ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Αφιέρωμα στη Φιλανδία για το Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ

Στη φιλανδική ιστοσελίδα varamaalivahti.com φιλοξενείται ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα ντέρμπι Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ

Σάββας Λαζανιάς

Στη φιλανδική ιστοσελίδα varamaalivahti.com φιλοξενείται ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα ντέρμπι Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ ενόψει της αναμεταξύ τους αναμέτρησης την ερχόμενη Παρασκευή.

Μέσα από το αφιέρωμα, φαίνεται ότι ο αρθρογράφος είναι αρκετά διαβασμένος για την ιστορία των δυο ομάδων καθώς κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτική διάσταση που έχουν τα παιχνίδια ανάμεσα στις δυο ομάδες.

Αναδημοσιεύουμε κάποια κομμάτια του αφιερώματος (σε ελεύθερη μετάφραση):

«Οι αγώνες μεταξύ Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ είναι πάντα στο επίκεντρο. Παρόλο που και οι δύο ομάδες προέρχονται από την πρωτεύουσα της Λευκωσίας, η Ομόνοια είναι μια λαϊκή ομάδα με οπαδούς σε όλο το νησί.

Η επιτυχία του ΑΠΟΕΛ έφερε χρήματα και δύναμη στο σύλλογο, ενώ η Ομόνοια έχει πληγεί από τα οικονομικά προβλήματα. Η τελευταία νίκη της Ομόνοιας κόντρα στον ΑΠΟΕΛ ήταν στις 6 Απριλίου 2013. Μετά από αυτό το παιχνίδι, οι ομάδες έχουν συναντηθεί 19 φορές, το ΑΠΟΕΛ έχει κερδίσει 13 και 6 αγώνες τέλειωσαν ισόπαλοι.

Αλλά πριν επιστρέψω στον αγώνα της Παρασκευής θέλω να πω λίγα για την ιστορία των συλλόγων. Η πολιτική ήταν πάντα δυστυχώς ένας μεγάλος παράγοντας στο ποδόσφαιρο του νησιού. Η Κύπρος δεν είναι τόσο δημοφιλής για τον αθλητισμό της, έτσι οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν πάντα το ποδόσφαιρο για να αυξήσουν τη δική τους δημοτικότητα.

Η αριστερή Ομόνοια ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου 1948 ως μετά από αντίρρηση για το πολιτικό σχόλιο του ΑΠΟΕΛ για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Ο ΑΠΟΕΛ είχε στείλει ένα τηλεγράφημα στην Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού, με το ευχόταν να τερματιστεί η «κομμουνιστική εξέγερση». Πολλοί παίκτες του ΑΠΟΕΛ και οι αθλητές το θεώρησαν ως πολιτική δήλωση και παραιτήθηκαν. Αυτοί οι αθλητές ίδρυσαν την Ομόνοια.

Ο ΑΠΟΕΛ είναι ένα δεξιό αθλητικό σωματείο του οποίου το όνομα σημαίνει «Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας». Για αυτό το λόγο κυματίζουν ελληνικές σημαίες στους αγώνες του ενώ οι οπαδοί της Ομόνοιας κυματίζουν την κυπριακή σημαία».


Ακολουθήστε τον πιο κάτω σύνδεσμο για δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα:

http://www.varamaalivahti.com/2017/11/14/nikosian-derby-perjantaina/

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση