ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ντόσα: «Αγάπη είναι…»

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Τι να πει κανείς. Τον έχεις απέναντι σου, πάλι με τα τρία γράμματα στην καρδιά και χαίρεσαι που είναι ξανά εδώ. Θυμάσαι τόσες ωραίες στιγμές που προσέφερε στην ομάδα. Το κεφάλι στο Αντώνης Παπαδόπουλος, με την Παρτιζάν μέσα στο Βελιγράδι. Θυμάσαι τον Ουόν και την καλύτερη άμυνα που παρουσιάστηκε ποτέ σε κυπριακά γήπεδα. 

Τον θυμάμαι κιόλας μικρό παιδί να έρχεται από την Πάφο και τώρα να γυρνά, μεγάλος πια, ώριμος, επαγγελματίας αλλά κυρίως Αελίστας. Δεν ξέρω τις μαλακίες που λένε ότι «Αελίστας γεννιέσαι δεν γίνεσαι», όποιος όμως το υιοθετεί μάλλον θα διαψευστεί στην περίπτωση του Ντόσα Τζούνιορ. Γιατί η πράξη είναι σημαντικότερη από τη θεωρία. Και ο Ντόσα το απέδειξε, γι’ αυτό είναι και πάλι εδώ…

Τελικά είσαι Αελίστας
Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο. Οι πράξεις μιλάνε από μόνες τους. Η ΑΕΛ είναι η ομάδα μου και μ’ αρέσει που είμαι εδώ.

Μπορεί να ήσουν Λεμεσιανός στην προηγούμενη σου ζωή…
Μπορεί. Κοίτα. Όταν ήρθα στην Κύπρο είχα ως στόχο να παίξω σε μια από τις μεγάλες ομάδες. Ξεκίνησα στο Διγενή μετά πήγα Πάφο και μετά μου ήρθε η ευκαιρία να παίξω στην ΑΕΛ. Για μένα είναι ευλογία να παίξω στην ομάδα και είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα.

Σου πήρε όμως χρόνο για να πάρεις την απόφαση να επιστρέψεις…
Θέλω να είμαι ειλικρινής. Από τον καιρό που έφυγα από τη Λέγκια σκεφτόμουνα ότι ήθελα να επιστρέψω. Φυσικά και ήμουνα επικεντρωμένος στην καριέρα μου και έδειξα την απαραίτητη αφοσίωση στις ομάδες που αγωνίστηκα. Είχα όμως στο μυαλό μου πάντοτε την επιστροφή.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που σε έκαναν να θέλεις την επιστροφή;
Κατ’ αρχήν να πω ότι είχαν την ευκαιρία να επιστρέψω τον περασμένο Ιανουάριο. Για κάποιο όμως λόγο δεν έγινε η δουλειά. Ο λόγος κυρίως που ήθελα πάντοτε να επιστρέψω είναι απλά γιατί θέλω να είμαι χαρούμενος. Και στην ΑΕΛ είμαι.

Τι είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενο;
Γιατί είναι το σπίτι μου εδώ. Έτσι νιώθω. Δεν ήθελα να πάρω άλλα ρίσκα για την καριέρα μου. Προτίμησα την ασφάλεια που νιώθω αγωνιζόμενος στην ΑΕΛ. Είχα προτάσεις και από την Κύπρο αλλά μη με ρωτήσετε ποιες γιατί δεν πρόκειται να πω κάτι. Αυτοί που ξέρουν, ξέρουν, δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο.  Δεν ξέρω αν είναι τρέλα, εγώ ήθελα να παίξω στην ΑΕΛ. Μαζί όμως με την οικογένεια μου αποφασίσαμε ότι το καλύτερο είναι να επιστρέψω στην ομάδα που αγαπώ και με κάνει να νιώθω χαρούμενος. Κοίτα δεν είναι εύκολο να συναντήσεις την αγάπη που νιώθω σ’ αυτή την ομάδα. Ο κόσμος δείχνει να με αγαπά και να με σέβεται, συνεπώς έπαιξε και αυτό το ρόλο του.

Δεν ένιωσες αγάπη στην Πολωνία ή στην Τουρκία;
Υπήρχε απλά σεβασμός. Όχι αγάπη όπως εδώ στη Λεμεσό. Αγάπη είναι να φιλάς το σύμβολο της ομάδας σου. Και εγώ το έκανα και θα το κάνω με την ΑΕΛ. Όπως και με την εθνική Κύπρου γιατί νιώθω απίστευτη τιμή που αγωνίζομαι στη χώρα που με ανέδειξε ως παίκτη.

Τι είναι αυτό που έμαθες, φεύγοντας από την Κύπρο;
Κέρδισα λεφτά. Το ομολογώ. Δεν έχω παράπονο από τη θητεία μου στη Λέγκια. Διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικοί άνθρωποι και πολύ επαγγελματίες. Μου παρείχαν όλες τις συνθήκες για να βελτιωθώ ως παίκτης και ότι ονειρεύτηκα ως επαγγελματίας. Υπήρχε και τεράστια πίεση εκεί, που δεν σε αφήνει να επαναπαυτείς. Ήταν γενικώς μια πολύ καλή εμπειρία για μένα. Μετά πήρα το ρίσκο να πάω στην Τουρκία. Νομίζω ότι δεν μου βγήκε. Δεν είχα καλή εμπειρία εκεί, ούτε στο επαγγελματικό ούτε και στο προσωπικό κομμάτι.

Τώρα επέστρεψες και όλοι περιμένουν από σένα να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Είσαι έτοιμος να το κάνεις;
Δεν είναι θέμα ποιος θα είναι ο ηγέτης. Το θέμα είναι να προσφέρεις στην ομάδα ως μέλος της. Θα δουλέψω σκληρά γι’ αυτό και το υπόσχομαι. Δεν πιστεύω κιόλας στους ηγέτες. Ο ηγέτης είναι ο προπονητής και μ’ αυτόν πρέπει να δουλεύουμε.

Μιλώντας για τον προπονητή να υποθέσω ότι η παρουσία του Πάμπου έπαιξε κάποιο ρόλο για να γυρίσεις…
Φυσικά και έπαιξε ρόλο. Πέραν της αγάπης που ανέφερα νωρίτερα η παρουσία του Πάμπου ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να επιστρέψω.

Πως θα είναι τώρα η ζωή σου χωρίς τον Ουόν δίπλα;
Τον έχω πιθυμήσει πολύ. Μιλάμε καμιά φορά μέσα, μέσα. Η ζωή όμως είναι έτσι. Προχωράμε μπροστά. Μεγάλος παίκτης ο Έτβιν, το χω πει άλλωστε και παλαιότερα. Ελπίζω ότι τα φετινά αποτελέσματα θα μας κάνουν να τον ξεχάσουμε.

Δεν φοβάσαι ότι η ΑΕΛ δεν είναι και πολύ σταθερή ομάδα; Μπορεί δηλαδή να επαναλάβει το 12 ή να επαναλάβει την περσινή κακή χρονιά…
Κατ’ αρχήν δεν φοβάμαι. Έχουμε πολύ καλό προπονητή που μας παρέχει ασφάλεια. Έχουμε καλή νοοτροπία ως ομάδα φέτος και πιστεύω ότι θα τα πάμε πολύ καλά. Όταν είσαι νικητής μειώνονται οι ελπίδες να αποτύχεις. Και νομίζω ότι φέτος έχουμε πολλούς νικητές μέσα στην ομάδα.

Πάμε λίγο στο παρελθόν; Ποιες είναι οι καλύτερες σου στιγμές που θυμάσαι στην ομάδα;
Είναι αλήθεια ότι έχω περισσότερες καλές παρά κακές αναμνήσεις. Το πρωτάθλημα, οι νίκες στα ντέρμπι. Αυτό όμως που δύσκολα θα ξεχάσω είναι ότι όταν εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή μας στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αναφέρομαι φυσικά στο εκτός έδρας παιγνίδι με τη Παρτιζάν. Πήραμε ένα τεράστιο αποτέλεσμα σε μια καυτή έδρα.

Και όσον αφορά κακές εμπειρίες;
Η χειρότερη μου στιγμή ήταν στην πρώτη μου σεζόν, στα ημιτελικά με τον Απόλλωνα όταν και είχα κάνει ένα προσωπικό λάθος που στοίχισε στην ομάδα. Με έκανε όμως να ωριμάσω και να βγω πιο δυνατός. Επίσης δεν έχω καλές αναμνήσεις από τη δεύτερη σεζόν όταν αλλάζαμε προπονητές. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών δεν μου έδωσαν και την ευκαιρία να αποδείξω ποιος είμαι.

Θέλω να σου θυμίσω κάτι. Όλοι στην ΑΕΛ θυμούνται εκείνη τη στιγμή στον τελικό με τον Απόλλωνα. Παίρνεις τη μπάλα να κτυπήσεις το πέναλτι και τελικά εκτελεί ο Βουό. Τι έγινε σε εκείνη τη φάση;
Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Ο προπονητής τότε ήταν ο Ζόρζε Κόστα που μου έδινε κιόλας την ευκαιρία να κτυπώ τα πέναλτι μαζί με το Βουό. Στα τελευταία παιγνίδια ήμουν εγώ που εκτελούσα. Είναι αλήθεια ότι είχα πολλή αυτοπεποίθηση εκείνο τον καιρό. Το πήρε τελικά πάνω του ο Βουό. Αυτό δεν σημαίνει κάτι για μένα. Δεν μπορούμε έτσι και αλλιώς να πάμε πίσω τον χρόνο. Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Ούτε και ποτέ θα μάθουμε αν κτυπούσα εγώ τι θα γινόταν. Το θέμα είναι να πάμε ξανά σε τελικό.

Τώρα πέραν της ΑΕΛ, νιώθεις και Κύπριος που πίνει ζιβανίες και τρώει σούβλες;
(Πετάγεται ο Αϊρόσα και κάνει κάτι τρελά, τα δικά του δηλαδή) Δεν πίνω ζιβανία. Μου αρέσει η ντόπια κουζίνα αλλά μέχρι εκεί. Έχω όμως πολύ καλή επαφή με τον κόσμο που με κάνει να νιώθω ότι είμαι σπίτι μου. Σέβομαι και με σέβονται. Αυτό για μένα είναι ευλογία.

Είσαι έτοιμος να κάνεις το μεγάλο βήμα, να δημιουργήσεις οικογένεια…
Μάλλον δεν γνωρίζεις ότι έχω ήδη ένα παιδί. Γεννήθηκε όταν ήμουν στην Πολωνία πριν από δύο χρόνια. Θα έρχεται και στα παιγνίδια. Ένας μικρός Αελίστας.

Θα χαρεί και το πρωτάθλημα λες;
Σκληρή δουλειά, νίκες στα παιγνίδια και τέλος του Μάη βλέπουμε.

Θα σκοράρεις κιόλας όπως τότε;
Η ομάδα είναι σε καλό mood. Τι να πω. Υπόσχομαι σκληρή δουλειά.

Είσαι σε καλή φάση νοουμένου ότι δεν έκανες προετοιμασία;
Μια χαρά. Το έχουν δείξει  κιόλας οι εξετάσεις. Χρειάζομαι όπως και οι υπόλοιποι παιγνίδια. Θέλουμε λίγο χρόνο ακόμη.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση