούσε η αστυνομία για να διαλαλεί την πραμάτεια της!!!

Όπως πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ο πιθανός φάκελος για το σωματείο της Αγίας Νάπας χρονολογείται όχι στις τρεις βδομάδες που είναι για μας αλλά στους πέντε μήνες! Και που ήταν η αστυνομία τόσο καιρό; Α, ξεχάσαμε, ήταν χειμώνας, κρύο, ποιος να εγκαταλείψει τη σοπούδα του και να τρέχει μέσα στ’ αγιάζι; Τώρα που ζεστάθηκε ο καιρός, έξω είναι χαρά Θεού, ας κάνουμε τη βόλτα μας να ξεμουδιάσουμε και λίγο! Ας κάνουμε και κανένα τηλέφωνο σε κανένα φίλο δημοσιογράφο να εκθειάσει τη δουλειά μας, να πάρουμε και καμιά προαγωγή.

Συμπέρασμα: Κάτι που ήταν μακριά από τη δημοσιότητα για διερεύνηση, έγινε πρώτο θέμα μόλις άρχισε η αστυνομία να το διερευνά! Με λίγα λόγια, αντί να κάνει τη δουλειά της η αστυνομία, άρχισε τα τηλέφωνα προς τα ΜΜΕ δίνοντας πληροφορίες για το τι κάνει.
Βλέπουμε στις αστυνομικές ταινίες ότι η αστυνομία έχει τους πληροφοριοδότες της. Στην Κυπριακή πραγματικότητα όμως, η αστυνομία αντί να κάνει τη δουλειά της με κάθε μυστικότητα, γίνεται η ίδια πληροφοριοδότης! Κατά τα άλλα, παίρνει καταθέσεις γιατί είναι «υποχρεωμένη» και ο φάκελος φαίνεται ότι έχει «κλείσει»…

Ε, όχι κύριοι της αστυνομίας. Εμείς, που μας έχετε σπιλώσει τα ονόματα, εμείς που ντρεπόμαστε να δούμε φίλους και γνωστούς στα μάτια, εμείς που νοιώθουμε να μας δακτυλοδείχνουν, απαιτούμε να μην κλείσει ο φάκελος. Απαιτούμε να κάνετε τη δουλειά σας και να βρείτε αν υπάρχουν ή όχι ένοχοι. Και απαιτούμε να τους δώσετε στη δημοσιότητα, έστω υπό μορφή πληροφορίας προς τα ΜΜΕ. Απαιτούμε επίσης να εξαφανίσετε τους σπίλους που αφήσατε να πλανώνται πάνω από τα ονόματά μας.

Δεν θα σας υποδείξουμε πώς να κάνετε την αστυνομική σας έρευνα. Όμως, όπως μας είπατε, αυτή η ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα έγινε διαδικτυακά με τη χρήση καρτών. Αυτές οι κάρτες γράφουν όνομα πάνω, έχουν ιδιοκτήτη. Είναι με λίγα λόγια επώνυμες. Βρείτε τις και θα φθάσετε στους ενόχους, αν υπάρχουν. Τα κέρδη από αυτή την ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα διανεμήθηκαν στους νικητές ηλεκτρονικά, πάλι σε κάρτες. Δείτε σε ποιες κάρτες διανεμήθηκαν τα κέρδη και θα βρείτε τους πραγματικούς ενόχους. Όπως μάλιστα πληροφορηθήκαμε τελευταία, με αφορμή τον υπερτυχερό του Τζόκερ, το κράτος παίρνει και ένα ποσοστό κοντά στο 20% επί των κερδών υπό μορφή φόρου. Συμπεραίνουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, της ύποπτης ή όχι στοιχηματικής δραστηριότητας το κράτος έχει λάβει το ποσοστό του. Αν το κράτος έχει πάρει το ποσοστό του, από πού τα έχει πάρει; Βρείτε το και θα ανακαλύψετε την … ταχινόπιττα.

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ως προς το τι θα γίνει. Δεν θα γίνει ΤΙΠΟΤΕ, όχι γιατί είναι αδύνατο αλλά γιατί τόση είναι η ικανότητα της αστυνομίας μας. Αναφέρουμε δυο περιστατικά που δείχνουν την ικανότητα της.

Στην περσινή περίοδο, στους αγώνες κυπέλλου μεταξύ ομάδων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας η αστυνομία μας αρνήθηκε να αστυνομεύσει αγώνες σε γήπεδα Β Κατηγορίας και αναγκαστήκαμε να αγωνιστούμε στο Μακάριο με αντίπαλο τον Απόλλωνα με ένα κόστος που ξεπέρασε τις 2500,00 ευρώ για κάθε ομάδα. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία των Βάσεων μπορούσε να αστυνομεύει παρόμοιους αγώνες στο γήπεδο του Ακρωτηρίου!

Σε πρόσφατο αγώνα μας, με τον Ακρίτα Χλώρακας, ο επί καθήκοντι αστυνομικός δεν φάνηκε στο γήπεδο μας. Επικοινωνήσαμε με τους υπευθύνους και μάθαμε ότι κατά λάθος πήγε στο γήπεδο της ΠΑΕΕΚ και θα ερχόταν σε λίγα λεπτά κοντά μας. Αφού πέρασε ώρα και πάλι δεν φάνηκε, πληροφορηθήκαμε ότι στην προσπάθεια του να έρθει, πέρασε από το γήπεδο μας χωρίς να το δει (είναι τόσο μικρό) και πήγε δυο χιλιόμετρα μακριά, στα φώτα τροχαίας του Αγίου Γεωργίου! Από εκεί, χρειάστηκε άλλα 25 λεπτά για να έρθει στο γήπεδο και να ξεκινήσει ο αγώνας.

Από αυτούς εμείς ΔΕΝ αναμένουμε να εξιχνιάσουν τον φάκελο. Το μόνο που κατάφεραν, με τις πληροφορίες που οι ίδιοι διέρρευσαν, είναι να σπιλώσουν ονόματα παραγόντων, ποδοσφαιριστών και σωματείων. Την ίδια στιγμή προσφέρουν έδαφος στους επιτήδειους, που αποθρασυνόμενοι εκμεταλλεύονται το άθλημα και όσους ασχολούνται με αυτό, και συνεχίζουν το έργο τους. Αυτό είναι το έγκλημα.

Την υπόθεση δεν θα την διαλευκάνουν. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι αναμένουμε τουλάχιστον να εξαφανίσουν τους σπίλους που άφησαν πάνω μας. Σε αντίθετη περίπτωση, ίσως να πρέπει να μελετήσουμε κατά πόσο υπάρχει και θέμα νομικής αγωγής εναντίον τους, αφού τα όσα ακούστηκαν από τα ραδιόφωνά και τις τηλεοράσεις και τα όσα γράφτηκαν στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, αγγίζουν τα όρια του λίβελλου.

Αναμένουμε από τους φίλους δημοσιογράφους ότι θα μεταχειριστούν την ανακοίνωση μας με τον ίδιο τρόπο που μεταχειρίστηκαν και την πληροφόρηση από την Αστυνομία".