ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Φέτος Ευρώπη, του χρόνου τίτλος»

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Νικάντρο Μπρέβελντ. Ονόματος ένεκα, θα μπορούσε να έχει Ελληνικές ρίζες. Δεν έχει όμως. Ο άνθρωπος προέρχεται από το Σουρινάμ, (πρώην Ολλανδική Γουιάνα, που έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1975 ), και μεγάλωσε στο Άμστερνταμ. Πάντως το όνομα του, το διάλεξε ο πατέρας του, που είναι καθηγητής μέσης παιδείας στην Ολλανδία. Όταν τον ρώτησε τι είναι αυτό το όνομα του είπε ότι στα Ελληνικά σημαίνει, «νίκη και άνδρας». 

Όντως το «Νίκανδρος», είναι Αρχαίο ελληνικό όνομα, που προέρχεται από τις λέξεις νίκη+ανήρ. Σύμφωνα δε με τη μυθολογία, o Νίκανδρος βασίλεψε στη Σπάρτη από το 750 έως το 720 π.Χ.

Ο Νικ (έτσι των φωνάζουν) Μπρέβελντ, (γεννηθείς στις 7 Οκτωβρίου 1986), ήλθε στην Ομόνοια τον Ιανουάριο, προερχόμενος από την Dibba Al-Fujairah Club (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Προηγούμενα έπαιξε και στη Ρουμανία (Γιουλ Πετροσάνι, Γκαζ Μετάν, Παντούρι, Στεάουα), ενώ άρχισε να παίζει μπάλα στην Ολλανδία στην Ομνιγουερλντ και μετά πήγε στην Τέλσταρ.

Ο εκ Σουρινάμ μέσος στην πρώτη του συνέντευξη σε Κυπριακό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, συστήνεται, καταθέτει τις εντυπώσεις του και θέτει τους στόχους του με την Ομόνοια.

- Πως πρόεκυψε η κάθοδος σου στην Κύπρο;
- Ήλθε σε επαφή μαζί μου ο Νίκος Νταμπίζας μέσω του μάνατζερ μου. Μιλήσαμε και συμφωνήσαμε. Ηθελα να αλλάξω περιβάλλον και η Ομόνοια μου φάνηκε καλή λύση. Πρέπει να πω, ότι ο Νίκος Νταμπίζας ήλθε σε επαφή με το μάνατζερ μου και το περασμένο καλοκαίρι. Τότε είχα προτιμήσει να αγωνιστώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είχα παλιότερα προτάσεις και από άλλες Κυπριακές ομάδες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ σε ονόματα.


-Η εμπειρία σου στα Εμιράτα ;
-Παίζαμε κάτω από αφόρητη ζέστη! (γέλια)

-Πως σου φάνηκε το Κυπριακό ποδόσφαιρο και η Κύπρος γενικότερα, σε αυτό το έστω βραχύβιο διάστημα της παραμονής σου;
-Θα πω πρώτα για την Κύπρο. Μου έχει αρέσει πολύ ιδιαίτερα ο καιρός που είναι θαυμάσιος. Περνώ καλά και εγώ και η οικογένεια μου. Έχω διαπιστώσει ότι οι ομάδες στο πρώτο γκρουπ είναι όλες δυνατές και δεν βλέπω μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Έχω προσέξει ότι όλες αγωνίζονται στα μεταξύ τους παιχνίδια για να τα κερδίσουν. Επίσης πρέπει να πω ότι η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων των δυο γκρουπ, είναι μεγάλη.

-Η Ομόνοια καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια για να προλάβει το τρένο της Ευρώπης. Πως βλέπεις αυτήν την προσπάθεια;
-Όπως είπα και πριν, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων. Θα διεκδικήσουμε τη νίκη σε όλα τα ματς. Ναι, πιστεύω ότι μπορούμε να βγούμε στην Ευρώπη.

-Έχεις αγωνιστεί στην Ευρώπη με τη Στεάουα…
-Ναι και θέλω να ξαναπαίξω. Είναι σημαντικό για τον κάθε παίκτη να παίξει στην Ευρώπη. Πιο σημαντικός είναι όμως ένας τίτλος.

-Δεν προλαβαίνει όμως φέτος η Ομονοεί τον τίτλο. Μόνο την Ευρώπη προλαβαίνει
-Ναι φέτος Ευρώπη, του χρόνου τίτλο!

-Έχεις αντιληφθεί ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Ομόνοια λόγω κόσμου, αλλά και λόγω μακράς αποχής από τίτλους
-Ναι, παρά το ότι είμαι εδώ λίγο καιρό, τόχω καταλάβει. Ξέρω όμως ότι σε όλες τις μεγάλες ομάδες σε όλον τον κόσμο υπάρχει αυτό.

-Ναι είναι αλήθεια αυτό, αλλά στην Κύπρο είναι διαφορετικά. Λόγω μεγέθους, σε ξέρουν όλοι. Ειδικά όταν παίζεις στην Ομόνοια που έχει μεγάλη μάζα οποδών. Αν βγεις στο δρόμο και πας δυο τετράγωνα πιο κάτω, είναι πιθανό να συναντήσεις καμιά δεκαριά από δαύτους.
-Μου έχει συμβεί, αυτό, αλλά όχι σε αυτόν τον αριθμό. Ίσως γιατί είμαι νέος και ακόμη, μη αναγνωρίσιμος.

-Μιλώντας για πίεση, σου θυμίζω τι έγινε στη Λεμεσό μετά το ματς με τον Απόλλωνα…
-Ναι αλλά δεν πιστεύω ότι οι οπαδοί ήθελαν να μας βλάψουν. Το έκαναν λόγω πίκρας. Πάντως μου έχει ξανασυμβεί, αλλά όχι σε τέτοια έκταση.

-Η διαπίστωση είναι ότι δεν ήρθες έτοιμος αγωνιστικά και ακόμη δεν έχεις φτάσει σε τοπ απόδοση.
-Ηλθα τον Ιανουάριο και είχα να αγωνιστώ από το τέλος Οκτωβρίου. Γυμναζόμουν, αλλά ατομικά. Δεν είναι το ίδιο με την κανονική προπόνηση. Είναι θέμα παιχνιδιών να βρω το ρυθμό μου και να φτάσω σε ψηλότερα επίπεδα απόδοσης.

-Καθόρισε μας το… Νικάντρο Μπρέβελντ ως παίκτη…
-Μου αρέσει να κρατώ μπάλα και να φτιάχνω παιχνίδι από πίσω, αλλά αμύνομαι κιόλας. Δεν είμαι δεκάρι. Είμαι οχτάρι - εξάρι. Στη Ρουμανία έπαιζα box to box.

-Έχεις υπογράψει ενάμιση χρόνο συμβόλαιο. Θέλεις να συνεχίσεις στην Κύπρο και μετά τη λήξη του συμβολαίου σου;
-Με ότι έχω δει μέχρι τώρα βεβαίως και θέλω να μείνω.

-Είσαι από το Σουρινάμ, από όπου κατάγονται σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Φρανκ Ράικαρντ, Ρουντ Γκούλιτ, Πάτρικ Κλάιφερτ, Εντγκαρ Ντάβιτς, Κλάρενς Σίντορφ. Πως εξηγείται το γεγονός ότι αυτή η χώρα αναδεικνύει τέτοιους ποδοσφαιριστές;
-Μια είναι η εξήγηση. Το ταλέντο του Σουρινάμ και η Ολλανδική ποδοσφαιρική παιδεία. Όλοι εκεί έμαθαν μπάλα!

Στην ομάδα του Εντγκαρ Ντάβιτς!
Στα 16 του χρόνια, ο Νικάντρο Μπρέβελντ είχε την τύχη να παίξει μπάλα δίπλα στον μεγάλο Εντγκαρ Ντάβιτς που ως αμυντικός χαφ έκανε καριέρα σε Άγιαξ, Μίλαν, Μπαρτσελόνα, Ιντερ και Τότεναμ, ενώ είχε 74 συμμετοχές στην Εθνική Ολλανδίας.


Ο Μπρέβελντ επιλέγηκε από τον Ντάβιτς σε μια ομάδα που συγκρότησε ο ίδιος, αποτελούμενη από ποδοσφαιριστές και φουτσαλιστές. Η ομάδα αυτή έκανε τουρνέ στην Ευρώπη σε καμπάνια προώθησης του ποδόσφαιρου, αγωνιζόμενη σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα, ακόμη και σε συνοικιακά. Στόχος ήταν να δείξει στον κόσμο ότι το ποδόσφαιρο παίζεται παντού.


Δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 2.4.17

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση